Ο Ευστάθιος Δράκος έρχεται στο deBόp

Ο Ευστάθιος Δράκος έρχεται στο deBόp

Και ενώ οι παραστάσεις του πλάι στη Δήμητρα Γαλάνη συνεχίζονται, ο Ευστάθιος Δράκος πέρασε από το deBόp για να μας μιλήσει για τη νέα του δουλειά αλλά και τα σχέδια του.

 Ποιες οι μουσικές επιρροές σου ; Ποιους καλλιτέχνες θαυμάζεις;

Αγαπώ πολύ τους Radiohead. Νομίζω είναι από τις πιο βασικές επιρροές μου, καθώς αποτελεί το πιο σταθερό μου άκουσμα από τότε που ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με τη μουσική τους. Ωστόσο, όλες οι μουσικές που υπάρχουν στον ήχο της καθημερινότητάς μου, νιώθω πως με επηρεάζουν λίγο ή πολύ.

 Συνεχίζει το σχήμα minor project; Πώς ξεκίνησε και ποια τα σχέδιά σου;

Ξεκίνησε και συνεχίζει με τους ίδιους στόχους. Να περνάμε όμορφα μεταξύ μας και να συνδεόμαστε μέσω της μουσικής. Όσον αφορά αυτό, είναι κάτι που συνεχίζουμε να κάνουμε και θα συνεχίσουμε για όσο ακόμα μπορούμε. Είναι μια απόδραση για εμάς.

Πώς σας η ήρθε η ιδέα να βάλετε ελληνικό στίχο στο in colours, που όπως θα έχεις ακούσει πολύ τελευταία, του ταιριάζει πολύ;

Θέλαμε και οι τρεις μας να γράψουμε έναν δίσκο που είχε ως αναφορά τον δίσκο των Minor Project. Νομίζω πως δεν υπήρχε πιο κατάλληλος τρόπος. Η φωνή της Δήμητρας, ο ελληνικός του στίχου του Νίκου και η αγαπημένη ενορχήστρωση του Διονύση Μπάστα, ήταν τρεις παράγοντες που για μένα ήταν υπεραρκετοί για να μου δώσουν τη σιγουριά ότι η Εκδρομή μας, θα είναι ένα πολύ όμορφο και αληθινό τραγούδι. Έτσι νιώθω.

 

«Εκδρομή» λοιπόν τραγουδάτε μαζί με τη Δήμητρα Γαλάνη, πού όμως; Που θα ήθελες να ταξίδευες και γιατί;

Είμαι άνθρωπος του ταξιδιού. Λατρεύω να βρίσκομαι στο δρόμο, στον αέρα και στη θάλασσα. Χωρίς απαραίτητα να με ενδιαφέρει το πού πηγαίνω, αλλά το ποιόν έχω δίπλα μου.

Το Βαλς των Χαμένων μετά: Όλος ο δίσκος αποπνέει μια ταξιδιάρικη νοσταλγική μελαγχολία που για ένα περίεργο λόγο τελικά μετουσιώνεται σε χαρά. Γιατί αυτός ο νοσταλγικός τίτλος;

Ο τίτλος ήταν μια ιδέα του στιχουργού του δίσκου μας, του Νίκου. Έχει διατυπώσει με πολύ όμορφο τρόπο τον λόγο που πρότεινε το όνομα αυτό. Όσον αφορά το πως το αντιλαμβάνομαι εγώ, είναι ένας τίτλος με σαφή αναφορά σε μια εποχή που έχει προσφέρει τα περισσότερα σε αυτό που αποκαλούμε σήμερα ελληνική μουσική. Είναι ακόμη μια ευχή για τα "μετά" που δεν πρέπει με τίποτα να χαθούν.

Ο δίσκος περιέχει και ορχηστρική μουσική που συχνά τη συνδέουμε με τον κινηματογράφο; Θα σε ενδιάφερε να κάνεις ένα soundtrack και αν ναι, τι είδους ταινία φαντάζεσαι να ντύνεις μουσικά;

Σχεδόν πάντα όταν γράφω μουσική έχω στο μυαλό μου μια εικόνα, μια ιστορία, δύο ή περισσότερους ήρωες. Για αυτό το λόγο υπάρχει και μια κινηματογραφικότητα τόσο στη ροή των κομματιών, όσο και στο στίχο. Από την άλλη το να γράψω μουσική για ταινία είναι κάτι το οποίο δεν είναι στους άμεσους στόχους μου. Έχω αρκετά πράγματα που θα ήθελα να κάνω πριν από αυτό.

 

Τολμήσατε να ντύσετε μουσικά μια διαφήμιση και μάλιστα πετυχημένα. Υπήρξε δισταγμός σε αυτήν την κίνηση;

Η αλήθεια είναι πως το τραγούδι μας επιλέχθηκε για να επενδύσει το video της διαφήμισης. Δεν έγινε το αντίθετο (το να γράψω δηλαδή μουσική για τη διαφήμιση).Είδαμε το βίντεο και μας άρεσε πάρα πολύ σε συνδυασμό με το τραγούδι μας. Οπότε δεν υπήρχε κανένας δισταγμός. Είναι πολύ χαρμόσυνο και σημαντικό να μπορεί ένας καλλιτέχνης να ζει από τη μουσική του.

Πώς κυλάει η συνεργασία με τη Δήμητρα Γαλάνη; Τι έμαθες πλάι της;

Καλλιτεχνικά, αλλά και σε ανθρώπινο επίπεδο, η συνεργασία μου με τη Δήμητρα είναι από τα πιο όμορφα πράγματα που θα μπορούσαν να μου συμβούν. Μαθαίνω πράγματα τα οποία αν δεν υπήρχε η Δήμητρα στη ζωή μου, θα αργούσα πάρα πολύ για να τα μάθω. Και ίσως και να μην τα μάθαινα ποτέ. Όπως έχω πει ξανά, είναι ένα σχολείο. Ένα πολύ καλό σχολείο. Και ελπίζω να βγω ένας πολύ καλός απόφοιτος μέσα από αυτό.

«Ευτυχισμένοι οι άνθρωποι μαζί» : Η ευτυχία πηγάζει από τη συντροφικότητα;

Λατρεύω το τραγούδι αυτό, ωστόσο στη ζωή μου, η ευτυχία είναι θέμα καθαρά προσωπικό. Πηγάζει από μέσα μας και έπειτα μεταδίδεται προς όλους τους ανθρώπους που έχουμε επιλέξει να έχουμε στη ζωή μας. Ισως βέβαια η συντροφικότητα να βοηθάει.

Ποιο τραγούδι θα αφιερώσεις στους αναγνώστες μας;

Θα αφιέρωνα το Bedtime Stories της SmaRagDa, γιατί κάθε φορά που το βάζω σε φίλους για να το ακούσουν, οι περισσότεροι το λατρεύουν. 


Φωτογραφία: ΘΟΔΩΡΗΣ ΨΙΑΧΟΣ

Αντώνης Μπάτζιος

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.