Η Χριστίνα Χατζηνικολάου, ιδιοκτήτρια του Red Jasper Theater, στο deBόp!

Η Χριστίνα Χατζηνικολάου, ιδιοκτήτρια του Red Jasper Theater, στο deBόp!

Η Χριστίνα Χατζηνικολάου, ιδιοκτήτρια του Red Jasper Theater, μιλάει στην Ελένη Κασούρα για το χώρο, το Βαριετέ Σόου που έρχεται κάθε εβδομάδα καθώς και τα μελλοντικά της σχέδια!

Απολαύστε την!

Πώς εμπνευστήκατε την ιδέα για ένα Βαριετέ Σόου; Τι έχει να προσφέρει ένα τέτοιο σόου στο αθηναϊκό κοινό;

Το Red Jasper, ως μια σύγχρονη εναλλακτική καμπαρέ σκηνή, επιδιώκει να προωθήσει ένα νέο είδος ποιοτικής ψυχαγωγίας μέσα από την παρουσίαση θεαμάτων που συνδυάζουν μουσική, χορό, performance, τσίρκο, stand-up comedy, drag shows, κ.α. Τα Βαριετέ Σόου που οργανώνουμε αποτελούν μια σύγχρονη εκδοχή του αμερικανικού βωντβίλ (είδος λαϊκού θεάματος που αναπτύχθηκε στην Αμερική και τον Καναδά στα τέλη του 19 αιώνα), και δίνουν την ευκαιρία στο κοινό να απολαύσει μέσα σε μια παράσταση σύντομες καλλιτεχνικές δημιουργίες και σόου έμπειρων και νέων καλλιτεχνών από διάφορα πεδία των παραστατικών τεχνών. Στο Red Jasper δεν θεωρούμε ότι υπάρχει σοβαρή και μη τέχνη, η τέχνη είναι μία, μόνο ο τρόπος που ασκεί κάποιος την τέχνη του μπορεί να είναι σοβαρός ή όχι. Μας ενδιαφέρει να προσφέρουμε ποιότητα στον κόσμο, απενοχοποιημένη διασκέδαση και να τιμήσουμε κάθε καλλιτέχνη που έχει να προσφέρει κάτι ενδιαφέρον και αυθεντικό πάνω στη σκηνή. Κλόουν, μάγοι, μουσικοί, χορευτές, ηθοποιοί, stand-up comedians, drag queens, ακροβάτες, ζογκλέρ και όλων των ειδών οι καλλιτέχνες είναι ευπρόσδεκτοι/ες να συμμετέχουν στα Βαριετέ Σόου του Red Jasper.

Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα κάθε παράστασης;

Τα Βαριετέ Σόου παρουσιάζονται κάθε Πέμπτη βράδυ, κι ενώ οι παρουσιαστές- μία παρουσιάστρια κι ένας παρουσιαστής- είναι σταθεροί, οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν κάθε φορά είναι διαφορετικοί. Ιδανικά, θα θέλαμε κάθε εβδομάδα το πρόγραμμα να αποτελεί μια έκπληξη για τους θεατές, αλλά τώρα στο ξεκίνημα, προκειμένου να καταλάβει ο κόσμος περίπου  τι πρόκειται να δει, γιατί είναι μια παραστασιακή δομή που δεν έχει συνηθίσει στην Ελλάδα,  ανακοινώνουμε τους/τις καλλιτέχνες που συμμετέχουν κάθε φορά. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι πρόκειται για μια ψυχαγωγική βραδιά, διαφορετική από ό,τι παρουσιάζεται αυτήν τη στιγμή στις αθηναϊκές σκηνές, που έχει ποικιλία και φρέσκια ενέργεια.

 

Τα διαφορετικά μέρη του σόου θα συμπλέκονται με κάποιο τρόπο μεταξύ τους;

Προκειμένου να μπορούσαν να συμπλέκονται τα διαφορετικά μέρη του Βαριετέ Σόου μεταξύ τους, θα χρειαζόταν ένας σταθερός θίασος που θα δούλευε μέσω προβών αυτές τις συνδέσεις. Αυτό δεν ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς οι performers είναι διαφορετικοί κάθε φορά, και δεν υπάρχει ρεαλιστικά ο κατάλληλος χρόνος για μια τέτοια συνθήκη. Για αυτόν το λόγο, η σύνδεση των διαφορετικών acts του σόου γίνεται μέσω των δύο παρουσιαστών μας, της Μαρίνας Μαυρογένη και του Μάριου Συμεωνίδη, που με πολύ χιούμορ και φαντασία λειτουργούν σαν συνδετικοί κρίκοι μεταξύ των performances και παρουσιάζουν στο κοινό τους καλλιτέχνες της βραδιάς. Πάντως, επειδή πάντα σε τέτοια σόου δίνεται χώρος στο αυθόρμητο και το απρόοπτο, μπορεί να συμβεί τυχαία ή από πρόθεση αλλά με αυτοσχεδιαστικό τρόπο κάποια σύμπραξη μεταξύ των  διαφορετικών καλλιτεχνών. Γιατί η σκηνή ως γνωστόν είναι ένας «μαγικός», «θαυμαστός» τόπος όπου όλα μπορούν να συμβούν, γιατί είναι στο παρόν.

