Matina Sous Peau :: "Διαιωνίζουμε το είδος μας είτε κάνοντας παιδιά είτε δημιουργώντας τέχνη"

Matina Sous Peau :: "Διαιωνίζουμε το είδος μας είτε κάνοντας παιδιά είτε δημιουργώντας τέχνη"

Μέσα στις γιορτές συναντήσαμε τη Matina Sous Peau, στον Μπλε Παπαγάλο στο Μεταξουργείο, για την πρώτη συνέντευξη της χρονιάς και συζητήσαμε για τη μουσική, τις παιδικές της αναμνήσεις, το djing, την τέχνη, τις σπουδές της στην αρχιτεκτονική, την Αθήνα και την ιδιαίτερη πατρίδα της, τα Γιάννενα και τα όσα ονειρεύεται και σχεδιάζει για το 2020.

- Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τη μουσική;

Ξεκίνησα κλασικό βιολί σε μικρή ηλικία, όπως ξεκινάν πολλά παιδάκια. Δεν υπήρχε κάποιος στην οικογένεια που να ασχολούνταν. Μέχρι τα 18, σε σχέση με τη μουσική, ασχολιόμουν κυρίως με το βιολί, ή μπορεί ανά περιόδους να έπαιζα λίγο κιθάρα και πιάνο. Όταν ήρθα στην Αθήνα, άρχισα να παίζω βιολί σε μια μπάντα που λεγόταν Monitor και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα.

- Ζεις από τη μουσική;

Ζω κατά ένα μεγάλο βαθμό από τα dj set. Τα live, ακόμα και όταν υπήρχαν, δεν τα υπολόγιζα ποτέ ως έσοδο, αφού ήθελα να έχω τη μουσική με αυτό τον τρόπο πάντα ως ευχαρίστηση.

- Ποιες ήταν οι μουσικές σου επιρροές όταν ήσουν παιδί;

Στο δημοτικό, άκουγα κυρίως ελληνικά ποπ και λαϊκά, ενώ στο γυμνάσιο άκουγα πολύ r&b και house. Στο σπίτι άκουγαν ρεμπέτικα, έντεχνα και ελληνικό ροκ, οπότε υπήρχαν και αυτά τα ακούσματα γύρω μου αλλά δεν τα άκουγα ιδιαίτερα από μόνη μου.

- Πότε ξεκίνησες ως dj;

Από το 2008 κάναμε πάρτι σε σπίτια και στη συνέχεια φτιάξαμε μια ομάδα, τους spitimouspitisouhkaikapouallou, που μεταφέραμε αυτά τα "σπιτικά" πάρτυ σε μαγαζιά. Επίσημα, ως resident σε μαγαζιά, ξεκίνησα το 2011, όταν πήγα με μια φίλη που έψαχνε δουλειά σέρβις σε ένα μαγαζί και τελικά έκατσε και πήραν κι εμένα ως dj.

- Τι πιστεύεις ότι οδηγεί τους ανθρώπους στην τέχνη;

Νομίζω ότι είναι το βασικό εναλλακτικό του να κάνεις παιδιά. Δεν έχουμε συνειδητότητα του γιατί υπάρχουμε. Είναι το βασικό μας υπαρξιακό ερώτημα. Οπότε είτε διαιωνίζουμε το είδος μας άμεσα κάνοντας παιδιά είτε έμμεσα δημιουργώντας τέχνη. Αυτή είναι η οπτική μου. Και φυσικά είναι ένας τρόπος έκφρασης.

- Είσαι περισσότερο dj, παραγωγός ή μουσικός;

Είμαι dj με μεγάλη διαφορά, ειδικά την τελευταία περίοδο! Δεν προλαβαίνω να κάνω πολλά τον τελευταίο χρόνο. Ωστόσο, στην καρδιά παραμένω μουσικός. Για μένα και ο dj είναι κατά κάποιον τρόπο μουσικός.

- Μίλησέ μας για τις σπουδές σου στην αρχιτεκτονική.

Έδωσα πανελλήνιες, πέρασα και μου άρεσε πολύ η σχολή. Ήταν και αυτό μια πάρα πολύ δημιουργική απασχόληση. Δούλεψα ως αρχιτέκτονας, κυρίως στο κομμάτι του interior design, με συνεργάτη τον Αλέξανδρο Μαγκανιώτη στο The Lodger, όχι στην καθημερινή φάση γραφείου, αλλά όταν εμφανιζόταν κάποιο project που μας ενδιέφερε να ασχοληθούμε.

- Γιάννενα ή Αθήνα;

Ξεκάθαρα Αθήνα! Με τη ζωή που κάνω τώρα, θεωρώ ότι η Αθήνα είναι η καλύτερη επιλογή. Αν ωστόσο έχεις μια ρουτίνα και μια σειρά στην καθημερινότητά σου ή οικογένεια, μπορείς να περάσεις πολύ πιο ανθρώπινα σε μια επαρχιακή πόλη. Έχω μεγαλώσει στα Γιάννενα και ξέρω ότι σαφέστατα η καθημερινότητα στην επαρχία είναι πολύ πιο ανθρώπινη.

- Ποια είναι τα αγαπημένα σου σημεία στην Αθήνα;

Μου αρέσει πολύ να περπατάω στην Αθήνα το βράδυ. Μπορώ να περπατήσω ευχάριστα σε όλο το κέντρο. Η Αθήνα θα έλεγα ότι ειναι λίγο άσχημη τη μέρα. Όλη η γοητεία της είναι τη νύχτα. Π.χ. η Πανεπιστημίου είναι πολύ ωραία το βράδυ όπως και μια βόλτα από τη Μαβίλλη μέχρι το Θησείο.

