Η Πτέρυγα 3 στο deBόp!

Η Πτέρυγα 3 στο deBόp!

Στις 3 Φλεβάρη η Πτέρυγα 3 ανεβαίνει στη σκηνή του six d.o.g.s, με αφορμή τον έναν χρόνο από τη κυκλοφορία του δίσκου «Με Βλέμμα Καρφωμένο Στο Κενό«. Ο χώρος θα καλυφθεί από μελαγχολικά ξεσπάσματα και ψυχεδελικές μελωδίες. Τη βραδιά ανοίγει το ΤΣΙΜΕΝΤΟ στην πρώτη τους εμφάνιση επί σκηνής.

Ακολουθεί συνέντευξη με το συγκρότημα ΠΤΕΡΥΓΑ 3! 

Πόσο καιρό δραστηριοποιείστε στο χώρο της μουσικής;

Ως μονάδες δραστηριοποιούμαστε αρκετά χρόνια. Όλα τα μέλη έχουμε εμπειρία στον χώρο της μουσικής, άλλος λιγότερο κι άλλος περισσότερο. Ως μπάντα τώρα, ξεκινήσαμε ουσιαστικά να παίζουμε παρέα από το 2019.

Ποια είναι η «Ιστορία της τρίτης πτέρυγας»;

Σε κάποιο παγωμένο κοντέινερ σε έναν παράδρομο της Αττικής Οδού το 2016, ξεκινάει να γράφεται σιγά σιγά μια ιστορία γεμάτη μουσική, δειλούς αυτόχειρες με μια παράξενη τρέλλα. Εκεί, ανάμεσα σε καπνούς και μισοάδεια ποτήρια γεννιέται η Πτέρυγα 3.

Το 2019 κλείδωσε η σύνθεση μας με τους: Λευτέρη Βουτσά στα τύμπανα, Δημήτρη Μακρέα στα πλήκτρα, Νίκο Τζίμα στο μπάσο και τα φωνητικά, Γιάννη Μαλεβίτη στην κιθάρα και Βαγγέλη Τσίμο στη φωνή.

Τον Φεβρουάριο του 2020 κυκλοφορήσαμε δωρεάν στο διαδίκτυο το πρώτο μας EP, με τίτλο Ιστορίες Από Την Τρίτη Πτέρυγα. Σε αυτό περιλαμβάνονται δύο μελοποιημένα ποιήματα Η Μοναξιά της Κατερίνας Γώγου και οι Θάνατοι του Κώστα Καρυωτάκη, ενώ τα υπόλοιπα τρία κομμάτια Δειλοί Αυτόχειρες, Παραβολή Σε Σύγχυση Ελάσσονα και Παράξενη Τρέλλα είναι σε στίχους του Βαγγέλη Τσίμου.

Τον Φεβρουάριο του 2022 κυκλοφορήσαμε σε μορφή βινυλίου, τον δίσκο μας με τίτλο Με Βλέμμα Καρφωμένο Στο Κενό. Στον δίσκο υπάρχει και η μελοποίηση του ποιήματος Η Πεδιάδα Του Ορίζοντα του βραβευμένου Κύπριου ποιητή Ιάσωνα Σταυράκη.

Τι σας εμπνέει να δημιουργείτε κάθε φορά ένα νέο κομμάτι;

Σε μια εποχή που ο ρομαντισμός πεθαίνει, εμείς δηλώνουμε αθεράπευτα ρομαντικοί και προσπαθούμε με τη μουσική μας να ξορκίσουμε τον θάνατο στην όποια του μορφή. Αυτό αφορά αφενός τον αρχέγονο φόβο του ανθρώπου για το τέλος της ζωής του και αφετέρου τον θάνατο των συναισθημάτων, της επικοινωνίας, τον θάνατο ιδεολογιών και ιδεών.

Αυτή η στάση ζωής από μόνη της θέτει τους αισθητήρες μας σε εγρήγορση με αποτέλεσμα να εμπνεόμαστε απ’ οτιδήποτε αληθινό υπάρχει τριγύρω μας.

