Ο Δημ. Μακαλιάς στο deBόp ενόψει του 2ου Avaton International Comedy Festival και όχι μόνο!

Ο Δημ. Μακαλιάς στο deBόp ενόψει του 2ου Avaton International Comedy Festival και όχι μόνο!

Οι Δημήτρης Μακαλιάς και Λάμπρος Φισφής επιστρέφουν με το 2ο  Avaton International Comedy Festival και εμείς ετοιμαζόμαστε για την πιο κωμική εβδομάδα της ζωής μας. Από τις 16 έως και τις 20 Ιουνίου, η Βαβέλ του ελληνικού και όχι μόνο stand up comedy, συγκεντρώνεται στο θέατρο Άβατον και γεμίζουν το Γκάζι με κωμωδία. 5 μέρες, 15 παραστάσεις,  45 κωμικοί, δημιουργούν μια πραγματική γιορτή κωμωδίας και γεμίζουν τις μέρες μας με πολύ γέλιο. Οπότε, λοιπόν, ξεχάστε παραλίες, ξεχάστε τριήμερα και χωριά, ξεχάστε το Άγιο Πνεύμα και ετοιμαστείτε να απογειώσετε τη διάθεση σας. Ο Δημήτρης Μακαλιάς μας εξηγεί γιατί δεν πρέπει να χάσουμε με τίποτα το 2ο  Avaton International Comedy Festival 

2η χρονιά Avaton International comedy festival. Το standup τα τελευταία χρόνια έχει κάνει ένα μεγάλο «μπαμ». Πού πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό; Είναι μόνο η ανάγκη για εκτόνωση ή κάτι περισσότερο;

Θεωρώ ότι το standup ξανασυστήνεται στο θεατρικό και όχι μόνο κοινό. Έκανε μια επανεκκίνηση και τρέχει με αλματώδεις ρυθμούς πια. Οι πολιτικές και κοινωνικές συγκυρίες οδηγούν το κοινό να αναζητά την κωμωδία· ευτυχώς το standup έβγαλε από πάνω του τον παλιό κακό του εαυτό με τις προσβολές στο κοινό και τις άλλες άβολες στιγμές και έγινε μια σωστή θεατρική παράσταση.

Ο κόσμος, που σε κάποιες παραστάσεις συμμετέχει άμεσα, έχει εξοικειωθεί πια με αυτού του είδους το θέαμα; Και όσο περνάει ο καιρός χαλαρώνει και συμμετέχει περισσότερο;

Έρχονται απόλυτα προετοιμασμένοι! Και είναι συγκλονιστικό ότι έρχεται συνέχεια νέο κοινό που δε μας έχει ξαναδεί. Υπάρχει μια συνεχής ανανέωση ενώ, ταυτόχρονα, όσοι έρθουν μια φορά, δεν μπορούν να μην ξαναέρθουν! Το εκπληκτικό με αυτές τις παραστάσεις είναι ότι κάθε μία είναι τελείως διαφορετική από την άλλη και όσες φορές και να έρθεις, δε θα δεις ποτέ κάτι ίδιο. Επιπλέον, έχει μπει σταδιακά στη συνείδηση του κόσμου, η άνεση που μπορεί να έχει σε τέτοιες παραστάσεις και είναι προετοιμασμένος να μιλήσει ή ακόμα και να σηκωθεί να παίξει μαζί μας.

Φέτος μπήκε και η Θεσσαλονίκη στο χάρτη του Avaton International comedy festival. Πώς προέκυψε η συνεργασία με τη Θεσσαλονίκη και πώς προβλέπεις να πάει εκεί;

Ακριβώς! Το φεστιβάλ μας, απέκτησε και ένα υπέροχο αδερφάκι και είμαστε πάρα πολύ περήφανοι. Όλα ξεκίνησαν από την ιδέα της Παυλίνας Χαρέλα, η οποία πέραν από εξαιρετική συνεργάτιδα είναι και μια πολύ καλή φίλη. Με το φεστιβάλ αυτό, ξεκινάει μια συνεργασία διαρκείας με ανταλλαγές παραστάσεων και όχι μόνο. Συμφωνούμε καλλιτεχνικά και νιώθουμε ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα παρέα. Η Παυλίνα, άλλωστε, ξέρει πολύ καλά τα θεατρικά δρώμενα στη Θεσσαλονίκη και είναι εγγύηση για εμάς. Aυτό θα φανεί και από την επιτυχία που θα έχει το φεστιβάλ και στη Θεσσαλονίκη!

Στο σύνολό του το φεστιβάλ αποτελείται από περίπου 60 stand uppers. Πώς καταφέρατε να συγκεντρώσετε τόσο μεγάλο αριθμό;

Και υπάρχει ακόμα χώρος! Με τον Λάμπρο και την Παυλίνα, συμφωνήσαμε ότι το φεστιβάλ αυτό δεν πρέπει να είναι καθόλου κλειστό. Με την ίδια ευκολία που καλούμε ξένους καταξιωμένους κωμικούς, έτσι καλούμε και νέους κωμικούς να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους. Υπάρχει χώρος για όλους να εκφραστούν!