- Ποιος είναι ο αγαπημένος σου χειμερινός προορισμός;

Ήμουν 5 μήνες Erasmus στην Πράγα και είναι πολύ παραμυθένια. Επίσης, τα Γιάννενα και τα Τρίκαλα είναι πολύ όμορφα τα Χριστούγεννα!

- Ποια είναι η σχέση σου με τα Χριστούγεννα;

Είναι η αγαπημένη μου περίοδος! Περισσότερο και από το καλοκαίρι. Στολίδια, τζάκι, Home Alone... Πολύ κλασικά πράγματα!

- Πιστεύεις ότι η Αθήνα είναι φιλική πόλη για τους καλλιτέχνες;

Νομίζω ότι σε άλλη πολή είναι δύσκολο να ζεις ως μουσικός εκτός αν παίζει κάποιος σε πανηγύρια ή σε μπουζούκια. Μπορεί να έχω και άδικο, φυσικά... Στην Αθήνα πάντως ξέρω πολλούς που ζουν ως session μουσικοί. Γενικά δεν είναι επάγγελμα που μπορείς να βασιστείς εύκολα. Υπάρχουν κλασικοί που έχουν δίπλωμα σολίστ και δεν έχουν να φάνε.

- Τι μουσικά όργανα παίζεις;

Κατά βάση παίζω βιολί. Μετά παίζω κιθάρα, πιάνο, κρουστά και μπάσο. Οτιδήποτε έχει χορδές, θα βρω τρόπο να το χειριστώ.

- Πώς βλέπεις τη μουσική σκηνή της Ελλάδας;

Έχει πράγματα να δώσει! Υπάρχουν δουλειές Ελλήνων καλλιτεχνών που είναι και επιπέδου εξωτερικού. Υπάρχουν κάποιες αξιοπρεπείς προσπάθειες, όπως ο τελευταίος δίσκος της Nalyssa Green και τα soulful κομμάτια του Aprovoli.

Υπάρχει πιθανότητα να σε ξαναδούμε στο project κάποιου γκρουπ;

Μου κάνουν προτάσεις, δε λέω σε κάτι όχι, απλά είναι δύσκολο για μένα λόγω έλλειψης ελεύθερου χρόνου. Δεν προλαβαίνω να κάνω δικά μου πράγματα, αλλά και είμαι ανοιχτή στο να κάνω κάτι που θα μου τραβήξει την προσοχή. Επιπλέον, όταν υπάρχει μια ομάδα, υπάρχει και ένα πρόγραμμα που σου δίνει μια ευθύνη, ώστε να ασχοληθείς.

- Ποιες είναι οι προτιμήσεις του ελληνικού κοινού μιας που είσαι dj;

Ούτως ή άλλως, δεν μπορώ να είμαι αντικειμενική γιατί δεν παίζω σε πολύ mainstream μαγαζιά. Οι μόνες ενδείξεις μου είναι τα views στο youtube και αυτά που μου ζητάνε σε γάμους. Σε γενικές γραμμές, η πιο εύπεπτη μουσική στα μαγαζιά που παίζω είναι 60's - 70's groove. Αλλά νομίζω ότι η πλειοψηφία του κόσμου θέλει ελληνικά.

- Τρεις λέξεις που χαρακτηρίζουν έναν καλό dj.

Δε θα πω το πω με τρεις λέξεις. Το νούμερο ένα για dj που παίζει σε μπαρ, και δεν είναι artist dj, είναι να είναι καλός ψυχολόγος, δηλαδή να κατανοεί τη διάθεση του κόσμου. Στη συνέχεια, πρέπει να συνδέεσαι με τη μουσική και την ατμόσφαιρα του χώρου. Αυτό ισχύει για όλα, για γάμους, βαφτίσια, παιδικά πάρτι, μαγαζιά...Το τεχνικό θέμα το βάζω τρίτο, το να ξέρεις να μιξάρεις είναι απαραίτητο σε ένα κλαμπ ή ένα πάρτι.

- Τι κάνεις στον ελεύθερό σου χρόνο;

Γυμναστική, σινεμά και βόλτες με φίλους.

- Πώς σε βρίσκει η νέα χρονιά;

Μια χαρά. Αυτό που θα ήθελα είναι περισσότερος χρόνος, αλλά αυτό έχει να κάνει με μένα.

- Ποια είναι τα άμεσά σου σχέδια;

Όσον αφορά τα live, δεν έχω τώρα κοντά κάτι. Όμως, θα κυκλοφορήσει μια συνεργασία με τον ΝΤΕΙΒΙΝΤ τον Φλεβάρη. Επιπλέον, χρόνια λέω ότι θα ήθελα να κάνω έναν r&b δίσκο, αλλά είμαι μάλλον λίγο μεγάλη πλέον. Δεν ξέρεις όμως ποτέ! Τέλος, ως προς τα σετ, παίζω κάθε Τετάρτη dj στον Κύριο στη Μαβίλλη με 50's, 60's και 70's jazz ήχους. Παίζω στον Μπλε Παπαγάλο κάποιες Παρασκευές πιο freestyle ακούσματα, μια φορά τον μήνα στον ανακαινισμένο κάτω χώρο του Six Dogs και δυο φορές τον μήνα στο Spiti bar στο Χαλάνδρι.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.