Η pop μέσα από τα ματιά των Marva Von Theo

Η pop μέσα από τα ματιά των Marva Von Theo

Το debop.gr μίλησε με το electropop ντουέτο των Marva von Theo ενόψει του live τους στο ΠΛΥΦΑ, για τα άμεσα καλλιτεχνικά τους σχέδια και την συνύπαρξη του ηλεκτρονικού ήχου με τον κλασικό ορχηστρικό ήχο.

Πως και πότε ξεκινάει η δημιουργική σύμπραξη ως ντουέτο;

Μ: Αλλεπάλληλες, τυχαίες και μη συγκυρίες μας έφεραν κοντά κάπου το 2017. Ένας κοινός φίλος, μια κοινή εσωτερική ανάγκη, ένα κοινό όνειρο, μια όχι τόσο κοινή αισθητική που όμως σμιλευόταν οργανικά και δημιουργικά μέσα από την συνεργασία μας, και φωτιζόταν εξίσου από τις ιδιαιτερότητες της κάθε πλευράς. Όλα αυτά και άλλα πολλά μας έκαναν να αψηφίσουμε τη χιλιομετρική απόσταση που μας χώριζε τότε, δεδομένου ότι ο Τεό διέμενε στη Βιέννη και εγώ στην Αθήνα, και να δημιουργήσουμε το πρώτο μας άλμπουμ «Dream within a Dream». Ακολούθησαν πολλές όμορφες συναυλίες και εμπειρίες, η μετακόμιση του Τεό στην Αθήνα, που μας επέτρεψε να ξεκλειδώσουμε ακόμα περισσότερα κομμάτια της συνεργασίας μας, και ένα δεύτερο άλμπουμ το «Afterglow».

Electro pop με έντονα dark synth στοιχεία. Θα ήθελα να μας γνωρίσετε τον μουσικό κόσμο και τη σύνθεση πίσω από τη διατύπωση που βρίσκω στο πως συστήνεται το σχήμα σας. Πως λειτουργείται σε επίπεδο μουσικής και στίχων.

Μ: Νομίζω πως όσο γράφουμε μουσική και όσο εξελισσόμαστε, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να περιγράψουμε τί είναι αυτό που παίζουμε τελικά. Η πυξίδα δείχνει προς την ηλεκτρονική ποπ. Από εκεί και πέρα κάθε τραγούδι είναι ένα νέο πεδίο αναζήτησης για εμάς τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά, που συχνά οδηγεί σε απρόσμενες συνθέσεις, συνδιάζοντας ετερογενή μουσικά είδη. Η ακρόαση ενός δίσκου στο σύνολό του, είναι για εμάς ένα «κινηματογραφικό» ταξίδι από το σκοτάδι στο φως, από απόκοσμες και ποιητικές ατμόσφαιρες σε ένα λαμπερό, χορευτικό και λυτρωτικό μουσικό σύμπαν. Οι στίχοι και η στάση μας απέναντι στον κόσμο και τα πράγματα συνήθως ορίζουν την έκβαση αυτού του ταξιδιού. Προσωπικά, νοιώθω πως υπάρχει ένα σκοτάδι, μία επίμονη μελαγχολία που μονίμως αναζητά εκείνη την αμιδρή αχτίδα αισιοδοξίας ώστε να βγεί στην επιφάνεια και να αναπνεύσει.

 

Έχετε ένα υπόβαθρο κλασικών σπουδών και jazz κατάρτισης αντίστοιχα. Πόσο σας έχει βοηθήσει και επηρεάσει αυτό το καταγωγικό ίχνος;

Μ: Θα έλεγα πως τα εκφραστικά μου εργαλεία ως τραγουδίστρια και songwriter προέρχονται κυρίως από την jazz και την soul. Τις δομές και την ενορχήστρωση των τραγουδιών αναλαμβάνει κυρίως ο Τεό ο οποίος, λόγω και της ιδιότητάς του ως συνθέτης, είναι επηρεασμένος περισσότερο απο την κλασική μουσική.

Υπάρχει μια διαδικασία σκοτεινής ωρίμανσης από το  "Dream Within a Dream" στο ΄΄Afterglow΄΄. Τι να περιμένουμε από το τρίτο άλμπουμ που ετοιμάζετε;

M: Αυτό που χαρακτηρίζει τον τρίτο μας δίσκο είναι η συνύπαρξη και συνομιλία του ηλεκτρονικού ήχου με τον κλασικό ορχηστρικό ήχο. Κάποια υποψία αυτών των χρωμάτων ίσως υπήρχαν ήδη στο "Dream Within a Dream" αλλά τώρα τους δόθηκε περισσότερος χώρος και βαρύτητα. Στυλιστικά, υπάρχουν κομμάτια που φλερτάρουν έντονα με την ποπ των 90’s και άλλα που με κάποια πειραματική διάθεση προσεγγίζουν τα όρια της R&b. Ένα εσωτερικό μας αστείο είναι πως κάθε φορά που ξεκινάει ένας δίσκος, είμαι αποφασισμένη να γράψω «αισιόδοξους» στίχους και πάντα παίρνουν διαφορετική τροπή τα πράγματα. Στο «Afterglow» ακολούθησαν σίγουρα ένα σκοτεινό μονοπάτι. Στον τρίτο μας δίσκο υπάρχει μέσα στους στίχους η αποφασιστικότητα, η έντονη πίστη στον εαυτό μας και τις δυνάμεις μας, ιδωμένα από μία γυναικεία οπτική και η αποδοχή πως παρόλες τις προσπάθειες μας, τα πράγματα μπορεί να εξελίσσονται διαφορετικά από ότι τα περιμένουμε.

 

10 του Μάρτη σας βρίσκουμε στο ΠΛΥΦΑ. Πέρα από το ερχόμενο event τι άλλο περιλαμβάνεται στα επόμενα σχέδιά σας;

Μ: Στο ΠΛΥΦΑ, όπου μοιραζόμαστε τη σκηνή με τους Somewhere in the Sky και τους Moon Moth, θα εμφανιστούμε ως ντουέτο και θα παρουσιάσουμε ένα 45-λεπτο σετ που περιλαμβάνει τραγούδια όχι μόνο από τους δύο μας δίσκους αλλά και καινούργια. Παράλληλα, η μουσική μας θα εμπλουτίζεται με προβολή δικών μας generative visuals. Πέρα από αυτό το event, έχουμε ολοκληρώσει το βιντεοκλιπ του νέου μας τραγουδιού που λέγεται «Τhe woman I left behind» και το οποίο έχουμε σκοπό να κυκλοφορήσουμε σύντομα, εν αναμονή του νέου άλμπουμ μας. Έχουμε ξεκινήσει επίσης ένα προγραμματισμό συναυλιών σε συνεργασία με ένα agency στο Βερολίνο που ελπίζουμε να μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά σε ένα ευρύτερο κοινό στην Ευρώπη.

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.