Intellectual Thighs aka Μπούτια και Διανόηση | Το πιο μυστήριο και ιδιαίτερο βιβλιοφιλικό instagram προφίλ ανοίγει κάποια από τα χαρτιά του στο deBόp!

Intellectual Thighs aka Μπούτια και Διανόηση | Το πιο μυστήριο και ιδιαίτερο βιβλιοφιλικό instagram προφίλ ανοίγει κάποια από τα χαρτιά του στο deBόp!

Ακολουθούμε και διαβάζουμε φανατικά στο instagram το λογαριασμό με τίτλο «Intellectual Thighs» («Μπούτια και Διανόηση»). Μια γυναίκα, της οποίας το πρόσωπο δεν βλέπουμε ποτέ, που διαβάζει μανιωδώς βιβλία, τα φωτογραφίζει πάνω στα πόδια της και γράφει εύστοχες και ουσιώδεις κριτικές ανάγνωσης πάνω σε αυτά. Για αυτό αποφασίσαμε να μιλήσουμε μαζί της και να σας παρουσιάσουμε την Intellectual Thighs. Είμαστε σίγουροι ότι θα την αγαπήσετε όπως εμείς!

Έξυπνο, απενοχοποιημένο, μοντέρνο, εύστοχο: έτσι θα χαρακτήριζαμε το instagram account σου το οποίο ανακαλύψαμε και μας παρακίνησε να σε γνωρίσουμε καλύτερα. Εσύ πώς θα το χαρακτήριζες και τι θέλεις να πετύχεις μέσα από αυτό;

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που αναφέρατε με κάνουν να αισθάνομαι πολύ καλά σε σχέση με το πώς το εισέπραξε κάποιος (εσείς) και σας ευχαριστώ πολύ, όμως είναι μέρες που δεν αισθάνομαι πολύ έξυπνα αυτά που γράφω, άλλες φορές νιώθω η θειά που θέλει να κάτσει με τη νεολαία ή ότι χάνω το πόιντ ή ότι δεν υπάρχει καν πόιντ και τσουπ σκάνε και οι ενοχές. Οπότε, μπούτι (σικ) ιζ ιν δι άι οφ δε μπιχόλντερ. Δεν έχω κάποιον ξεκάθαρο στόχο, αλλά νιώθω τόσο καλά με αυτό, που είμαι σίγουρη ότι θα καταλήξει κάπου καλά.

 

Τι αντιμετώπισης έτυχε ένα τόσο όμορφα «αιρετικό» όνομα «Μπούτια και Διανόηση» (Intellectual Thighs) και ποια η ιστορία πίσω του;

Το «Μπούτια και Διανόηση» ξεκίνησε ως φωτογραφικό άλμπουμ στο κλειστό προφίλ μου στο φέισμπουκ όπου φωτογράφιζα, όπως και τώρα,  πάνω στα πόδια μου τα βιβλία που διάβαζα. Και είχε πλάκα. Όταν αποφάσισα αυτό να το μεταφέρω στο ίνσταγκραμ σε ανοιχτό προφίλ, δεν είχε και τόση πλάκα• αρχικά τουλάχιστον. Θυμάμαι τις πρώτες μέρες, κάποιος με αρκετούς φόλοερζ πόσταρε ένα σκρίνσοτ του ακάουντ μου. Τα σχόλια που έγιναν σ αυτό το ποστ είχαν μεγάλο ενδιαφέρον και μπορώ να πω ότι καθόρισαν και το διαδικτυακό ύφος που αποφάσισα να έχω. Χιούμορ και ευγένεια (προσπαθώ), αλλά μηδενική ανοχή στην αγένεια, τον σεξισμό και τον μισογυνισμό. 

Γράφεις απλά, λιτά, κατανοητά και ανθρώπινα τις σκέψεις και την αίσθηση που σου αφήνει κάθε ανάγνωσμα, χωρίς φόβο αλλά με πάθος. Πιστεύεις αυτή η ειλικρίνεια και η συνέπεια στα posts σου κερδίζουν τις εντυπώσεις και το κοινό;

Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να καταγράψω όσα αντιλήφθηκα να μπαίνουν εντός μου ενώ διάβασα κάτι. Αυτό μπορεί να συμβεί και με βιβλία που μπορεί να μην με εντυπωσίασαν. Και πάντα, σε κάθε βιβλίο, προσπαθώ να βρω ένα θέμα που υπάρχει να συζητήσουμε ή να πω απλώς κάτι που σκέφτηκα. Γιατί για εμένα αυτό είναι το ζωντανό κομμάτι της λογοτεχνίας, δεν διαβάζουμε απλώς ιστορίες, διαβάζουμε ζωή, πράγματα που είναι ζωντανά και μας αφορούν όλους. Ανοίγω ψιλοκουβεντούλα δηλαδή, όχι με τον καιρό, αλλά με αφορμή μια σκέψη που γεννήθηκε απ'το βιβλίο. 

 

Έχεις αναπτύξει σχέση με τους εκδοτικούς οίκους λόγω του προφίλ σου; Έχεις σκεφτεί να αναπτύξεις συνεργασία μέσω του προφίλ σου σε επαγγελματικό επίπεδο;

Το όνομα και κυρίως το ύφος που έχει ο λογαριασμός είναι κάπως ιδιαίτερα και τουλάχιστον τον πρώτο καιρό δεν υπήρχαν σχέσεις με τους εκδοτικούς, φαντάζομαι οι άνθρωποί τους που ασχολούνται με τα σόσιαλ θα ήταν επιφυλακτικοί. Είμαι πολύ χαρούμενη που πλέον οι περισσότεροι από τους αγαπημένους μου οίκους, μου δείχνουν μια νατηνπούμε; αστηνπούμε συμπάθεια και είμαι ευγνώμων που αρκετοί μου παραχωρούν βιβλία τους, γιατί το διάβασμα είναι μια ακριβή ενασχόληση όταν κάποιος διαβάζει με τους ρυθμούς που προσπαθώ να διαβάζω.

