Ο Δημήτρης Σαμόλης στο deBόp

Ο Δημήτρης Σαμόλης στο deBόp

Ένα ηλιόλουστο πρωινό, που μόνο Νοέμβρη δε θύμιζε, συναντήσαμε τον πολυπράγμονα Δημήτρη Σαμόλη στην Ακρόπολη και μας μίλησε για τα φετινά του μουσικά, θεατρικά και τηλεοπτικά νέα.

--

«Οι γνώμες και οι άνεμοι μου φαίνεται πως μοιάζουν» : ο τίτλος του νέου σου τραγουδιού μοιάζει σαν συμπέρασμα φιλοσοφικού στοχασμού. Ζούμε στην εποχή που όλοι εκφράζουν γνώμη είτε είναι είτε δεν είναι ειδήμονες, όλοι μιλάμε για όλους και για όλα και κρίνουμε χωρίς να κρινόμαστε….Σε επηρεάζουν οι γνώμες των άλλων; Εσύ την εκφράζεις τη γνώμη σου;

Με επηρεάζουν αλλά βέβαια περισσότερο οι γνώμες των δικών μου ανθρώπων, των πιο κοντινών. Συνηθίζω να λέω τη «γνωμούλα» μου.(γέλια) Τα τελευταία χρόνια προσπαθώ να την λέω και μάλιστα πιο «ακατέργαστη», δε θα έλεγα πως είμαι διπλωμάτης.

Πιστεύεις στη συγγνώμη; Συγχωρείς, την ζητάς;

Το αποφεύγω. Προσπαθώ να την δείξω με τη συμπεριφορά μου, έμπρακτα. Σαν λέξη δεν την έχω τόσο στο λεξιλόγιό μου. Όπως κι εγώ θα προτιμούσα να το εισπράττω, παρά να το ακούω.

Οι «γνώμες» πια εκφράζονται και αποτυπώνονται μέσω των κοινωνικών δικτύων. Ποια η σχέση σου μαζί τους. Πολλοί καλλιτέχνες τα χρησιμοποιούν με διάφορους τρόπους, είτε για να επικοινωνούν τις απόψεις τους είτε καθαρά για καλλιτεχνικούς λόγους.

Η σχέση μου με τα social media είναι καθαρά επαγγελματική ή καλλιτεχνική. Δεν έχω το χρόνο να ασχοληθώ πολύ μαζί τους. Έχει να κάνει με τον τρόπο που τα χρησιμοποιεί ο καθένας. Είναι ακόμη μια «θολή» περίοδος στο θέμα αυτό. Ίσως να είναι μία μόδα, ίσως σημείο των καιρών. Θα δείξει.

Θα έλεγα ότι το νέο τραγούδι κινείται σε άλλο μουσικό ύφος, πιο μεσογειακό, πιο ελληνικό. Τι να περιμένουμε από την καινούρια δουλειά που ετοιμάζεις;

Μου βγήκε κάπως διαφορετικός ο ήχος. Μου αρέσει να κάνω κάτι διαφορετικό, κάτι που ούτε εγώ θα το περίμενα, ούτε και οι άλλοι. Πάντως ήταν τυχαίο, δεν έγινε εσκεμμένα. Νομίζω ότι ο επόμενος δίσκος θα  είναι λίγο διαφορετικός. Ίσως να μη μιλήσω για τόσο χαρούμενα θέματα. Αλλά μπορεί να το κάνω με χαρούμενο τρόπο.

Θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου εξωστρεφή ή εσωστρεφή;

Θα έλεγα ότι είμαι εξωστρεφής, αλλά όλοι μας έχουμε και την πιο «εσωτερική» μας πλευρά.

Συμμετέχεις στη νέα σειρά της ΕΡΤ «Η ζωή εν τάφω», μια τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου του Μυριβήλη. Τι είναι αυτό που σε γοήτευσε σε αυτό το έργο; Ποιο ρόλο θα υποδυθείς;

Είναι ένα καταπληκτικό έργο. Χαίρομαι πολύ που συμμετέχω σε μια τέτοια δουλειά. Μου αρέσει και το έργο αλλά και ο ρόλος. Ο Ίωνας, αριστοκράτης της εποχής, σπουδάζει Νομική, έχουμε κάποια κοινά με αυτόν το χαρακτήρα. Οι συνθήκες των γυρισμάτων είναι πολύ καλές και μου αρέσει γιατί η προσέγγιση είναι κινηματογραφική. Είναι μια ιστορία αγάπης. Πάντα με γοητεύουν αυτές οι ιστορίες. Έμαθα πολλά για τη εποχή, κάθισα και διάβασα.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου βιβλίο;

Το αγαπημένο μου βιβλίο είναι το «H δύναμη του τώρα» του Tolle Eckhart. Ένα βιβλίο που μιλάει για τη σημασία που έχει το να ζούμε το παρόν. Τα τελευταία χρόνια προσπαθώ να το καταφέρω κι εγώ, όσο βέβαια με αφήνει η καθημερινότητα.