Πέρυσι ήρθαν για πρώτη φορά οι Steven K Amos,  Pete Johansson και Rod Ben Zeev. Φέτος θα δούμε Matt Kirshen και Bob Maclaren. Το χιούμορ έχει τελικά όρια, σύνορα και κώδικες;

Θα είμαι κάθετος. Όχι! Το καλό χιούμορ χωράει παντού. Είναι πραγματικά πρωτόγνωρη η περσινή μου εμπειρία από τις παραστάσεις των ξένων κωμικών. Περίμενα ότι δε θα μπορούσε να επικοινωνηθεί το χιούμορ τους κυρίως λόγω γλώσσας και ξένης κουλτούρας. Και φυσικά διαψεύστηκα παταγωδώς. Μετά από πέντε λεπτά ξέχασα ότι μιλούσαν αγγλικά και ήταν τελικά μια από τις πιο αστείες βραδιές της ζωής μου. Άλλωστε τα προβλήματα που μας ταλανίζουν είναι παγκόσμια και έχουμε όλοι τις ίδιες περιγραφές!

90 Second Comedy. Τι να περιμένουμε να δούμε από 25 κωμικούς με 90 δευτερόλεπτα ο καθένας;

Αυτή θα είναι μια υπέροχη βραδιά! Τί μπορείς να πρωτοχωρέσεις σε 90 δευτερόλεπτα; Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα! Νομίζω ότι θα είναι από τις πιο αστείες βραδιές που θα ζήσουμε σε αυτό το φεστιβάλ. Δεν υπάρχει όριο πέραν του χρονικού…

Δε θα μπορούσαμε να μη ρωτήσουμε και για την παράσταση SMILEY φυσικά!

Social media και έρωτας. Μπορεί να υπάρξει τελικά κυβερνο-έρωτας; ( Τον φέρνει πιο κοντά ή τον απομακρύνει;)

Είναι στο χέρι του καθενός πώς θα το χειριστεί. Μπορεί είτε να τον βοηθήσει, είτε και να τον καταστρέψει. Η τεχνολογία μπορεί πια να μας φέρνει πολύ κοντά και σε απίστευτα μεγάλες ταχύτητες. Είναι πια εύκολο. Αυτό αν το χρησιμοποιήσει κανείς σωστά, μπορεί να τον βοηθήσει και να του ανοίξει πολλούς δρόμους αλλά, ταυτόχρονα, μπορεί να τον χαντακώσει. Να τον κλείσει σε μια εικονική πραγματικότητα ή  να τον κάνει να παραστρατήσει στις ευκολίες του εφήμερου έρωτα.

Ένα emoticon είναι δυνατόν να καταστρέψει μια σχέση ή να φέρει κοντά δύο ανθρώπους;

Πιο πολύ θα έλεγα ότι μπορεί να τους ενώσει! Είναι μια σύγχρονη μορφή έκφρασης. Είναι ο νέος τρόπος να πεις κάτι που δεν μπορείς να πεις με λόγια. Είναι μια ένδειξη σκέψης, ενδιαφέροντος, αγάπης. Όπως και να έχει, όποιαδήποτε μορφή έκφρασης είναι απόλυτα αποδεκτή!

«Άσ' τους να λένε, φίλα με». Για ποιο λόγο είναι η αγαπημένη σου φράση από το έργο;

Γιατί εστιάζει στο προσωπικό θέλω, χωρίς να εμποδίζεται από τα κοινωνικά ταμπού. Γιατί σε αφήνει να είσαι ο εαυτός σου και να μη σε ενδιαφέρει η γνώμη κανενός. Και πλέον είναι απαραίτητο όσο ποτέ άλλοτε. Η ειλικρινής, απόλυτη ελευθερία.

Πώς είναι να υποδύεσαι ένα gay χαρακτήρα σε μια χώρα που ακόμα και σήμερα δεν έχει αποδεχθεί εντελώς τη διαφορετικότητα στον έρωτα -και όχι μόνο; Σε μια χώρα που το ΕΣΡ «κόβει» τη διαφήμιση του Athens Pride με ένα –το λιγότερο- αμφισβητήσιμο σκεπτικό;

Έχω κουραστεί να νιώθω ντροπή για αυτή τη χώρα και τους θεσμούς της. Ντροπή να νιώθω ότι πρέπει να μιλάμε για τα ουσιώδη, και να συμφωνούμε ότι είναι ουσιώδη. Τα προβλήματα δεν κρύβονται κάτω από το χαλάκι. Αν φοβούνται να αντιμετωπίσουν τη φοβία τους είμαστε εδώ να τους το θυμίζουμε! Προσωπικά νιώθω υπέροχα να παίζω ανθρώπινους ρεαλιστικούς χαρακτήρες.

Το Smiley είναι μια από τις παραστάσεις που πήγε ιδιαίτερα καλά. Θα το ξαναδούμε τη νέα σεζόν;

Το Smiley έχει μια τελευταία παράσταση στα πλαίσια του 2ου Φεστιβάλ Κωμωδίας που κάνουμε στο Άβατον, την Κυριακή 19/6 στις 19:30 το απόγευμα. Αν μας βοηθήσουν οι συγκυρίες, μπορεί και να το συνεχίσουμε πάλι του χρόνου αλλά προς το παρόν δεν έχουμε πάρει κάποια τέτοια απόφαση.  

Συνέντευξη: Αποστόλης Ζαβιτσάνος-Χρυσού Έφη

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.