Μιλήσαμε με τις καλλιτέχνιδες της έκθεσης «Απώλεια»

Μιλήσαμε με τις καλλιτέχνιδες της έκθεσης «Απώλεια»

Η γκαλερί του Black Duck αποτελεί αυτόν τον καιρό τον τόπο συνάντησης για την Ζάννα Αρτέμη και την EYPRAKSIA, σε μια εικαστική έκθεση, installation – performance art work- mixed media, με θέμα την «Απώλεια».
Η Χαρά Βλαστού μίλησε μαζί τους και μας αποκαλύπτε τις σκέψεις τους πάνω στα έργα που παρουσιάζουν.

Πείτε μας λίγα λόγια για την συνεργασία σας. Πρώτη φορά πραγματοποιείτε κοινή έκθεση;

Ευπραξία: Πρώτη φορά ενώνονται οι δρόμοι μας καλλιτεχνικά. Ξεχώρισα στη Ζάννα Αρτέμη μια Φύση Καλλιτεχνική κ Ανθρώπινη που με κέρδισε κ έτσι αποφασίσαμε από κοινού μια συνεργασία.
Δυο κόσμοι εντελώς διαφορετικοί καλλιτεχνικά όπου βρήκαν ένα κοινό σημείο αναφοράς μέσω του θέματος της -Απώλειας- για να συμπράξουν στην έκφραση του.

Ζάννα: Η συνεργασία μας προέκυψε αυθόρμητα. Η αμοιβαία καλλιτεχνική εκτίμηση αλλά και η ευγένεια του χαρακτήρα της Ευπραξίας με οδήγησε σε αυτό το μοίρασμα ιδεών. Η έκθεσή μας δεν είναι, παρά η ανάγκη δυο δημιουργών να ορθώσουν λόγο, διαλέγοντας το μονοπάτι του ατόφιου συναισθήματος

Δώστε μας δύο λόγους για να επισκεφθούμε την έκθεση «Απώλεια» στην γκαλερί του Black Duck.

Ευπραξία: Οι λόγοι θα μπορούσαν να είναι πολλοί, ας αφήσουμε το κοινό να νιώσει κ να ενωθεί με τη δόνηση που του προκαλεί η λέξη Απώλεια κ’ αυτό που θα του αποκαλυφθεί θα είναι εκείνο όπου θα το κινητοποιήσει προς όποια κατεύθυνση.

Ζάννα: Με τη βοήθεια της τέχνης ο επισκέπτης  μπορεί βυθιστεί στο δικό του παρελθόν. Στο δικό του ποθητό "Είναι", ανασταίνοντας προσδοκίες και ελπίδες. Για μένα, στο βαρύ συναίσθημα που φέρει η απώλεια, υπάρχει αισιοδοξία.

Τι κρύβεται πίσω από την επιλογή του θέματος της έκθεσης;

Ευπραξία: Κρύβεται ο κραδασμός της όπου σε αυτούς τους καιρούς είναι πιο ζωντανός από ποτέ τα τελευταία χρόνια σε Παγκόσμια κλίμακα.

Ζάννα: Η «Απώλεια» είναι η λέξη της εποχής μας. Όλοι έχουν χάσει κάτι… Το δικό μου μήνυμα μέσα από αυτή την έκθεση, είναι φανερό και ξεκάθαρο. "Δεν είναι τί μας συμβαίνει, αλλά πως το διαχειριζόμαστε..."

Με ποιον τρόπο η έννοια της «Απώλειας» γίνεται αντιληπτή μέσα από τα έργα σας

Ζάννα: Παρουσιάζω κυρίως τρισδιάστατα έργα. Ένας συνδυασμός ξύλων που έχω βρει στη θάλασσα και αντικειμένων που με το κατάλληλο ζωγραφικό φόντο μας μεταφέρουν σε τοπία αφαιρετικά. Όλ’ αυτά τα αντικείμενα και χρώματα φέρουν μνήμες.

Πείτε μας λίγα λόγια για το performance που παρακολούθησαν οι προσκεκλημένοι, στα εγκαίνια της έκθεσης. 

Ευπραξία: Πραγματεύεται την ποιότητα της απώλειας ως μια κατάσταση συνεχής μνήμης της μη ύπαρξης. Συνθήκη νοερής παρουσίας μέσα από την απουσία. Η κατάσταση της απώλειας φέρει ένα δυνατό κραδασμό, μια εσωτερική δύναμη στο παρόν όπου αυτομάτως καθιστά την απώλεια παρούσα και το παρόν πολλές φορές απώλεια.
«Απώλεια του εαυτού, Απώλεια της Μνήμης, της Ενσυναίσθησης, Απώλεια της Υπόστασης του Είναι, Απώλεια της Ακούραστης Σιωπής, της Πατρίδας που Χάθηκε, της Αγκαλιάς που δεν Ζεστάθηκε, των Ανθρώπων που έχασαν τη Ρίζα τους».

Ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας βήματα;

Ευπραξία: Στα άμεσα καλλιτεχνικά μου βήματα Θα βρίσκομαι από τις 15 Νοεμβρίου κ για τους επομένους 3-4 μήνες στη Νεα Υορκη για μια σειρά Performances-Εκθεσεις στο LIVEART.US του QUEENS MUSEUM Curated by Hector Canonge καθώς θα δώσω και κάποιες Παραστάσεις σε διάφορους Πολιτιστικούς χώρους Γκαλερί -Art on Public space.

Ζάννα: Τις μέρες των Χριστουγέννων θα λάβω μέρος σε ομαδικές εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λονδίνο.  Η επόμενη ατομική μου έκθεση θα είναι την άνοιξη του 2018, συνεχίζοντας και εξελίσσοντας τους τρισδιάστατους πίνακες με διάφορα αντικείμενα. Με ενδιαφέρει ότι έχει να κάνει με τη μνήμη…

Οι καλλιτέχνιδες Ζάννα Αρτέμη και EYPRAKSIA

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.