Η ομάδα του AVDP στο debop.gr

Η ομάδα του AVDP στο debop.gr

Λίγο πριν το 5ο Athens Video Dance Project, συναντήσαμε την ομάδα διοργάνωσης και μιλήσαμε για χορό, videodance, σχέδια και για το πώς είναι να κυνηγάς το πάθος σου και το όραμά σου μέσα από ένα φεστιβάλ και πολλή ομαδική δουλειά.

Κ.Κ: Πώς ξεκίνησε το AVDP και ποια είναι η εξέλιξή του τα τελευταία χρόνια;
AVDP Team:
 Το AVDP ξεκίνησε ως φεστιβάλ το 2010, για να καταλήξει μετά από 5 χρόνια να είναι ένα project! Ένα ετήσιο project, που τρέχει το φεστιβαλ, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα AVDP.edu, το πρόγραμμα περιοδείας AVDP on TouR, το AVDP in community και το AVDP tv. Επίσης, η ομάδα οργάνωσης και παραγωγής μεγάλωσε και οι στόχοι μας ξεκαθαρίσανε. Μας ενδιαφέρει, όχι μόνο να προωθήσουμε την τέχνη του videodance στην Ελλάδα, αλλά και να προσφέρουμε χώρο σε καλλιτέχνες και project που επιχειρούν να εφαρμόσουν τις διαδραστικές τεχνολογίες και τον σχεδιασμό video σε κινητικές ιδέες, μιας κι εμείς οι ίδιοι δραστηριοποιούμαστε σε διάφορους τομείς του χορού & των νέων μέσων. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, να μοιραστούμε το κοινό μας ενδιαφέρον!

 

Η ομάδα του AVDP από τον φακό των woofs

Κ.Κ: Πείτε μας 3 λόγους να επισκεφτούμε τη φετινή διοργάνωση.
AVDP Team: Κατ' αρχήν, στην Ελλάδα, είναι το μοναδικό φεστιβάλ στο είδος του, το οποίο φημίζεται και για τον νεανικό του χαρακτήρα. Πρόκειται για ένα κινηματογραφικό-χορευτικό παράθυρο στον κόσμο, με συμμετοχές από 30 διαφορετικές χώρες. Επιπλέον, έχει πλούσιο και διαφορετικό πρόγραμμα κάθε μέρα!  Το AVDP_2015 φιλοξενεί live διαδραστικές παραστάσεις, ταινίες και ντοκιμαντέρ χορού, αλλά και πολύ ιδιαίτερες συνεντεύξεις από καταξιωμένους καλλιτέχνες, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ενότητες των σύντομων έργων videodance, που αποτελούν έμπνευση μέσα από πολύμορφες αφηγήσεις, αισθητικές και κινηματογραφικές τεχνικές. Τέλος, το AVDP διακρίνεται για τον φεστιβαλικό του χαρακτήρα και για την αμεσότητα της επικοινωνίας του κοινού με τους δημιουργούς μέσα από έναν πολύ δημιουργικό - συμμετοχικό χώρο της Α.Σ.Κ.Τ.

Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του videodance και ποια μπορεί να είναι η εξέλιξη του;
AVDP Team: Το videodance είναι μία νέα, σύνθετη καλλιτεχνική φόρμα έφρασης. Ένα απόσταγμα δύο τεχνών: του χορού και του κινηματογράφου. Ένα υβρίδιο που γεννήθηκε, αναπτύχθηκε και αυτονομήθηκε. Αυτό ωφείλεται σε δύο παράγοντες: από την μία η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία, αναπτύσσοντας τις εκφραστικές δυνατότητες και από την άλλη οι ίδιοι οι δημιουργοί ψάχνουν καινούριους εκφραστικούς τρόπους να αφηγηθούν τις ιστορίες τους. Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να πούμε ότι το videodance, ενώ αρχικά αφορούσε την βαθιά συγγενική σχέση του χορού με την κινούμενη εικόνα, τώρα πια αποτελεί μία δυναμική καλλιτεχνική διέξοδο -μία παλέτα με καινοτόμες εκφραστικές δυνατότητες.

 

Κ.Κ: Εξάγουμε χορό ως χώρα; Ποιες πιστεύετε είναι οι δυνατότητες σε τοπικό επίπεδο;
AVDP Team: Σίγουρα εξάγουμε χορευτές! Σε όλη την Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο και αυτό αντικατοπτρίζεται από τους τόσους Έλληνες χορευτές, που δουλεύουν σε μεγάλες ομάδες τις Ευρώπης. Όσον αφορά στην ερώτησή σας, ναι, υπάρχουν έργα Ελλήνων Χορογράφων, που ταξιδεύουν σε φεστιβάλ του εξωτερικού με μεγάλη επιτυχία. Βασική έλλειψη στην χώρα μας είναι μία Ακαδημία Τεχνών. Ένας φορέας, στον οποίο θα μπορούσε κάποιος νέος να σπουδάσει την τέχνη που αγαπάει σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Αυτό το καταφέρνει μόνο η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και για ορισμένες μορφές τέχνης που αφορούν μόνο το εικαστικό πεδίο. Όσον αφορά τις δυνατότητες σε τοπικό επίπεδο, η προσπάθεια αλλά και τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά και αυτό οφείλεται κυρίως στην προσπάθεια των ανθρώπων του χορού, να κρατήσουν την τέχνη τους σε υψηλά επίπεδα, ενώ ο κρατικός μηχανισμός καταρρέει.

