Ο Gus G, o άνθρωπος που πραγματοποίησε τα μεγαλύτερα όνειρα κάθε κιθαρίστα, απαντά σε 20 ερωτήσεις μας!

Ο Gus G, o άνθρωπος που πραγματοποίησε τα μεγαλύτερα όνειρα κάθε κιθαρίστα, απαντά σε 20 ερωτήσεις μας!

Από που να ξεκινήσεις να γράφεις θέλοντας να προλογίσεις μια μικρή συνέντευξη με τον GUS G
Είναι ο άνθρωπος που, για πολλούς, κατάφερε να πραγματοποιήσει το ακατόρθωτο σαν κιθαρίστας και να φτάσει να παίζει μέχρι και στην μπάντα του OZZY.
Είναι ο άνθρωπος που απέδειξε ότι όταν το ταλέντο συναντήσει την σκληρή δουλειά γίνονται πράγματα μαγικά.

Ο Κώστας Καραμητρούδης, γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1980, γνωστός σε όλους μας σαν GUS G, ξεκίνησε την επαφή του με την κιθάρα γύρω στα δέκα όταν ο πατέρας του του δώρισε μια κλασική.
Αποφασισμένος να ακολουθήσει το όνειρό του, στα 18 έφυγε στην Αμερική για να ξεκινήσει σπουδές στο Berklee. Η φοίτησή του εκεί διήρκησε μόλις λίγες εβδομάδες, μιας και αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με την καριέρα του στη metal μουσική σκηνή.
Ακολούθησαν χρόνια παραγωγικού και συνθετικού οίστρου με την ίδρυση των Firewind αλλά και με τους Dream Evil, Mystic Prophecy, Nightrage όπως και ένα σωρό συμμετοχές σε γνωστές metal bands εξωτερικού αλλά και της Ελλάδος.

Φτάνοντας στο 2009 προκύπτει η πρόσκληση από τον OZZY κι έτσι κι η συμφωνία και -ναι!- κιθαρίστας του μέγιστου είναι ο GUS G αντικαθιστώντας τον Zakk Wylde και ξεκινώντας tour σε όλο τον κόσμο, όπου και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα του metal χώρου.

Το 2014 ξεκίνησε μία εξαιρετική σόλο μπάντα, η οποία ως και σήμερα μετρά 3 δισκογραφικές δουλειές και την οποία θα έχουμε την τιμή να ακούσουμε από κοντά στις 13 του Γενάρη στην Αθήνα δίπλα στους Γερμανούς Primal Fear.

Αν και θα μπορούσαμε να μιλάμε με τις ώρες για τη μουσική πορεία του GUS G, σταματάμε εδώ. Ακολουθούν οι απαντήσεις του ίδιου, σε κάποιες ερωτήσεις «περιέργειας» που κάθε απλός, αλλά ειλικρινής λάτρης της metal, μάλλον θα ήθελε να του θέσει.

 

Υπάρχει κάποιο συγκρότημα από οποιαδήποτε εποχή και οποιαδήποτε μουσική σκηνή στο οποίο θα ήθελες να ήσουν ο κιθαρίστας του;

Σίγουρα. Scorpions, Iron Maiden, Metallica…. βέβαια υπήρξα κιθαρίστας στην μπάντα του Ozzy Osbourne, οπότε είμαι καλυμμένος

Ανέφερέ μας έναν ή περισσότερους δίσκους που θα ήθελες να είχες γράψει ο ίδιος?

Πολλούς! Οποιοσδήποτε από τους πρώτους 4 των Sabbath ή οποιοδήποτε άλμπουμ των Beatles.

Θα θέλαμε να μας αναφέρεις μία μπάντα την οποία θεωρείς κορυφαία, αλλά αγνοημένη.

Δεν θα τους έλεγα και αγνοημένους, αλλά σίγουρα μια μπάντα όπως οι Thin Lizzy θα μπορούσαν να ήταν πολύ πιο τεράστιοι, ειδικά στην Αμερική.