 

Οι στίχοι είναι βγαλμένοι από βιωματικές εμπειρίες ή υπαρκτά γεγονότα;

Εμπνεόμαστε από οτιδήποτε, μικρό ή μεγάλο, αρκετά δυνατό ώστε να μας ταρακουνήσει. Αυτό μπορεί να είναι το κλάμα ενός παιδιού, το χάδι ενός αδέσποτου ζώου ή η δολοφονία ενός ανθρώπου από αστυνομικές δυνάμεις. Είμαστε μια παρέα που συζητάμε πολύ μεταξύ μας για κοινωνικά και για καθημερινά ζητήματα. Μέσα από αυτές τις συζητήσεις αλλά και μέσα από προσωπικά βιώματα αντλούμε την έμπνευση μας ώστε να δημιουργήσουμε τις ιστορίες μας. Οι στίχοι του Τσίμου κατά βάση είναι βγαλμένοι από γεγονότα τα οποία έχουν λάβει χώρα είτε στην πραγματικότητα είτε μες στο κεφάλι του. Καμιά φορά είναι το ίδιο πράγμα για εκείνον.

Ο πρώτος σας δίσκος κυκλοφόρησε το 2022. Πώς αγκαλιάστηκε από το κοινό;

Μπορούμε να πούμε πως παρόλο που ο δίσκος μας κυκλοφόρησε σε περίοδο περιορισμών και απαγορεύσεων, αγκαλιάστηκε από το κοινό μας. Βλέπεις, όσα εμπόδια και να υπάρχουν η μουσική, αλλά και γενικότερα η τέχνη, βρίσκει τον τρόπο να φτάσει σε εκείνους που την αναζητούν

Σε ποιο είδος θα κατατάσσατε τη μουσική σας;

Για να μην κουράσουμε μπαίνοντας σε αναλύσεις επί των αναλύσεων, θα χρησιμοποιήσουμε τα λόγια ενός φίλου και θα πούμε πως παίζουμε σκοτεινό ροκ.

Τι θα θέλατε να νιώθει ένας ακροατής ακούγοντας τη μουσική σας;

Στο σημείο αυτό θα χρησιμοποιήσουμε τα λόγια του ποιητή Νίκου-Αλέξη Ασλάνογλου.
«Περιμένουμε χωρίς να περιμένουμε και ελπίζουμε χωρίς να ελπίζουμε».

Παίζουμε μουσική από την ακατανίκητη μας ανάγκη για έκφραση και δημιουργία. Οπότε πρωταρχικός μας σκοπός είναι η κατάθεση της αλήθειας μας. Αυτό επιθυμούμε να αισθάνεται και ο ακροατής. Να αντιλαμβάνεται δηλαδή την αλήθεια πίσω από τις ιστορίες μας. Από εκεί και έπειτα, αν καταφέρει μέσα στη μουσική μας να βρει κομμάτια του εαυτού του και να αισθανθεί πως δεν είναι μόνος, τότε έχουμε καταφέρει το απόλυτο.

Στην πλειονότητα των τραγουδιών κυριαρχεί ο πόνος, η αδικία και η πάλη του ανθρώπου με τον ίδιο του τον εαυτό. Πόσο ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά με αυτά τα αισθήματα; Πώς μπορεί να τα «καταπραΰνει» η μουσική;

Η βαρβαρότητα της εποχής που βιώνουμε σίγουρα μας φέρνει αντιμέτωπους με όσα αναφέρεις. Παρόλα αυτά η επαφή που έχει ο καθένας αλλά και η δουλειά που κάνει με τον εαυτό του και τον καθρέφτη του είναι κάτι τελείως προσωπικό. Η μουσική αλλά και κάθε μορφής τέχνη περιμένει με ανοιχτή την αγκαλιά της κάθε άνθρωπο που είναι διατεθειμένος να κινηθεί προς το μέρος της. Γεννά συναισθήματα και ξυπνάει συνειδήσεις. Καλούμε λοιπόν τον κόσμο στις 3 Φλεβάρη, να έρθει στο μας στο six d.o.g.s. Εκεί παρέα με τους αγαπητούς ΤΣΙΜΕΝΤΟ θα δημιουργήσουμε μια ιδιαίτερη βραδιά γεμάτη μελαγχολικά ξεσπάσματα και ψυχεδελικές μελωδίες ελπίζοντας να ανακαλύψουμε όλοι μαζί παρέα τους δρόμους αλλά και τις ικανότητες» της μουσικής.

Ευχαριστούμε πολύ την ΠΤΕΡΥΓΑ 3 για την παραχώρηση της συνέντευξης!

Όλες οι πληροφορίες για το επερχόμενο live εδώ

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.