Η Μαρία Τσατσάκη μιλάει για το βιβλίο της «Έρωτας.Ατάκα.Ιστορία»

Η Μαρία Τσατσάκη μιλάει για το βιβλίο της «Έρωτας.Ατάκα.Ιστορία»

Η Μαρία Τσατσάκη γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων με κατεύθυνση Marketing της ΑΣΟΕΕ και έκανε μεταπτυχιακό στο ίδιο πανεπιστήμιο. Ασχολείται με το marketing αλλά εκτός γραφείου χορεύει, αθλείται, ανακαλύπτει το θέατρο, κάνει σεμινάρια συγγραφής και συμμετέχει σε εθελοντικά προγράμματα. Έχει δημιουργήσει το blog atakaistoria.gr, όπου αναζητά ατάκες για να γίνουν ιστορία και να μείνουν στην ιστορία! Αυτό στάθηκε και αφορμή για να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Κάκτος το βιβλίο της Έρωτας.Ατάκα.Ιστορία. Ήρθε η ώρα λοιπόν να τη γνωρίσουμε!

 

Σύστησε με λίγα λόγια τον εαυτό σου.

Eίμαι η Μαρία ή Τσατσάκη (σκέτο) όπως με φωνάζουν οι περισσότεροι. Μεγάλωσα στην Κρήτη, σπούδασα και δουλεύω στην Αθήνα. Μου αρέσει να ακούω ιστορίες και να γράφω ιστορίες μέσα από τις ατάκες σας.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το γράψιμο, αρχικά με το blog σου “atakakaistoria.gr”;

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την ιστορία πως ξεκίνησε το atakaistoria.gr και νομίζω θα απαντηθούν πολλά. Μια φίλη μου ένα πρωινό Σαββάτου στο θεατρικό εργαστήρι μου είπε:

-Τσατσάκη, άκου τι ατάκα μου είπαν!

Είναι η στιγμή που άκουσα την ατάκα και κατευθείαν γράφτηκε μια ιστορία. Λίγο η αγάπη μου που μου άρεσε να γράφω από μικρή, λίγο τα σεμινάρια συγγραφής που η ενήλικη ζωή με ώθησε να κάνω όλα όσα οδήγησαν να βρω τον δικό μου τρόπο για τον σπόρο έμπνευσης και αυτό ήταν μια ατάκα. Μια ατάκα για να ζωντανέψει μια στιγμή και να γίνει ιστορία, ώστε να μείνει στην ιστορία! Αποφάσισα να μαζέψω κάποιες ατάκες και να γράψω ιστορίες με στόχο την έκδοση ενός βιβλίου. Εκείνη η πρώτη μου προσπάθεια δεν ευδοκίμησε και ένα αποτυχημένο βιβλίο έγινε ένα διαδικτυακός χώρος για να συλλέξει ατάκες ώστε να γίνουν ιστορίες. Κάπως έτσι γεννήθηκε το atakaistoria.gr και από τότε λαμβάνω ατάκες που γίνονται ο σπόρος για να γράφω ιστορίες.

Είσαι συστηματική αναγνώστρια; Υπάρχουν συγγραφείς που σε έχουν επηρεάσει;

Λατρεύω το διάβασμα γιατί είναι ο ιδιαίτερος χρόνος με τον εαυτό μου και με τους ήρωες του κάθε βιβλίου.  Νομίζω ότι καθετί που διαβάζω δίνει το «κάτι παραπάνω» σε ό,τι γράφω, αλλά και σε ό,τι ζω, άλλες φορές πιο έντονα και άλλες όχι. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα ανακαλύπτω τι με επηρεάζει και νιώθω ανοιχτή στις επιρροές από κάθε μου ανάγνωση.

Πώς κατέληξες στην ιδέα του βιβλίου;

Με οδηγό- έμπνευση το atakaistoria.gr σε μια συνάντηση μας με τις εκδόσεις Κάκτος στις αρχές του Φεβρουαρίου το 2023 τους αποκάλυψα την ιδέα μου και ο εκδοτικός την αγκάλιασε με πολλή αγάπη ώστε να γίνει πραγματικότητα. Έτσι, από τις 14 Φεβρουαρίου 2023 ξεκινήσαμε ένα συγγραφικό project εμπνευσμένο από την ιστοσελίδα μου atakaistoria.gr για να συλλέξω ατάκες για τον Έρωτα από άγνωστους ανθρώπους και να γράψω τις ιστορίες τους.