Στη σκηνή θα εμφανιστούν και γνωστά ονόματα;

Προς το παρόν, δεν είναι στις άμεσες επιδιώξεις μας να καλέσουμε γνωστά ονόματα στα Βαριετέ Σόου, γιατί κύριος στόχος είναι να παρουσιάσουμε στο κοινό καλλιτέχνες και ομάδες που δεν έχει την ευκαιρία να δει συχνά, καθώς δεν τους δίνεται εύκολα το βήμα σε θεατρικές σκηνές. Υπάρχουν άγνωστα ονόματα που σίγουρα μπορούν να γίνουν στο μέλλον γνωστά λόγω του ταλέντου τους αν τους δοθεί  η ευκαιρία. Διοργανώνουμε κάποιες άλλες βραδιές στο Red Jasper,  που καλούμε γνωστά ονόματα, κυρίως από το χώρο της μουσικής. Τα Βαριετέ Σόου έχουν άλλη πρόθεση και καλλιτεχνική κατεύθυνση.

Με  τι συναισθήματα θα θέλατε να φεύγουν οι θεατές μετά από κάθε παράσταση;

Θα θέλαμε οι θεατές να μπορούν μέσα από τα Βαριετέ Σόου να ξεφύγουν από την καθημερινότητα, να αισθανθούν ότι βρίσκονται σε ένα μαγικό τόπο, όμορφο, ασφαλή, όπου μπορούν να χαρούν και να συγκινηθούν σαν παιδιά. Ένας θεατής μου εκμυστηρεύτηκε μετά την πρώτη βραδιά Βαριετέ ότι έχει να νιώσει έτσι από τότε που ήταν παιδί και οι γονείς του τον πήγαιναν στο τσίρκο. Αυτή είναι η ανταμοιβή μας, να παίρνουμε τέτοια ανατροφοδότηση.

 

Τι άλλο παρουσιάζει το Red Jasper αυτήν την περίοδο και τι ακολουθεί μέσα στη σεζόν;

Αυτήν την περίοδο κάθε Δευτέρα και Τρίτη παίζεται στη σκηνή μας η μουσικοθεατρική κωμωδία «Διαβάστηκε..» από έναν θίασο νέων ταλαντούχων ηθοποιών, σε σκηνοθεσία Ρίνο Τζάνι. Πρόκειται για ένα σύγχρονο ελληνικό έργο που σχολιάζει παιχνιδιάρικα την περιπλοκότητα των ερωτικών και φιλικών σχέσεων. Τις Παρασκευές και Κυριακές έχουμε live ή μουσικές παραστάσεις και τα Σάββατα διοργανώνουμε θεματικά events ή party. Έχουμε ξεκινήσει φέτος  μια συνεργασία με την ομάδα Athens Swing Cats και φιλοξενούμε θεματικές χορευτικές  βραδιές, και στις 31 Μαρτίου η ομάδα θα παρουσιάσει μια πρωτότυπη καμπαρέ παράσταση. Με χαρά, επίσης, θα ήθελα να ανακοινώσω την επερχόμενη συνεργασία του Red Jasper με την αφρικανική κοινότητα της Αθήνας, ήταν από τους πρώτους στόχους από τότε που επιλέξαμε να στεγαστεί η καμπαρέ σκηνή μας στην πολύχρωμη, πολυπολιτισμική γειτονιά της Κυψέλης.

Τέλος, ανυπομονώ να έρθει ο Μάιος για δύο σημαντικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι θα φιλοξενήσουμε τη sold out παράσταση από την Κύπρο «5 Lesbians eating a quiche», σε σκηνοθεσία Εβίτας Ιωάννου που παίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η παράσταση είναι μια παρωδία των κοινωνικών μας φόβων και της σεξουαλικής καταπίεσης - μια διαδραστική μαύρη κωμωδία. Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί διοργανώνουμε για δεύτερη χρονιά το Φεστιβάλ Σύγχρονου Καλλιτεχνικού Καμπαρέ, το οποίο έχει σαν στόχο να αναδείξει τις τρέχουσες καλλιτεχνικές τάσεις πάνω στη σύγχρονη καμπαρέ σκηνή.

Φωτογραφία εξωφύλλου: Ελίνα Γιουνανλή

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.