Λάμπρος Φισφής: «Η κωμωδία είναι φτιαγμένη για να παίζεται ζωντανά!»

Λάμπρος Φισφής: «Η κωμωδία είναι φτιαγμένη για να παίζεται ζωντανά!»

Μια μεγάλη κωμική γιορτή θα λάβει χώρα από 8 έως 14 Ιουνίου, στο θέατρο Άβατον, στην πόλη μας. Ένα ολοκαίνουριο, πρωτοεμφανιζόμενο και με υψηλές προδιαγραφές φεστιβάλ κωμικής τρέλας, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθησουμε από κοντά, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με την αφρόκρεμα, της ελληνικής κωμικής φλέβας, ηθοποιών να συμμετέχει αλλά και με σπουδαίους κωμικούς του εξωτερικού.

 Μιλήσαμε με το Λάμπρο Φισφή, καλλιτεχνικό διευθυντή του θεάτρου Άβατον και διοργανωτή του φεστιβάλ (μαζί με το Δημήτρη Μακαλιά και στους δυο ρόλους), το οποίο περιλαμβάνει τα πάντα! Stand up comedy, Improv comedy, θέατρο, νέες ομάδες κωμικών, πρεμιέρες αλλά και επιτυχημένες παραστάσεις της σεζόν που πέρασε, late night show, εν πολλοίς αχαρτογράφητα ακόμα, τα οποία θα ανακαλύψει το κοινό μαζί με τους περφόμερ κατά τη διάρκεια των παραστάσεων...

Ο Λάμπρος, με το αστείρευτο χιούμορ του και την ευγένειά του, μας υποδέχτηκε στο θέατρο και μας μίλησε για το φεστιβάλ από κάθε άποψη. Απολαύστε τον.

Παρουσίασε μας αρχικά το φεστιβάλ:

Λ.Φ.: Αποφασίσαμε να διοργανώσουμε ένα φεστιβάλ κωμωδίας, στο οποίο ουσιαστικά συγκεντρώνουμε πολύ καλές παραστάσεις της χρονιάς που πέρασε, πρεμιέρες παραστάσεων και πολύ καλούς ξένους κωμικούς, που έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μια φιλόδοξη κίνηση (γέλια) να έρθουν για πρώτη φορά να παρουσιάσουν την δουλειά τους εδώ.

Πως προέκυψαν οι συνεργασίες με το εξωτερικό;

 

Λ.Φ.: Εγώ ήμουν στο εξωτερικό (4 χρόνια Ολλανδία και είχα δουλέψει και λίγο Αγγλία). Πλέον έχει ξεκινήσει και στην Ελλάδα, με καλύτερους όρους και πιο ευρεία αποδοχή, το stand up, το improv (αυτοσχεδιασμός) και θεώρησα καλό να έρθουν κωμικοί από το εξωτερικό κι έτσι να γίνει και η χώρα μας μέρος αυτής της παγκόσμιας κωμικής κοινότητας. Με αυτόν τον τρόπο η κωμωδία γίνεται ενιαία, ο οποιοσδήποτε μπορεί να ταξιδέψει το έργο του σε άλλες χώρες και ο θεατής μπορεί να κατανοήσει έργα κωμικών από άλλες χώρες. Κι εφόσον στον κόσμο αρέσει η κωμωδία, είναι ευκαιρία να δει κόσμο κι από το εξωτερικό.

Για τις παραστάσεις από το εξωτερικό:

Λ.Φ.: Και οι τρεις άνθρωποι που έρχονται (Stephen k Amos, Rob Ben Zeev και Pete Johansson) είναι πάρα πολύ γνωστοί κωμικοί του εξωτερικού και κάνουν tour κάθε χρόνο σε πάνω από 20 χώρες. Για να φανταστείτε οι δυο απ' αυτούς στα tour τους παίζουν σε θέατρα 800-1000 ατόμων. Αυτό θα είναι το μικρότερο θέατρο που θα παίξουν (80 άτομα).