Κ.Κ: Τι είναι το Moving Athens και πως θα υλοποιηθεί;
AVDP Team: Με εκκίνηση το όραμά μας, να αναπτύξουμε μία συνεργατική, σύγχρονη πλατφόρμα videodance έργων και δράστηριοτήτων σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, για πρώτη φορά φιλοξενούμε τον guest artist: Jevan Chowdhury, καλλιτεχνικό διευθυντή του project MOVING CITIES. Αποφασίσαμε να οργανώσουμε αυτό το ongoing project με σκοπό να στηρίξουμε τον στόχο του Jevan : να κινηματογραφίσει 15 πόλεις, που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, με αποκορύφωμα μία εγκατάσταση που να εμπεριέχει όλα τα έργα μαζί! Συμαντικό κομμάτι στην υλοποίηση του project, είναι η συναργασία μας με την υπέροχη ομάδα παραγωγής STEFI, με τους woofs και με περίπου 40 επαγγελματίες χορευτές από την ελληνική κοινότητα του χορού, που όλοι μαζί θα δώσουμε πνοή στο Moving Athens. H ιδέα του project εκδηλώνεται μέσα από μια συλλογή σύντομων κινηματογραφικών δράσεων, οι οποίες εξερευνούν την σχέση των ανθρώπων με την πόλη, παρατηρώντας τη σύνθεση ανάμεσα σε αυτούς και τον μηχανοποιημένο κόσμο. Ο Jevan θα βρίσκεται στην Αθήνα για μία εβδομάδα, για να καταγράψει με την κάμερά του μερικούς από τους πιο ταλαντούχους performers της Ελληνικής χορευτικής κοινότητας. Το τελικό αποτέλεσμα (videodance) θα παρουσιαστεί στο 6ο ATHENS VIDEO DANCE PROJECT το 2016. Επίσης, ένας χάρτης με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τις τοποθεσίες και τις ώρες των γυρισμάτων θα παρέχεται στο επίσημο site του φεστιβάλ και τα social media, καλωσορίζοντας όσους επιθυμούν να παρεβρεθούν στα σημεία των γυρισμάτων! 

Πείτε μας δύο λόγια για την AVDP Team.
AVDP Team: Η ομάδα AVDP είναι μικρή, μόλις 7 άτομα, αλλά πολύ δυνατή! Την οργάνωση παραγωγής και τον καλλιτεχνικό συντονισμό έχει ο Γιάννης Καρούνης και η Χρυσάνθη Μπαδέκα, η οποία είναι υπεύθυνη και για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα AVDP.edu. Βασικοί βοηθοί παραγωγής και προώθησης του φεστιβάλ είναι η Νικόλ Κοϊμτζή, και η Ελισάβετ Πλιακοστάθη, η οποία είναι υπεύθυνη και για την υλοποίηση διάφορων τοπικών και διακρατικών προγραμμάτων. Η Ελεάννα Ψωμιάδου οργανώνει τις χορηγίες και τους εθελοντές κατά την διάρκεια του φεστιβάλ, η Έλενα Νοβάκοβιτς είναι υπεύθυνη επικοινωνίας και ο Κωνσταντίνος Ρίζος σχεδιάζει τα γραφιστικά. Βασικό χαρακτηριστικό της ομάδας είναι ότι αν και σχεδόν όλοι είμαστε επαγγελματίες χορευτές (ακόμα και η Ελεάννα και η Έλενα που δεν είναι, παρακολουθούν μαθήματα χορού!), ταυτόχρονα  δραστηριοποιούμαστε σε διάφορους τομείς του χορού & των νέων μέσων. Λόγω των ενδιαφερόντων μας, έχουμε αναπτύξει, διάφορα τεχνικά εργαλεία με τα οποία καλύπτουμε όλους τους τομείς, σε ό,τι αφορά την επεξεργασία των video, τον σχεδιασμό της εικόνας, των newsletter και την προετοιμασία, υλοποίηση και προώθηση του φεστιβάλ. Επίσης, οι σχέσεις μας είναι οριζόντιες αφού όλες οι προτάσεις πέφτουνε στο τραπέζι και η ομάδα αποφασίζει και σχεδιάζει την υλοποίηση της εκάστοτε ιδέας. Το δύσκολο κομμάτι πάντα είναι η έλλειψη οικονομικών πόρων, που μας περιορίζουν πάντα όταν περνάμε στο στάδιο την υλοποίησης και γι’αυτό τον λόγο προσκλήσεις, συνεργασίες, προτάσεις και αιτήσεις πληροφοριών είναι πάντοτε ευπρόσδεκτες!

To 5ο Athens Video Dance Project πραγματοποιείται στην Α.Σ.Κ.Τ στις 23, 24 και 25 Ιανουαρίου 2015.

Το AVDP από το 2014 αναπτύσσεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία BelleVille με ιδρυτικά μέλη τον Γιάννη Καρούνη, τη Χρυσάνθη Μπαδέκα και την Ελισάβετ Πλιακοστάθη. Η  BelleVille ιδρύθηκε το 2005 στην Αθήνα και έχει στο ενεργητικό της την υλοποίηση διάφορων εκπαιδευτικών, καλλιτεχνικών και κοινωνικών προγραμμάτων. 

Κωνσταντίνος Κούκος

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.