Ο λογαριασμός όμως, δεν είναι επαγγελματικός και δεν θα γίνει για έναν πολύ βασικό λόγο. Επειδή έχω επιλέξει να διαβάζω μόνο τα βιβλία που θέλω να διαβάσω και να γράφω μόνο για τα βιβλία που έχω κάτι να πω. Δεν θα μπορούσα να παρουσιάσω ένα βιβλίο που δεν έχω διαβάσει ή να προβάλλω κάτι που δεν με άγγιξε, εκτός αν το χρησιμοποιήσω ως αφορμή να πω κάτι που θέλω.

Έχεις μιλήσει για το θέμα της μητρότητας, το πώς αντιμετωπίζεται μια γυναίκα αφού γίνει μητέρα και πώς την αντιμετωπίζουν στα social media. Με την έκθεσή σου σε αυτό το κομμάτι ποια γνώμη έχεις σχηματίσει για τα παραπάνω και την αντιμετώπιση απέναντι σε αυτά;

Μια γυναίκα όταν γίνεται μητέρα αναμένεται να έχει διαφορετική συμπεριφορά. Αναμένεται να είναι ευτυχισμένη και πάντα κοντά στα παιδιά της, να τα προσέχει, να τους μαγειρεύει με βιολογικά προϊόντα και να μην επιτρέπει την πολλή ζάχαρη, να μην τα αφήνει να βλέπουν πολλή τηλεόραση, να μην ντύνεται προκλητικά, να μην εκφράζεται προκλητικά, αναμένεται να αλλάξει στοιχεία του χαρακτήρα της ή να τα μετριάσει για να της αξίζει ο αγνός μανδύας μητρότητας που έρχεται πακέτο στο μαιευτήριο. Το ίδιο ισχύει και στα σόσιαλ.

Η διαφορά όμως εδώ, είναι η ευκολία και η άνεση με την οποία κάποιος θα εκφράσει τη γνώμη του για το πώς φοράει η καθεμία μας τον μανδύα της. Και νομίζω ότι αυτή η διαφορά μπορεί να κάνει τη διαφορά. Γιατί είναι πιο εύκολο και για εμάς αντίστοιχα να στηρίξουμε τη θέση μας και να είμαστε αυτό που είμαστε είτε προκαλεί είτε όχι. 

Όπως και στη ζωή λοιπόν, έτσι και στα σόσιαλ, είναι απαραίτητο να έχουν δυνατή παρουσία και γυναίκες/μητέρες που θα μιλήσουν λίγο διαφορετικά από ότι έχουμε συνηθίσει, μήπως σταδιακά βγει και σε άλλα νούμερα ο μανδύας που μάθαμε όλες να στριμωχνόμαστε για να χωρέσουμε.

Δέχεσαι μηνύματα πέραν της φιλαναγνωσίας που το προφίλ υποστηρίζει; Θα μπορούσες να μας πεις ιστορίες που έχουν προκύψει από μηνύματα ακολούθων και πώς τις αντιμετώπισες;

Ένα πολύ βασικό κομμάτι του προφίλ είναι η αλληλεπίδραση, είτε μέσω των στόριζ «Δώστε Μπούτι Στο Λαό», όπου μοιραζόμαστε φωτογραφίες με τα βιβλία στα πόδια μας, είτε μέσω των μηνυμάτων που μπορεί να γίνουν και πάμπλικ. Πριν λίγους μήνες κάποιο αγόρι μου είπε σε μήνυμα ότι πρώτη φορά βλέπει τόσο πηχτό βάνιτι σε έναν λογαριασμό. Το μοιράστηκα και άρχισαν να έρχονται μηνύματα συμπαράστασης με θέμα το πηχτό βάνιτι και το ιξώδες της ματαιοδοξίας.

Θέλουμε να μας μιλήσεις για τον Ρέιμοντ Κάρβερ που τόσο αγαπάς και εμείς μάθαμε από εσένα. 

Άργησα να τον γνωρίσω και ήταν έρωτας με την πρώτη ανάγνωση. Ο Κάρβερ είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση συγγραφέα, το γραπτό του ξεχειλίζει συναίσθημα και ευαισθησία τη στιγμή που νομίζεις ότι διαβάζεις σκληρές και δύσκολες ιστορίες. Χαίρομαι πολύ όταν μου λένε ότι τον διάβασαν εξαιτίας μου και θα συνεχίσω τον προσηλυτισμό ανελέητα.

 

Εκτός από τα κείμενά της για βιβλία που κυκλοφορούν, η Intellectual Thighs τον τελευταίο καιρό μας έδωσε άλλον έναν λόγο να αγαπήσουμε το προφίλ της: μοιράζεται μαζί μας μικρές ιστορίες καθημερινότητας, δικές της. Αληθινές ή όχι ποτέ δεν θα μάθουμε. Αλλά έτσι κι αλλιώς, έχει σημασία κάτι τέτοιο όταν το αποτέλεσμα είναι τόσο όμορφο;
 

 

Αγαπημένη μας Intellectual Thighs συνέχισε έτσι! Ελπίζουμε κάποια μέρα να σε γνωρίσουμε κι από κοντά!
 

Instagram Acoount: @intellectual_thighs
https://www.instagram.com/intellectual_thighs/?hl=en

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.