Παρ' όλα αυτά, πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε δέκα χρόνια από τώρα;

Θα ήθελα να κάνω τα ίδια πράγματα με τώρα. Αυτά με γεμίζουν. Ίσως λίγο περισσότερο κινηματογράφο, που τον λατρεύω. Θα ήθελα να μπορώ να ταξιδεύω με την μπάντα ακόμη και εκτός Ελλάδας.

Κάποιον ρόλο που θα ήθελες να υποδυθείς;

Θα ήθελα να παίζω ήρωες που έχουν να υπερβούν τρομερά εμπόδια αλλά παρ’ όλα αυτά τα καταφέρνουν. Άνθρωποι που είναι ο μέσος όρος αλλά γίνονται «ήρωες». Κάνουν πράγματα που υπερβαίνουν τον εαυτό τους.

 Προτιμάς έργα "εποχής" ή του σήμερα;

Μου αρέσει η ατμόσφαιρα και η αισθητική της εποχής του Μεσοπολέμου. Αλλά μου ‘χει λείψει και να γραφτούν νέα έργα.

Συμμετέχεις και στον «Άμλετ» που συνεχίζεται για 2η χρονιά και «μετακομίζει» στο θέατρο  Altera Pars. Ένα έργο από τα σημαντικότερα και πιο γνωστά στον κόσμο.Τι είδους προσέγγιση θα δει κανεις;

Η αλήθεια είναι ότι τόσο σπουδαία έργα, είναι ανεξάντλητα. Η αντιμετώπιση νιώθω πως είναι λίγο «άχρονη» και απλή. Βασίζεται πολύ στις σχέσεις στα νοήματα, στα διλήμματα των ηρώων. Ο Λαέρτης είναι ένας ρόλος πολύ ενδιαφέρων. Καλείται να σηκώσει ένα βαρύ φορτίο και η ενσάρκωσή του είναι μια ενδιαφέρουσα διαδικασία. Σε αυτές τις περιπτώσεις βουτάς στα βαθία.

Σε αγχώνουν τέτοιας βαρύτητας έργα;

Δε με αγχώνει η βαρύτητα του έργου. Όποιος και να είναι ο συγγραφέας έχεις να αντιμετωπίσεις ένα ρόλο. Σε κάθε περίπτωση είναι άλλες οι δυσκολίες και οι προκλήσεις.

 Μετά τα περσινά live στο Faust επενέρχεσαι με την μπάντα σου στον τόπο του εγκλήματος. Τι θα ακούσουμε εκεί φέτος;

Θα ακουστούν δοκιμαστικά κάποια και από τα κομμάτια που σκέφτομαι να συμπεριλάβω στον καινούριο δίσκο & βέβαια πολλές διασκευές τόσο παλιές όσο και καινούριες. Άλλωστε ξέρεις πόσο μου αρέσει να «πειράζω» τα κομμάτια και να ενώνω δύο σε ένα…

Τέλος, συμμετέχεις και στην  παιδική σκηνή του θεάτρου Τέχνης στην παράσταση «Αλαντίν».

Είναι το υπέροχο αυτό παραμύθι. Είναι διαφορετικό από του Ντίσνευ. Παίζουμε το αυθεντικό παραμύθι από τις Χίλιες και μία νύχτες. Είναι ευχάριστο και αισιόδοξο και μου αρέσει που έρχομαι σε επαφή με τα παιδιά

Οπότε ως Αλαντίν αν είχες τη δυνατότητα να κάνεις τρεις ευχές στο λυχνάρι τι θα ευχόσουν;

Μου αρκεί μία ευχή. Να έχω σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία. Νομίζω ότι αν είμαι καλά μέσα μου μπορώ να είμαι καλά και με τους άλλους. Να δημιουργώ σχέσεις ζωής σε όλα τα επίπεδα.

Σε ευχαριστούμε πολύ για την κουβέντα. Θα ήθελες να αφιερώσεις στους αναγνώστες μας έναν στίχο/ απόσπασμα από κάποιο από τα έργα και τις παραστάσεις με τα οποία καταπιάνεσαι αυτήν την περίοδο;

 «Εχθρός της νεότητας είναι η νεότητα η ίδια», από τον Άμλετ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά.

 
 

Το επόμενο live του Δημήτρη Σαμόλη θα λάβει χώρα στο Faust (Καλαμιώτου 11, Αθήνα) την Τρίτη 13/11 στις 21:00.

Αντώνης Μπάτζιος

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.