Μία συζήτηση με τη Λία Κουτελιέρη λίγο πριν το graffiti performance της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου

Μία συζήτηση με τη Λία Κουτελιέρη λίγο πριν το graffiti performance της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου

Φέτος το καλοκαίρι, το Ρέθυμνο της Κρήτης θα πάλλεται στο ρυθμό, στα χρώματα και την παράδοση των κρουστών! Δημιουργία, αλληλεπίδραση, κίνηση, και έκφραση συναισθημάτων, σε ένα πολύκροτο Φεστιβάλ με διεθνείς συμμετοχές κάτω από τον έναστρο ρεθυμνιώτικο ουρανό τον Ιούλιο, στην κάρδια του καλοκαιριού!

Η Λία Κουτελιέρη -βραβευμένη εικαστικός καλλιτέχνης κι εκπαιδευτικός- θα συμμετέχει στο «Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου» με ένα ιδιαίτερο project που συνδυάζει τη street art και (προφανώς!) τα κρουστά.
Στο deBόp, τη συναντήσαμε για να μας μιλήσει για αυτό καθώς και για την πορεία της από την ΑΣΚΤ και τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην εικαστική δημιουργία και την επιμέλεια.

 

Ποιοί λόγοι που σε ώθησαν να ασχοληθείς με την τέχνη; Υπήρξε κάποια στιγμή όταν ήσουν παιδί ή έφηβη που σε οδήγησε στις τέχνες;

Θυμάμαι τον εαυτό μου από μικρό παιδί ν’ασχολείται με τις τέχνες. Θα μπορούσα να πω ότι η  ζωγραφική και η μουσική είναι οι τέχνες με τις οποίες ασχολούμαι όλη μου την ζωή. Σχεδιάζω απ’ όταν έπιασα για πρώτη φορά στο χέρι μου μολύβι. Επομένως θα έλεγα πως είχα μια έμφυτη τάση που με ώθησε στο να ζωγραφίζω,παρά πως είχα την επιθυμία να μοιάσω σε κάποιον.

Τι σημαίνει για εσένα η τέχνη και τι αισθάνεσαι όταν δημιουργείς;

Είναι τρόπος ζωής για ‘μένα η τέχνη! Είναι ο τρόπος με τον οποίο εκφράζομαι καλύτερα. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να μην ασχολείται με την τέχνη.

Παίρνεις μέρος στο 1ο Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου με ένα ιδιαίτερο project. Πώς νιώθεις για αυτό;

Πρόκειται για ένα Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών κι αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που συμμετέχω σε αυτό. Συνδυάζει δύο μεγάλες μου αγάπες η δράση μου στο φεστιβάλ. Το Street Art και τα κρουστά, μια και η ίδια είμαι ζωγράφος και drummer!

 

Μπορείς να αποκαλύψεις κάποια πράγματα για αυτό το project;

Σίγουρα κάθε φορά που ζωγραφίζω συνδυάζω την αφορμή, τον τόπο και τις συνθήκες, όπου καλούμαι να δημιουργήσω. Το μόνο που μπορώ ν’ αποκαλύψω είναι οτι το τελικό έργο θα έχει έντονα χρώματα, που θα πάλονται στον ρυθμό των κρουστών μέσα στο υπέροχο Ρεθεμνιώτικο τοπίο.

 

Από πού αντλείς την έμπνευση και τις επιρροές σου; Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου  καλλιτέχνες;

Από την καθημερινότητα κι από την αναζήτηση απαντήσεων στα αέναα υπαρξιακά ερωτήματα. Αγαπημένος σύγχρονος street artist είναι ο Banksy. Μου αρέσει το καυστικό του σχόλιο επάνω στα γεγονότα που αφορούν όλους μας, αλλά και ο ριψοκίνδυνος τρόπος με τον οποίο κινείται όταν δημιουργεί.

 Με τι υλικά σου αρέσει να πειραματίζεσαι και να δημιουργείς;

Τα πάντα μπορούν να γίνουν υλικά μου και κάθε επιφάνεια ν’ αποτελέσει καμβά για το έργο μου. Ακρυλικά, σπρέυ, βερνίκια, λάδια και διαφορετικές υφές σε συνδυασμό επάνω σε κάθε είδους επιφάνεια (ξύλο, τοίχος, πέτρα, μέταλλο κ.α.)

 

Μπορεί κάποιος να βιοποριστεί από την τέχνη του στην Ελλάδα του σήμερα;

Είναι μια δύσκολη εποχή για την τέχνη και τους καλλιτέχνες, αλλά σε εποχές μεγάλων κρίσεων ιστορικά είχαμε και την μεγαλύτερη παραγωγή τέχνης. Έχω την ευτυχία να βιοπορίζομαι από την τέχνη μου κι αυτό μου δίνει μεγάλη δύναμη να προχωρώ και να είμαι επιλεκτική με τα projects, που λαμβάνω μέρος.

Με τις γκαλερί ανοιχτές ξανά μετά από μήνες κλειστές λόγω της πανδημίας, θα δούμε κάποια έργα σου σε νέες εκθέσεις στο προσεχές μέλλον;

Ξεκίνησα ήδη δυναμικά από την πρώτη ημέρα που άνοιξαν τα μουσεία με την συμμετοχή μου σε art in situ event στο Αρχαιλογικό Μουσείο Μαραθώνα. Έπειτα συμμετείχα σε ομαδική έκθεση στο πλαίσιο ενός άλλου μεγάλου φεστιβάλ που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Αθήνα. Συνεχίζω δυναμικά με το 1οΔιεθνές Φεστιβάλ Κρουστών που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες στο Ρέθυμνο κι ευχαριστώ θερμά την άψογη παραγωγή για την πρόσκλησή μου σε αυτό. Στο άμεσο μέλλον ήδη ετοιμάζω κάποια projects για τους επόμενους μήνες. Μείνετε συντονισμένοι!!!

 

Μάθετε τα πάντα για το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου εδώ.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.