Matei Visniec: «Η Ευρώπη πρέπει να αναγεννηθεί στην Ελλάδα»

Matei Visniec: «Η Ευρώπη πρέπει να αναγεννηθεί στην Ελλάδα»

Ο συγγραφέας Matei Visniec γεννήθηκε στη Ρουμανία τη δεκαετία του 1950 κι έζησε εκεί έως το 1989, βιώνοντας τα χρόνια της δικτατορίας. Σήμερα ζει στη Γαλλία και όπως λέει «στη Δύση ζει μία διαφορετική δικτατορία, τη δικτατορία της σωστής πολιτικής σκέψης». Εδώ και δεκαετίες γράφει για τον πόλεμο, τον ανθρωπινό πόνο, τις συνέπειες της αναταραχής στα Βαλκάνια, τη λήθη.

Τον συναντήσαμε σε μία από τις παραστάσεις του έργου του, «Η Λέξη Πρόοδος στο Στόμα της Μητέρας μου Ηχούσε Πολύ Φάλτσα», στο Θέατρο Προσκήνιο. Το έργο πραγματεύεται τη ζωή μετά τον πόλεμο. Με σκληρότητα, συναίσθημα, κυνικότητα αλλά και χιούμορ. Και δηλώνει ξεκάθαρα ότι οι συνέπειες του πολέμου είναι ίδιες για όλους, ανεξαρτήτως εθνικότητας, οικονομικού στάτους, μόρφωσης, οικογενειακής κατάστασης. Στο επίκεντρο η γυναίκα, ως μητέρα και ως ρυθμιστής καταστάσεων.  Η παράσταση δοσμένη με συναίσθημα, υπό τις οδηγίες του σκηνοθέτη Νίκου Γκεσούλη, αφυπνίζει. Το λιτό σκηνικό και η νοσταλγική μουσική του Dasho Kurti ενισχύουν τις εξαιρετικές ερμηνείες από την αρχή έως την ολοκλήρωση της παράστασης. Το κείμενο δυνατό, μεταφρασμένο από την Έρση Βασιλικιώτη.

 Ρωτήσαμε τον κ. Βισνιέκ ποιες ήταν οι σκέψεις του γράφοντας για τον πόλεμο:

 «Έχω γράψει τρία έργα για τον πόλεμο στα Βαλκάνια, τη Βοσνία, για την πτώση του κουμμουνισμού και την άνοδο του καπιταλισμού και πως αυτό το κομμάτι της Ευρώπης έχει διαμορφωθεί. Έχω γεννηθεί στη Ρουμανία και γνωρίζω πόσο μεγάλο γεγονός ήταν η πτώση του κουμμουνισμού , ήταν πολύ σοκαριστική εποχή για την Ρουμανία και την Ανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, όταν γράφω δεν προσπαθώ να αποκηρύξω αυτά τα θέματα. Δεν θέλω να είμαι παιδαγωγικός. Προσπαθώ να μιλάω για τις αντιθέσεις των ανθρώπων, της ιστορίας και του συστήματος.  Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με πολλές αντιθέσεις. Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο είχαμε μία μακρά περίοδο ειρήνης , ευφορίας, δημιουργικότητας, άνθισης της τέχνης. Γιατί σήμερα έχουμε αυτή την οικονομική κρίση; Κάπου υπάρχει ένα λάθος αλλά δεν είναι εύκολο να το βρούμε. Εδώ είναι που πιστεύω ότι η λογοτεχνία συνεχίζει να είναι σημαντική.  Ο κόσμος μας σήμερα είναι πολύ περίεργος.  Τον κόσμο σήμερα χτίζουν διαπραγματευτές, τραπεζίτες, οικονομικοί αναλυτές  και όχι καλλιτέχνες, φιλόσοφοι, ποιητές. Προσπαθούμε να χτίσουμε έναν κόσμο, όπου το χρήμα είναι στο επίκεντρο. Η Ευρώπη όμως είναι και ήταν διαφορετική από την εποχή της Αναγέννησης. Ο άνθρωπος είναι το κέντρο του κόσμου. Γιατί προσπαθούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό τώρα;. Σε αυτό το έργο δεν λέω όλα αυτά. Αλλά όταν γράφω ένα έργο έχω όλα αυτά στο μυαλό μου».

Πως όμως ο συγγραφέας εκλαμβάνει τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ελλάδα;

«Έρχομαι συχνά στην Ελλάδα για να δω τα έργα μου, να μιλήσω με τους ηθοποιούς και τον κόσμο.  Καταλαβαίνω όταν το κοινό είναι ικανοποιημένο. Νιώθω την εσωτερική κινητικότητα των θεατών και είναι πολύ ενδιαφέρον: όταν το συναίσθημα υπάρχει είναι καλό, όταν δεν υπάρχει δεν μπορείς να σώσεις την παράσταση.  Η παρούσα παράσταση μας θυμίζει ότι υπάρχει πόνος και θέματα πέρα από μία οικονομική κρίση. Αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό για την Ευρώπη. Η Ευρώπη γεννήθηκε στην Ελλάδα και πρέπει να αναγεννηθεί στην Ελλάδα».

 

Η ΛΕΞΗ ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΗΧΟΥΣΕ ΠΟΛΥ ΦΑΛΤΣΑ –MATEI VISNIEC

Μετάφραση: Έρση Βασιλικιώτη
Σκηνοθεσία: Νίκος Γκεσούλης
Μουσική: Dasho Kurti
Σκηνικά / Κοστούμια: Σπύρος Κωτσόπουλος
Σκηνογραφική Επιμέλεια: Γιάννης Κρανάς
Κινησιολογία: Ναταλία Στυλιανού
Φωτισμοί: Δημήτρης Τσιούμας
Φωτογραφίες: Alex Kat - Video Trailer:
Οργάνωση Παραγωγής: Έως-art

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Γιώργος Μελισάρης
Μαίρη Χήναρη
Θοδωρής Προκοπίου
Ναταλία Στυλιανού
Λεωνίδας Αργυρόπουλος
Γωγώ Βογάσαρη
Σάκης Σιούτης
Χριστίνα Σιώμου
Δημήτρης Κακαβούλας
Νίκος Γκεσούλης

Παραστάσεις: Από 27 Οκτωβρίου 2014 - 27 Ιανουαρίου 2015
Δευτέρα / Τρίτη 21:00
Διάρκεια: 1:30 
Γενική Είσοδος: 12 € / Μειωμένο: 10 € / Ατέλεια: 5 €

ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
Καπνοκοπτηρίου 8 & Στουρνάρη
Τηλ. Κρατήσεων: 2108211855 

Ελευθερία Πάντζιου

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.