Μια βιβλιοθηκονόμος μας προσκαλεί να «γίνουμε εξερευνητές του κόσμου»!

Μια βιβλιοθηκονόμος μας προσκαλεί να «γίνουμε εξερευνητές του κόσμου»!

H Μαρία Στασινού είναι βιβλιοθηκονόμος στο Δήμο Αχαρνών και Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτιστικής Εκπαίδευσης, της Διεύθυνσης Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού & Νέας Γενιάς. Μας μίλησε για το υπέροχο πρόγραμμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης για φέτος το καλοκαίρι!

 

«Συνεργαζόμαστε και φέτος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος μετά από την ιδιαίτερα ελκυστική πρότασή της να συμμετέχουμε σε δίκτυο των ελληνικών βιβλιοθηκών, που πιστεύω ότι θα είναι η αρχή μιας νέας εποχής για όλες τις βιβλιοθήκες της χώρας μας. Είμαι βέβαιη ότι αυτή η συνεργασία θα συμβάλλει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών, στην ανταλλαγή πληροφοριών, απόψεων, αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων κ.λπ. Το να εργάζεται κάποιος σε βιβλιοθήκη είναι πραγματικά υπέροχο… Δίνεις «λίγα» αλλά παίρνεις πολύ περισσότερα… Και θα σταθώ ιδιαίτερα στις ανθρώπινες σχέσεις που αναπτύσσονται μέσα στο χώρο της βιβλιοθήκης. Σχέσεις φιλικές, σχέσεις στοργής, σχέσεις εμπιστοσύνης. Είναι πολύ σημαντικό να σε γνωρίζουν, να ξέρουν σε ποιον θα απευθυνθούν όταν χρειαστούν την οποιαδήποτε πληροφορία.  Να γνωρίζουν ότι μπορούν να βασιστούν σε σένα προκειμένου να έχουν σωστή ενημέρωση, να ξέρουν ότι εσύ τους γνωρίζεις και μπορείς να καταλάβεις τι ακριβώς θέλουν: είτε βιβλίο είναι αυτό, είτε πληροφορία. 

Είναι η πέμπτη χρονιά που συμμετέχουμε και η δεύτερη με επικεφαλής την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Η Καλοκαιρινή μας Εκστρατεία φέτος έχει τον τίτλο: «Γίνε εξερευνητής του κόσμου». Δηλαδή προκαλεί τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες: Να παρατηρήσουν, να απολαύσουν, να κάνουν συλλογές, να γράψουν, να αφηγηθούν, να εξετάσουν, να προσέξουν, να ψάξουν, ακόμη και να μαγειρέψουν, να ράψουν και να κατασκευάσουν. Τελικά τους προ(σ)καλεί να ταξιδέψουν με όλες τους τις αισθήσεις!

Ο κόσμος έχει ανοίξει μια μεγάλη αγκαλιά, θεωρώντας την Καλοκαιρινή Εκστρατεία σαν κάτι καθιερωμένο πια. Η επισκεψιμότητα καθώς και το ενδιαφέρον του κόσμου είναι συνεχώς αυξανόμενα… Οι περισσότεροι γονείς όπως οι ίδιοι μας αναφέρουν, δε θέλουν πια τα παιδιά τους «στημένα» όλη την ημέρα μπροστά στην οθόνη ενός  ηλεκτρονικού υπολογιστή ή σε μια τηλεόραση…

Οι μέχρι τώρα αποστολές μας, αυτές του Ιουνίου, ήταν πραγματικά ενδιαφέρουσες για τα παιδιά, γιατί είδαν πολλά πράγματα με διαφορετικό μάτι, από διαφορετική οπτική γωνία. Κάθε ημέρα που τελειώνει μια δράση είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, ικανοποιημένοι και εμείς και τα παιδιά…
 

 

Η επιτυχία αυτής της Εκστρατείας πιστεύω ότι θα είναι πραγματική όταν κάθε παιδί – εξερευνητής που συμμετείχε στις «αποστολές», θα έχει καταφέρει να μάθει να βλέπει την άλλη όψη των πραγμάτων και όχι μόνο αυτή που φαίνεται… να μάθει να εξετάζει, να παρατηρεί, να απολαμβάνει, να ανακαλύπτει…

Η είσοδος στη βιβλιοθήκη είναι είσοδος σε έναν κόσμο μαγικό, ταξιδιάρικο, θεαματικό, αινιγματικό και ίσως μερικές φορές απρόβλεπτο. Δεν πιστεύω ότι έχει σημασία τόσο ο «χώρος» βιβλιοθήκη, όσο έχει η θετική ατμόσφαιρα που αποπνέει. Είναι ωραίο να βρίσκεται κάποιος μέσα σε μια βιβλιοθήκη και να νιώθει ότι βρίσκεται στο σπίτι του, στο σαλόνι του, στο δωμάτιό του. Ότι εκεί θα συναντήσει φίλους παλιούς αλλά εκεί θα κάνει και νέους. Εκεί θα ανταλλάξει απόψεις, θα συμφωνήσει, θα διαφωνήσει, είναι γενικά θα λέγαμε ένας χώρος εξερεύνησης και αναζήτησης…  Θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες ολόκληρες γι’ αυτό…

 Οι όμορφες εμπειρίες μέσα στη βιβλιοθήκη είναι πολλές, αλλά κυρίως θα σταθώ στη συγκίνηση που αισθανόμαστε όλοι μεγάλοι και παιδιά μετά το τέλος κάθε Καλοκαιρινής Εκστρατείας… Είναι τόσα αυτά που έχουμε μοιραστεί… Και κάθε φορά τελειώνουμε με μεγάλες αγκαλιές και κάποιες φορές με… δάκρυα στα μάτια!!!

Πάντα χαίρομαι εντός και εκτός της βιβλιοθήκης όταν κάποιο παιδί φωνάζει: «Κυρία Μαίρη!!!...» απλώνοντας τα χέρια να με αγκαλιάσει και μου χαρίζει το πιο όμορφο χαμόγελο...»

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.