Ο Γιώργος Νανούρης μας μιλά για την Κατερίνα του Αύγουστου Κορτώ

Ο Γιώργος Νανούρης μας μιλά για την Κατερίνα του Αύγουστου Κορτώ

Άλλαξε χέρια. Προκάλεσε μορφασμούς συγκίνησης σε χιλιάδες ζευγάρια μάτια. Στόματα άγνωστα σε αυτήν άρθρωσαν τις κουβέντες της. Την αγάπησαν. Την αγάπησαν γιατί μέσα στην ανθρωπιά της και στη σκληράδα της ασθένειας που της έμελλε δεν έχασε την τρυφερότητα και το χιούμορ της ακόμη... Ό,τι κι αν έκαιγε μέσα της.

Όταν ο Αύγουστος Κορτώ έγραφε για τη γυναίκα της ζωής του, τη μητέρα του, μάλλον δε φανταζόταν πως θα την έκανε μια από τις γνωστότερες Κατερίνες της Ελλάδας. Η Κατερίνα έγινε βιβλίο. Τώρα, ανεβαίνει και στο θεατρικό σανίδι. Ο Γιώργος Νανούρης, σκηνοθετεί την Κατερίνα στο πρόσωπο της Λένας Παπαληγούρα και αντίστροφα και μας μιλά για αυτό.

Πότε γνώρισες την “Κατερίνα”;

Σχεδόν ένα χρόνο πριν στα τέλη του Φλεβάρη του 2014, έμαθα για το βιβλίο από τη σελίδα του Αύγουστου Κορτώ στο facebook.

Πώς αποφάσισες να τη ζωντανέψεις στη σκηνή;

Μου ζητήθηκε από τον Ιανό να κάνω δυο βραδιές θεατρικού αναλογίου. Μόλις είχα μάθει για το βιβλίο της Κατερίνας και ήταν το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό. Διασκεύασα το βιβλίο για τη σκηνή και αργότερα το αναλόγιο εξελίχθηκε σε παράσταση.

Αντιμετώπισες δυσκολίες;

 Τίποτα δε γίνεται εύκολα και αβίαστα, χωρίς κόπο και αγωνία. Παρ όλα αυτά η Κατερίνα είναι νομίζω η δουλειά στην οποία όλα έγιναν χωρίς μεγάλη πίεση και όπως ιδανικά θα ήθελα να γίνονται οι δουλειές. Κατανόηση, αγάπη, ουσιαστικές και δημιουργικές πρόβες, μεγάλη απήχηση. Η Κατερίνα ανήκει σ' αυτές τις εξαιρετικά σπάνιες στιγμές στο θέατρο που όλα λειτουργούν ιδανικά: Οι συνεργάτες, οι πρόβες, το αποτέλεσμα. Πλέον ο Αύγουστος, η Λένα και ο Λόλεκ είναι συνδεδεμένοι με μια απ' τις καλύτερες στιγμές της ζωής μου και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της.

Πώς αισθάνεσαι με την επιτυχία αυτής της δουλειάς;

Ήρεμος και συγκινημένος.

Γιατί να έρθει να δει κάποιος την παράστασή σας; 

Είναι μια χειροποίητη παράσταση και η πρόθεση μου ήταν να είναι αληθινή,ανθρώπινη και ουσιαστική. Πιστεύω πια ότι το έχουμε καταφέρει.

Γιατί πιστεύεις ότι μας αφορά η προσωπική ιστορία της Κατερίνας;

Γιατί μιλά ταυτόχρονα -με έναν πολύ ιδιαίτερο και κατανοητό τρόπο- για πολλά θέματα της ελληνικής -και όχι μόνο- οικογένειας, που οι περισσότεροι γνωρίζουμε, έχουμε βιώσει αλλά φοβόμαστε να μιλήσουμε γι αυτά. Γιατί μας φέρνει κατευθείαν σε επαφή με το συναίσθημά μας.

Υπάρχει κάποιο έργο που θα ήθελες πολύ να σκηνοθετήσεις; 

Σπάνια σκηνοθετώ κανονικά θεατρικά έργα. Με ιντριγκάρει να μεταφέρω στη σκηνή κείμενα που με συγκινούν, με αφορούν χωρίς απαραίτητα να έχουν γραφτεί για το θέατρο. 

Τί επιδιώκεις κάνοντας θέατρο;

Σεβασμό, αγάπη και ίσως την επιβεβαίωση ότι είμαι και γω χρήσιμος κάπου.

Ποιά είναι κατά τη γνωμη σου η κοινωνική δυναμική του θεάτρου σήμερα;

Θεωρώ πως (πρέπει να) είναι μεγάλη αλλά δεν πιστεύω ότι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Μπορεί όμως σίγουρα να σε βοηθήσει να σκεφτείς και να νιώσεις με έναν πολύ ειδικό τρόπο. 

Ετοιμάζεις κάτι νέο;

Ετοιμάζω μια παράσταση με τους Bijoux de Kant, συμμετέχω στη 10η Εντολή του Πάνου Κοκκινόπουλου στον Alpha και μερικά πράγματα για το καλοκαίρι που δεν είναι ανακοινώσιμα ακόμα.

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου επαγγελματικά σε 10 χρόνια από τώρα;

Επαγγελματικά -και μάλιστα με τόση μεγάλη χρονική απόσταση- με φανταζόμουν στην εφηβεία και ίσως στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής μου, όχι πια. Το μόνο που ελπίζω για το μέλλον είναι να είμαι υγιής και να ζω κάνοντας αυτό που θέλω την εκάστοτε περίοδο της ζωής μου.

 

Photo Credits: Ιωάννα Χατζηανδρέου

Ζωή Κατσάτου

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.