Η Σtella σε μια συνέντευξη για τον εορτασμό των 10 χρόνων από την κυκλοφορία του Picking Words

Η Σtella σε μια συνέντευξη για τον εορτασμό των 10 χρόνων από την κυκλοφορία του Picking Words

Το Σάββατο 23 Μαρτίου, η Σtella γιορτάζει τα δέκα χρόνια από την επίσημη κυκλοφορία του Picking Words, με μια μεγάλη επετειακή συναυλία στο Gagarin 205!!

Δέκα χρόνια από το πρώτο επίσημο single που έβγαλε στην Inner Ear Records το 2014, ένα αυθεντικό ανεξάρτητο ραδιοφωνικό/συναυλιακό hit με το οποίο εγκαινίασε μια πολυδαίδαλη δισκογραφική δραστηριότητα γεμάτη συνεργασίες, περιοδείες και μεταμορφώσεις. Μια πορεία που την οδήγησε στο περσινό “Up and Away” της SUB POP Records και ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον! 

 

Εν όψει των εορτασμών η Σtella μιλάει στο deBóp για τη μουσική, τους πειραματισμούς και τη σχέση της με το κοινό.

Πώς θα περιγράφατε το μουσικό σας στυλ και ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε κατά τη δημιουργία ενός τραγουδιού; Έχετε κάποια συγκεκριμένη πηγή έμπνευσης ή ρουτίνα που ακολουθείτε;

Αν και δεν μου αρέσει ιδιαίτερα να ονοματίζω μουσικά στυλ, θα έλεγα πως η μουσική που κάνω λέγεται indie-pop. Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη διαδικασία όταν γράφω, και σίγουρα δεν είναι κάτι που προγραμματίζω. Με εμπνέουν καταστάσεις, άνθρωποι και συμπεριφορές που για κάποιο λόγο θα μου κινήσουν το ενδιαφέρον.

Η ελληνική κουλτούρα έχει επιδράσει με κάποιον τρόπο στη μουσική σας;

Από πολύ μικρή άκουγα μαζί με τον παππού μου τα 45άρια που είχε και έπαιζε στο παλιό του γραμμόφωνο. Μου άρεσε η απλότητα που είχαν αυτά τα κομμάτια αλλά παράλληλα πόσο δυνατά, έντονα και μεγάλα ακούγονταν στα αυτιά μου.

Ποια τραγούδια από τη δισκογραφία σας έχουν ιδιαίτερη σημασία για εσάς και γιατί;

Είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κομμάτια, γιατί όλα έχουν μια διαφορετική σημασία για εμένα.

 

Τι σημαίνει πειραματισμός στη μουσική για εσάς; Ποια είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση για εσένα όσον αφορά την καριέρα σας;

Ο πειραματισμός είναι μέρος της χαράς του να δημιουργεί κανείς. Είναι ωραίο να βγαίνεις από το comfort zone σου και να δοκιμάζεις πράγματα, ακόμα και αν αυτά μοιάζουν απλά. Όπως να χτυπάς ένα ποτήρι πάνω στο τραπέζι και να το ηχογραφείς αν σου αρέσει ο ήχος που κάνει. Η πρόκληση για εμένα είναι να προσπαθώ να βγαίνω κατά καιρούς από το comfort zone μου, κάτι που είναι αρκετά δύσκολο.

Πώς αισθάνεστε που η μουσική σας έχει γίνει διεθνώς αναγνωρίσιμη; Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις και ευκαιρίες που αυτό σας έχει παρέχει;

Χαίρομαι να βλέπω τα κομμάτια μου να πηγαίνουν καλά σε διεθνές επίπεδο. Μια μεγάλη πρόκληση για εμένα ήταν να καταφέρω να κυκλοφορήσω την μουσική μου και να ακουστεί εκτός Ελλάδας, και αυτό έχει γίνει σε έναν βαθμό που με ικανοποιεί. Αυτό από μόνο του φέρει ευκαιρίες που δεν θα τις είχα εάν παρέμενα δισκογραφικά στην Ελλάδα.

Ποιος θεωρείτε ότι είναι ο ρόλος της γυναίκας στη μουσική βιομηχανία σήμερα; Έχεις αντιμετωπίσει δυσκολίες λόγω φύλου στον κλάδο;

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας πως ο ρόλος της γυναίκας στην μουσική βιομηχανία είναι σε ποσοστό πολύ μικρότερος ενός άνδρα στην ίδια βιομηχανία. Μιλάμε για μια βιομηχανία όπου το 75-80% είναι άντρες. Η αναλογία το 2023 ήταν 1 γυναίκα για κάθε 3,5 άντρες. Σίγουρα έχω αντιμετωπίσει δυσκολίες λόγο του φύλου μου, και δυστυχώς αυτό είναι αρκετά πιο αισθητό στην Ελλάδα. Κάτι που πρέπει και οφείλει να αλλάξει. Όχι ότι δεν συμβαίνει και στο εξωτερικό κάποιες φορές, αλλά είναι πιο σπάνιες.

Ποια είναι η σχέση σας με το κοινό σας και πώς τη διατηρείτε;

Η σχέση μου με το κοινό από τότε που ξεκίνησα είναι ότι με τρομοκρατεί κατά βάση! Δηλαδή είμαι άνθρωπος με μεγάλη συστολή και καθόλου θάρρος ή θράσος, αλλά παρόλα αυτά έχω επιλέξει να εμφανίζομαι μπροστά σε κόσμο και να τραγουδάω. Πολύ περίεργο για κάποια που δεν μπορούσε να πει ούτε ποίημα στο δημοτικό γιατί λιποθυμούσε από ντροπή. Αυτό δεν έχει αλλάξει πολύ στα χρόνια, απλά έχω μάθει να το χειρίζομαι καλύτερα.

Φωτογραφίες: Δήμητρα Τζάνου 

Όλες οι πληροφορίες για το live εδώ

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.