Η Βάσω Καβαλιεράτου για το Bob theatre festival @BIOS

Η Βάσω Καβαλιεράτου για το Bob theatre festival @BIOS

Το Bob theatre festival έρχεται για όγδοη συνεχόμενη χρονιά στο BIOS και αυτό το χρωστάμε, κατά κύριο λόγο, στους Abovo! Η Βάσω Καβαλιεράτου συμμετέχει στην ομάδα, η οποία διοργανώνει το φεστιβάλ και με αφορμή την έναρξή του τη Δευτέρα 4 Μαΐου, μιλήσαμε για τους Abovo αλλά και το Bob theatre festival, που είναι πάντα φρέσκο και ανανεωμένο, με πολλές εκπλήξεις.

Για την ομάδα Abovo:

B. K: Η ομάδα δημιουργήθηκε πριν από 10 χρόνια ακριβώς, το 2005, από το Γιάννη Σαρακατσάνη κι εμένα. Λόγω του ότι δεν μας άρεσε ιδιαίτερα η κατάσταση στην Ελλάδα, όταν τελειώσαμε τη σχολή μας εδώ (εγώ πρώτα, ο Γιάννης έπειτα από ένα χρόνο), θέλαμε να κάνουμε κι άλλα πράγματα κι έτσι πήγαμε στο Λονδίνο και κάναμε σωματικό θέατρο. Ουσιαστικά γνωρίσαμε έναν άνθρωπο από τους Complicité, μια πολύ γνωστή physical theatre ομάδα του Λονδίνου, με τον οποίο είχαμε κάνει ένα μάθημα στη σχολή (του Κιμούλη) όταν φοιτούσαμε και ο οποίος μας είπε να πάμε Λονδίνο να κάνουμε την τεχνική του Jacques Lecoq (Γάλλος ηθοποιός που δούλεψε με το σώμα- σωματικό θέατρο).

Στη σχολή αυτή (The school of physical theatre) επομένως, μάθαμε πολύ καλά να δημιουργούμε δικά μας πράγματα. Δουλεύαμε πάνω σε δικές μας ιδέες, δικά μας κείμενα, μάθαμε να φτιάχνουμε κοστούμια και γενικά να τα κάνουμε όλα μόνοι μας.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα επιθυμούσαμε να κάνουμε αυτά τα πράγματα κι εδώ, μόνοι μας. Αναζητήσαμε φίλους και συμφοιτητές από τη σχολή και όσοι δέχτηκαν να ξεκινήσουμε από μηδενική βάση, ώστε να φτιάξουμε κάτι νέο, αποτελούν τους Abovo! Δημιουργούμε το «Εκεί, εκεί στην Κόλαση», ένα αντιχριστιανικό καμπαρέ και ξεκινάμε σε ένα μικρό θέατρο, όπου κι έγινε χαμός. Παρεμπιπτόντως, λόγω των δέκα χρόνων της ομάδας, προσανατολιζόμαστε να κάνουμε τη νέα θεατρική χρονιά, μια επετειακή «Κόλαση»... Θα ενημερωθείτε σχετικά.

Για το Bob theatre festival.

B.K: Μετά από δυο χρόνια συνειδητοποιούμε ότι υπάρχουν πολλές ομάδες, διάσπαρτες, με

 

πολύ καλή δουλειά και μας έρχεται η ιδέα να κάνουμε ένα φεστιβαλάκι όλων αυτών των νεανικών ομάδων. Εκεί βρίσκεται η αρχή του Bob festival, το οποίο στην αρχή ουσιαστικά είχε τις δικές μας παραστάσεις, εκείνες που έκαναν οι φίλοι μας παράλληλα την ίδια περίοδο κι άλλες ομάδες. Κι αυτό σιγά σιγά άρχισε να δυναμώνει, να εξελίσσεται. Έπειτα καλέσαμε συγκροτήματα, κάναμε live, έρχονταν άνθρωποι που ήθελαν να συμμετέχουν και έφυγε λίγο από τα αυστηρά πλαίσια του νεανικού θεάτρου. Ναι μεν κρατάει το χαρακτήρα του, αλλά μια παράσταση που έκανε εντύπωση τη θεατρική χρονιά που πέρασε, μπορεί να φιλοξενηθεί, ανεξάρτητα από πλαίσια.

