Leslie Claire & Sarah Janes | Στον ονειρικό κόσμο του Dream Palace

Leslie Claire & Sarah Janes | Στον ονειρικό κόσμο του Dream Palace

To Dream Palace είναι ένα ονειρικό πείραμα, μία διεθνής διεπιστημονική γιορτή της τέχνης, της ιστορίας, της επιστήμης και της κουλτούρας των ονείρων, που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά αυτόν τον Οκτώβριο, και συγκεκριμένα η πρώτη του διοργάνωση θα είναι στην Αθήνα. Το Συμπόσιο που λαμβάνει χώρα στο πλαίσιό του περιλαμβάνει μουσικές performance, διαλέξεις, πάνελ, εργαστήρια, θεραπευτικές συνεδρίες και party.

Το deBόp μίλησε με τις δημιουργούς και παραγωγούς του φεστιβάλ, Sarah Janes και Leslie Claire για το περιεχόμενο του φεστιβάλ.

Πως προέκυψε η ιδέα του Dream Palace και γιατί στην Ελλάδα;

Leslie Claire: Ξεκίνησε από τις δυό μας και τον δεσμό που είχαμε οι δυό μας με τα όνειρα, και κάθεμία στο πεδίο της, εγώ από τη σκοπιά του θεάτρου και η Σάρα από την πλευρά της συγγραφής. Η Σάρα εξέδιδε ένα βιβλίο στην Ελλάδα που εν πολλοίς αφορά και την αρχαία Ελλάδα κι εγώ προσπαθούσα να την βοηθήσω. Κάπου εκεί η ιδέα της για τη διεξαγωγή ενός φεστιβάλ για τον ύπνο με συνεπήρε και το όλο εγχείρημα άρχισε να «περπατάει» από ένα σημείο και πέρα λόγω της χημείας της.

Sarah Janes: Είμαι ερωτευμένη με την Ελλάδα από τότε που επισκέφτηκα την Κρήτη ως έφηβη, νιώθω σαν το σπίτι μου. Σκεφτόμουν καιρό αυτή την ιδέα για ένα πραγματικό ονειρικό φεστιβάλ από πριν αρχίσω να γράφω το βιβλίο μου για την ιστορία και τον πολιτισμό του ονείρου - Initiation into Dream Mysteries: Drinking from the Pool of Mnemosyne (Inner Traditions 2022). Σε αυτό το βιβλίο, εξέτασα τον ρόλο του Ιερού Ύπνου στις θεραπευτικές τελετουργίες που ασκούνται στους ναούς του Ασκληπιείου, και τις ιδέες γύρω από τις συναντήσεις με θεϊκά όντα στα όνειρα και τη σχέση μεταξύ του κόσμου των ονείρων και του βασιλείου των νεκρών. Αυτή η μυθολογία είναι το όνειρο μιας συγκεκριμένης γης και είναι αυτό το όνειρο που μας έφερε εδώ.

Μιλάμε για όνειρα. Θα θέλατε να μας εξηγήσετε πως ακριβώς καταπιάνεται το φεστιβάλ με το όλο πεδίο;

SJ: Η τέχνη, η επιστήμη και ο πολιτισμός του ονείρου. Μπορούμε να ονειρευόμαστε συλλογικά; Είναι στην πραγματικότητα όλο αυτό ένα όνειρο; Ενδιαφερόμαστε για το πώς η αληθινή έμπνευση μας έρχεται μέσα από τα όνειρα και ότι πρέπει να ξαναπλέξουμε τα όνειρα στον κόσμο του ξύπνιου.

LC: Το θέμα του έργου είναι πραγματικά το τι σημαίνει να ονειρεύεσαι με άλλους. Να κατανοήσουμε το ίδιο το όνειρο και να αναλάβουμε αυτή τη διαδικασία με άλλους, ώστε το όνειρο να ξεδιπλωθεί με συναρπαστικούς και απροσδόκητους τρόπους. Πιστεύουμε επίσης ότι τα όνειρα έχουν ζωή από μόνα τους, επενεργούν πάνω μας και μας ανατροφοδοτούν.

Πιστεύετε πως είναι χρήσιμη μόνο η ερμηνεία των ονείρων ή υπάρχει και μια αξία πέρα από αυτό το σκέλος;

SJ: Τα όνειρα λένε πράγματα για το πως δομούμε την προσωπικότητά μας και τους εαυτούς μας. Για αυτό η επικοινωνία μας πάνω σε αυτά μας αποκαλύπτει πράγματα και έμμεσα αλλά πολύ καθαρά μας βάζει σε μια διαδικασία βελτίωσης. Με έναν τρόπο το να ασχολούμαστε με τα όνειρά μας μας κάνει καλύτερους ανθρώπους.

LC: Βλέπουμε συνολικά το εγχείρημα, δεν επιλέξαμε τυχαία να μην μείνουμε στο πεδίο της ακαδημαϊκής γνώσης. Ψάχνουμε πολλαπλούς δρόμους υγείας και θέλουμε να φέρουμε στην επιφάνεια αυτό που είπε η Sarah σχετικά με την κατάθεση των εμπειριών μας και την διάδραση ανάμεσά μας. Το γεγονός αυτό μας φέρνει απέναντι στον πραγματικό εαυτό μας, επομένως μας δίνει κι ένα έναυσμα να γίνουμε καλύτεροι εμείς κι ο κόσμος με έναν διυποκειμενικό τρόπο.

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια σχετικά με το Symposium του Dream Palace;

SJ: Είναι τρεις μέρες εξερεύνησης της κουλτούρας, της επιστήμης και της τέχνης του ονείρου. Το όνειρο είναι καθολικό και αφορά συνολικά τον ονειρικό κόσμο. Έχουμε επίσης πραγματικά εξαιρετικές και εντυπωσιακές μουσικές συναυλίες, απίστευτα ενδιαφέροντα ακούσματα και οικοδεσπότες εργαστηρίων και το καλύτερο ηχοσύστημα της Αθήνας στο Romantso!

Διαβάστε το πρόγραμμα και όλες τις λεπτομέρειες εδώ.

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.