Όταν δεν ακούς metal τι μουσική/μουσικές ακούς;

Από blues μέχρι new age & pop.

 

 

Ποιο ελληνικό συγκρότημα (εκτός από αυτά που συμμετέχεις) θεωρείς ξεχωριστό;

Τους Aphrodite’s Child.

Ποια η γνώμη σου για τους αυτοδίδακτους μουσικούς; Μπορεί ένας αυτοδίδακτος να γίνει πραγματικά καλός κιθαρίστας;

Ναι, βέβαια! Υπ'αρχουν πολλοί φοβεροί παίχτες εκεί έξω που ειναι αυτοδίδακτοι.
Nα μην ξεχνάμε και τον μεγαλύτερο από όλους... τον Χέντριξ!

«Η σκληρή δουλειά κερδίζει το ταλέντο…» ισχύει;

Σίγουρα ισχύει όταν το ταλέντο δεν δουλεύει σκληρά. Θεωρώ πως και τα δύο είναι μέρος της εξίσωσης, αλλά μόνο το ταλέντο δεν φτάνει!

Ποια η άποψή σου για την κατάσταση κατά την οποία ο μουσικός φτάνει να παίζει σε σχήματα τα οποία δεν τον εκφράζουν αλλά τον πληρώνουν;

Όλα είναι θέμα επιλογής. Δεν είναι εύκολο να βγάζεις το ψωμί σου κάνοντας αυτό που πραγματικά αγαπάς. Και βέβαια εξαρτάται από το αν είσαι άτομο που βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο. Αν βρισκόμουν εγώ σε μία παρόμοια κατάσταση θα το κοιτούσα θετικά. Δηλαδή, το εισόδημά μου είναι από την μουσική: μπορεί να μην με εκφράζει ένα συγκεκριμένο σχήμα, αλλά μπορώ να δουλεύω παράλληλα στην δική μου μουσική στον ελεύθερό μου χρόνο ενώ παράλληλα ψάχνω για άλλο καλύτερο gig.

Ποια η γνώμη σου για τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα όσον αφορά τους μουσικούς στη Heavy Metal σκηνή;

Η Ελλάδα είναι μια μικρή αγορά και δεν έχουμε ιδιαίτερο music business για το heavy metal και τον σκληρό ήχο. Από την άλλη με το ίντερνετ καταρρίφθηκαν πολλοί μύθοι και σύνορα. Όλοι μπορούν να κάνουν καλές ηχογραφήσεις σε χαμηλό κόστος πλέον, να κυκλοφορήσουν την μουσική τους online, δεν χρειάζεται το παλιό μοντέλο distribution. Πάντως, όσον άφορα τον ήχο και την σκηνή του metal, καριέρα θα κάνεις έξω πρώτα και μετά εδώ. Τουλάχιστον η μέχρι τώρα ιστορία αυτό μας έδειξε.

Θα θέλαμε ένα tip για νέους κιθαρίστες με μεγάλα όνειρα.

Να μην φοβούνται να ονειρεύονται, να πειραματίζονται, να είναι θετικοί, να πιστεύουν σε αυτό που κάνουν, να έχουν υπομονή και να είναι πρόθυμοι να δουλέψουν πιο σκληρά από όλους τους άλλους.

Διαδίκτυο και «δωρεάν» κατέβασμα τραγουδιών. Πιστεύεις ότι τελικά βοηθάει, ή όχι τον καλλιτέχνη;

Δεν έχει σημασία τι πιστεύω εγώ. Σημασία έχει το ότι φτάσαμε εδώ τώρα. Η μουσική ακόμα παράγεται και υπάρχουν χιλιάδες νέα πράγματα να ανακαλύψει ο ακροατής - απλά το μέσο άλλαξε. Αυτό φοβίζει τους καλλιτέχνες, αλλά δεν θα έπρεπε. Πλέον ζούμε στην εποχή του streaming, δεν είναι δωρεάν το κατέβασμα. Δεν θα έλεγα ότι η μοιρασιά είναι δίκαιη ακόμα, αλλά δείχνει να στρώνει το πράμα σιγά σιγά. Και επιπλέον υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να πουλήσεις την μουσική σου, βλ. personalized merchandise, box sets κ.α.