Επιστρέφουμε στο φεστιβάλ καθαυτό. Τι άλλο θα δούμε;

Λ. Φ.: Όλο το φεστιβάλ βασίζεται πάνω στην κωμωδία και στις νέες, πιο σύγχρονες μορφές της. Έχει σαν κύριο άξονα το stand up, τον αυτοσχεδιασμό ή αλλιώς improv comedy, το θέατρο, αλλά με εναλλακτικές παραστάσεις θεάτρου. Έχουμε βάλει 16 παραστάσεις, σε μια εβδομάδα, περίπου 2-3 παραστάσεις την ημέρα δηλαδή. Έχει παραστάσεις που κρατάνε μια ώρα, παραστάσεις που κρατάνε δυο ώρες και late night εκπλήξεις. 

Πες μας τώρα πως αποφασίσετε να κάνετε μια τέτοια απόπειρα;

Λ. Φ.: Πιστέψαμε ότι είναι μια κίνηση που έπρεπε να γίνει. Είναι καιρός και αξίζει να πραγματοποιηθεί αυτή

 

η κίνηση. Θεωρήσαμε ότι είναι η ώρα να αποκτήσει η Αθήνα, ή και η Ελλάδα αν θες, ένα φεστιβάλ κωμωδίας. Αυτό είναι το πρώτο βήμα, το οποίο ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα επαναληφθεί και του χρόνου. Το ότι συγκεντρώσαμε τόσους Έλληνες ηθοποιούς, ομάδες και κωμικούς του εξωτερικού είναι μια αρχή. Πιστεύουμε ότι του χρόνου μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερο. Ήδη αυτοί που θα έρθουν να παίξουν, ήθελαν πολύ να το κάνουν. Και πιστεύουμε ότι και ο κόσμος θα τους ευχαριστηθεί πολύ! Η Ελλάδα ούτως ή άλλως, έχοντας πάρει όλη αυτή την αρνητική δημοσιότητα στο εξωτερικό, είναι μια χώρα που ενδιαφερονται πολλοί να έρθουν να παίξουν.

Η Αθήνα έχει κοινό για τέτοιου είδους φεστιβάλ πιστεύεις;

Λ. Φ.: Όλες οι πρωτεύουσες, αλλά και μικρές πόλεις έχουν ένα κωμικό φεστιβάλ πλέον. Η Αθήνα πια υποστηρίζει πάρα πολύ αυτές τις νέες μορφές κωμωδίας. Το stand up έχει πάρει πάρα πολύ μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία δυο χρόνια, ο αυτοσχεδιασμός επίσης εξελίσσεται κι ανεβαίνει όλο και περισσότερο. Νομίζω ότι ταιριάζει πλέον στον τρόπο διασκέδασης του Έλληνα, και δη του Αθηναίου (αφού μιλάμε για την Αθήνα). Εδώ επομένως, όποιος αρέσκεται σε αυτό το είδος διασκέδασης, θα δει ένα ποτ πουρί των καλύτερων παραστάσεων και κωμικών, σε ανταγωνιστικές τιμές. Άρα, όποιος θέλει κωμωδία θα έρθει εδώ! (γέλια)

Θεωρείς ότι ο κόσμος έχει στραφεί στην κωμωδία, αλλά και στις πιο εναλλακτικές μορφές θεάτρου;

Λ. Φ.: Ναι, πλέον ο κόσμος ανταποκρίνεται καλύτερα στην κωμωδία και και το stand up comedy, o αυτοσχεδιασμός και οι εναλλακτικές παραστάσεις θεάτρου, είναι πράγματα που έχουν και μια μεγαλύτερη επικοινωνία με τον κόσμο Δεν υπάρχει αυτός ο τέταρτος τοίχος. Όταν μπαίνει ο άλλος μέσα, ειδικά σε αυτό το θέατρο που είναι σαν μεγάλο σαλόνι, έρχονται όλοι κοντά και γίνεται μια διαδραστική παράσταση και το ευχαριστιούνται όλοι περισότερο, διότι όλοι συμμετέχουν. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει γίνει μια στροφή προς την κωμωδία, ακόμα και στην τηλεόραση. Ο κόσμος θέλει να βγει να διασκεδάσει, να γελάσει...