Για το Scratch Night.

 

B.K: Αυτό είναι στην πέμπτη του χρονιά, αν δεν κάνω λάθος. Είναι νέοι άνθρωποι που είτε μόλις βγήκαν από τη σχολή είτε είναι ακόμα φοιτητές, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να παρουσιάσουν ένα δεκαπεντάλεπτο από τη δουλειά τους, ψηφίζει ο κόσμος ό,τι θέλει (από όλες τις ομάδες έως και καμία), δεν υπάρχουν αυστηρά κριτήρια διότι γνωρίζουμε εξαρχής πως πρόκειται για νέους ανθρώπους, όχι επαγγελματίες ακόμα. Σαν έπαθλο παίρνουν 500 ευρώ από μας και από το BIOS τη δυνατότητα αφού ολοκληρώσουν την παράσταση να την ανεβάσουν για ένα μήνα στο χώρο του κι αν πάει καλά, να συνεχίσει να παίζεται εκεί.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς ένα ακόμα αγκάθι στη θεατρική πραγματικότητα είναι η δυσκολία του να βρεις χώρο. Έτσι, πάνω στην ανάγκη αυτή, ευρέσεως χώρου, ξεκίνησε η ιδέα του Scratch Night, το οποίο πάει πολύ καλά κι έχει μια δικιά του, ιδιαίτερη δυναμική.

Φετινές καινοτομίες.

Β.Κ: Φέτος κάνουμε κάτι άλλο, επιπρόσθετα, που μας αρέσει πολύ. Υπάρχουν παράστασεις work in progress, εν εξελίξει δηλαδή, από επαγγελματικούς θιάσους, οι οποίες είναι ακόμα στην προετοιμασία τους. Οπότε οι ομάδες θα δείξουν τμήματα από τα έργα τους και μετά ο κόσμος θα μείνει και μαζί με τους ηθοποιούς και τον σκηνοθέτη, θα κάνουν μια κουβέντα για αυτό που είδαν. Πως το βλέπουν οι θεατές, τι αντιλαμβάνονται, τι τους έλειψε και έτσι με βάση αυτές τις παρατηρήσεις θα συνεχιστεί.

Για το Celebrity stand up comedy.

Β. Κ: Το είχαμε κάνει και πιο παλιά, αλλά όχι ακριβώς έτσι. Επειδή έχουμε μια συνεργασία και φιλία με το Λάμπρο Φισφή, ήρθε εκείνος με μια ιδέα να κάνουμε stand up comedy, με 10 επαγγελματίες κωμικούς ηθοποιούς (που δεν κάνουν stand up comedy όμως). Αφού τους κάνει δυο πεντάωρα σεμινάρια, θα παρουσιάσουν αργά το Σάββατο το βράδυ, πέντε λεπτά ο καθένας από τη δουλειά του. Θα είναι σαν πάρτι.

 

 

Το φεστιβάλ ανοίγει τη Δευτέρα με τους Patari Project και την Οδύσσειά τους, μια πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά και το βράδυ έχουμε Full moon party, γιατί είναι πανσέληνος, στην ταράτσα του BIOS. Επίσης, είχαμε την τιμή όλες οι φωτογραφίες από τις ομάδες του scratch night, να είναι δουλειά γνωστών instagramers και στο πάρτι θα γίνει επίσης η παρουσίαση των φωτογραφιών.

Το πάρτι λήξης τέλος, θα είναι ένα διαφορετικό «σκυλάδικο» σόου των Γ. Παπαγεωργίου και Σ. Κακάλα...

Η όμορφη, ταλαντούχα και γλυκύτατη Βάσω μας άφησε με τις καλύτερες των εντυπώσεων και αναμένουμε να παρακολουθήσουμε από κοντά αυτό το ζωντανό και διαδραστικό φεστιβάλ. Δείτε το πρόγραμμα, κλείστε θέσεις για να απολαύσετε τους νέους και όχι μόνο ηθοποιούς μας, σε μια και μοναδική εβδομάδα παράλληλων γεγονότων, παραστάσεων και πάρτι!

 

INFO:

http://www.bobfestival.gr/

http://www.bobfestival.gr/programme.html

https://www.facebook.com/BobTheatreFestival?fref=ts

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.