Ποια η εμπειρία σου με τον OZZY σε μία πρόταση.

Εξωπραγματική!

Τελικά κάνεις ζωή rockstar σαν αυτήν των ταινιών;

Μάλλον όχι. Δεν κάνω καταχρήσεις, δεν πίνω. Είμαι σπιτόγατος (όταν δεν περιοδεύω εννοώ!). Θα έλεγα πως σήμερα είναι είμαι πιο επιχειρηματίας από rock star. Ίσως επειδή έκανα όλα αυτά που ήθελα σε νεαρή ηλικία και είμαι χορτασμένος.

Η ποιότητα του οργάνου επηρεάζει σημαντικά το παίξιμο; Θα μπορούσες να βγεις live με μία κιθάρα μέτριας ποιότητας; (ενισχυτή ό,τι θες :) ).

Σίγουρα επηρρεάζει. Δεν λέω ότι δεν μπορώ να παίξω με άλλον εξοπλισμό πέρα από τον προσωπικό μου, το έχω κάνει πολλές φορές. Αλλά το ιδανικό είναι να παρουσιάζεις την δουλειά σου με τον εξοπλισμό που σου αρμόζει και νιώθεις άνετα.

Θα άκουγες ποτέ ένα δίσκο ο οποίος έχει κακή παραγωγή, αλλά είναι πράγματι καλός;

Ε, πιστεύω όλοι μας αγαπάμε άλμπουμς που δεν έχουν καλές παραγωγές, αλλά η μουσική τους μας έχει στιγματίσει.

Ποιο είναι το καλύτερο live που έχεις πάει;

Πολλά και για διάφορους λόγους. The Eagles στο Hell Freezes Over Tour 1994, Yngwie Malmsteen στην Θεσσαλονίκη το 97’, Black Sabbath στο Ozzfest 2005, Joe Bonamassa to 2012 στο Los Angeles.

Ποιο είναι το καλύτερο live στο οποίο έχεις παίξει;

Επίσης πολλά. Νότια Αμερική με Ozzy το 2015, το πρώτο μας μεγάλο live με Firewind στην Θεσσαλονίκη το 2008 όταν κάναμε sold out το Principal Theater, και πολλές αξέχαστες στιγμές στην πρώτη μας νοτιοαμερικανική περιοδεία πέρσι και συγκεκριμένα τα live στην Μπογκοτά, Κολομβία και Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή.

Θα θέλαμε να μας αναφέρεις τα μέλη μιας “dream metal band”.

Geezer Butler, Dave Grohl, Dimebag Darrell, Marty Friedman, Rob Halford.

Ποια τα σχέδιά σου για το μέλλον. Τι να περιμένουμε;

Ελληνική σόλο περιοδεία τον Ιανουάριο, στην συνέχεια θα ξεκινήσω να γράφω το επόμενο Firewind album. Θα κάνουμε μια καλοκαιρινή περιοδεία στην Ευρώπη και έπειτα θα μπούμε στο στούντιο.

Τι περιμένουμε στο επερχόμενο live με τους Primal Fear;

Θα είμαι με το νέο power trio band μου και θα είναι ένα δυνατό show όπου θα επικεντρωθούμε στις σόλο δουλειές μου, αλλά θα έχει και εκπλήξεις το setlist. Ελπίζω να δω όλους τους οπαδούς μας εκεί!

---

Περισσότερα για τον Gus G μπορείτε να μάθετε εδώ.

Περιμένουμε να τον δούμε από κοντά (όλες οι λεπτομέρειες για το live στις 13 Γενάρη εδώ).

Μέχρι τότε, πάρτε μία γεύση από την τελευταία του δουλειά πατώντας το play παρακάτω:

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.