 

Η κωμωδία δεν είναι, με έναν τρόπο, και σχόλιο στην επικαιρότητα;

Λ. Φ.: Ναι, ισχύει αυτό. Άλλοι το κάνουν αρκετά, άλλοι λιγότερο. Όπως και να 'χει όμως, ο κόσμος βρίσκεται σε μια ευαίσθητη ισορροπία. Από μπορεί όντως να θέλει να του σχολιάσεις αυτά που περνάει, από την άλλη δεν θέλει και να του τα σχολιάσεις πάρα πολύ, διότι προτιμάει να βγει, να ξεσκάσει, να ξεφύγει από όλα αυτά που περνάει, να μην ακούσει αυτά που θα ακούσει και στις ειδήσεις. Θέλει να μπει σε κάτι άλλο και αυτό το άλλο να τον πάει παραπέρα, κάπου άλλου. Αυτά τα είδη κωμωδίας και θεάτρου ωστόσο, είναι τα πιο επίκαιρα. Είναι κάτι που γράφεται τώρα, δεν προϋπάρχει ένα κείμενο. Βασίζονται στο τώρα, αφού είναι παρατηρήσεις πάνω στην κοινωνία που ζούμε το 2015, με αποτέλεσμα να βγαίνει κάτι πολύ σύγχρονο.

Δηλαδή πως γράφεται ένα κείμενο stand up comedy;

Λ. Φ.: Συνήθως, όταν γράφεις ένα κομμάτι stand up comedy, επειδή παίρνει αρκετό καιρό να φτάσει στην

 

τέλεια μορφή του, το κρατάς δυο χρόνια και μετά το αποσύρεις. Ο πρώτος χρόνος είναι η πορεία του κειμένου προς την ολοκλήρωση και την, κατά το δυνατόν, τελειοποίησή του, το παίζεις ένα διάστημα ακόμα, αφού τελειοποιηθεί και μετά αποσύρεται και συνεχίζεις με κάτι καινούριο. Βέβαια διαρκώς αλλάζει και εμπλουτίζεται, αλλά στην πλειοψηφία του το stand up δεν κάνει σάτιρα επικαιρότητας,ημέρας, εβδομάδας ή μήνα. Η επικαιρότητα τρέχει πάρα πολύ γρήγορα και δεν την προλαβαίνεις. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια σάτιρα σύγχρονα διαχρονική. Όσα λέγονται έχουν μια βάση και θα έχουν βάση και στο μέλλον.

Και τέλος, μια ερώτηση για τις παραστάσεις από το εξωτερικό. Με την γλώσσα επικοινωνίας δεν θα υπάρχει πρόβλημα;

Λ. Φ.: Συνήθως αυτοί οι άνθρωποι ξέρουν πως να μιλήσουν ανάλογα με το κοινό που απευθύνονται. Προσαρμόζουν το κείμενό τους αλλά και την προφορά τους στο κοινό, ώστε να γίνονται απόλυτα κατανοητοί. Οι Έλληνες έτσι κι αλλιώς Αγγλικά γνωρίζουν. Είτε άριστα, είτε μέτρια μπορούν να καταλάβουν και να επικοινωνήσουν. Οπότε πρόβλημα δεν θα υπάρχει!

Διαδικαστικά απλά να υπενθυμίσω πως υπάρχει προπώληση εισιτηρίων και καλό θα ήταν ο κόσμος να τα προμηθευτεί απο εκεί και πως παρόλο που θα είναι μέσα Ιούνη η αίθουσα κλιματίζεται (γέλια). 

 

Τον ευχαριστήσαμε θερμά, μας έφτιαξε τη διάθεση με το στυλ και το χιούμορ του και φύγαμε από το θέατρο με την εντύπωση ότι εκεί μέσα κάτι πολύ καλό θα συμβεί! Προμηθευτείτε εισιτήρια έγκαιρα, διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα κι επιλέξτε (αν μπορείτε) με τι θέλετε να γελάσετε... Έχει παραστάσεις για όλα τα γούστα, διαρκεί μια εβδομάδα κι έχει κορυφαίους εγχώριους και ξένους κωμικούς! Κι όπως επεσήμανε και ο Λάμπρος «μπορεί να έχουμε τη δυνατότητα να δούμε μέσα από το internet βίντεο με τους καλύτερους κωμικούς του κόσμου, όμως η κωμωδία έχει φτιαχτεί για να παίζεται ζωντανά». Και σε αυτό το φεστιβάλ, αν και πρώτη χρονιά, θεωρούμε ότι έχουν κάνει ότι καλύτερο μπορούν! Θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση από εμάς, οπότε stay tuned!

INFO:

http://www.avatoncomedyfestival.com/

https://www.facebook.com/events/961943637172947/

 

 

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.