Έρωτας. 100 Ατάκες που θα γίνουν 100 ιστορίες σε 1 Βιβλίο.

Αυτός ήταν ο στόχος και ξεκίνησα να λαμβάνω ατάκες. Είναι μοναδικό να μοιράζονται άγνωστοι άνθρωποι ατάκες, συναισθήματα και στιγμές σε λίγες γραμμές. Γέμισα συναισθήματα χαράς, συμπόνιας, απογοήτευσης και γέλιου. Επιλέχθηκαν 100 ατάκες και γράφτηκαν 100 ιστορίες. Από τον Φεβρουάριο ένα ταξίδι σημάδεψε την δική του πορεία για τη δημιουργία ενός βιβλίου υπό σχεδιασμό και στις 6 Δεκεμβρίου 2023 το ταξίδι αυτό πήρε μορφή, που οι 100 αυτές ιστορίες αποτυπώθηκαν στις λευκές σελίδες και αγκαλιάστηκαν από δύο κόκκινα φύλλα με τίτλο:

 « Έρωτας.Ατάκα.Ιστορία».

Οι ιστορίες του βιβλίου είναι μεγαλύτερες από αυτές που φτιάχνεις στο blog;

Η έκταση των ιστοριών μου είναι περίπου η ίδια όπως και στο blog μου είναι περίπου 1,5 με 2,5 σελίδες γιατί για εμένα αυτή η μικρή φόρμα μου ταιριάζει ιδανικά για κάθε ιστορία ώστε η στιγμή της ατάκας να μείνει ζωντανή.

Πώς χαρακτηρίζεις το βιβλίο σου;

Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα ταξίδι σε 100 διαφορετικούς και μοναδικούς προορισμούς του έρωτα, με συναισθήματα και στιγμές από τη ζωή μας. Με έμπνευση από 100 ατάκες για τον έρωτα από άγνωστους ανθρώπους, γράφτηκαν 100 ιστορίες με συναισθήματα αγάπης, πόνου, χαράς και λύπης. Ατάκες με ιστορίες από στιγμές που όλοι έχουμε βιώσει ή που θα θέλαμε να βιώσουμε. Ατάκες και ιστορίες που φανερώνουν πόσο σημαντικές είναι οι ανθρώπινες σχέσεις και πως εμείς μπορούμε να τις κάνουμε δύσκολες ή εύκολες.

Τι feedback έχεις πάρει από τους αναγνώστες αλλά και αυτούς που σου έχουν στείλει τις φράσεις τους;

Oι αναγνώστες μοιράζονται μαζί μου τα δικά τους συναισθήματα που περιλαμβάνουν μια αλήθεια, μια συγκίνηση, έναν ρομαντισμό, μια γλύκα και ένα ταξίδι σε στιγμές ζωής που θα ήθελαν ή όχι να ζήσουν, σε ατάκες που θα ήθελαν να πουν οι ίδιοι και δεν μπόρεσαν. Ταυτίζονται με χαρακτήρες που κρύβουν μέσα τους και δεν έχουν βγει ίσως ακόμα ή και χαρακτήρες που θα ήθελαν να γίνουν και αναζητούν ακόμα τον δρόμο. Σαφώς υπάρχουν και αναγνώστες που δεν μπορούν να συνδεθούν με τις ιστορίες μου και η ειλικρίνεια τους πάντα με πάει ένα βήμα παραπέρα σε κάθε μου δημιουργία. Δεν μπορούν όλα να αρέσουν σε όλους, γι’ αυτό είμαστε όλοι διαφορετικοί και μοναδικοί και αυτό, εγώ το αγαπώ. Αυτό το μοίρασμα είναι που με κάνει να χαμογελάω γλυκά όταν κάποιος μοιράζεται μαζί μου εντυπώσεις και συναισθήματα του από την ιστορία μου. Επιθυμώ αυτό το μοίρασμα και νιώθω τυχερή που το λαμβάνω.

Όλα αυτά έχουν έναν νοσταλγικό χαρακτήρα. Είσαι έτσι και στην πραγματικότητα;

Η νοσταλγία, η ανάμνηση, η αναβίωση συναισθημάτων και ιστοριών είναι κομμάτι των σκέψεων μου και των συζητήσεων μου στην καθημερινότητά μου. Είναι στιγμές γλύκας που για λίγο ξαναζείς ή θυμάσαι κάτι. Οι ιστορίες έχουν έναν νοσταλγικό χαρακτήρα και είναι γεμάτες από πραγματικές και φανταστικές επιρροές για να ταξιδέψει κάθε αναγνώστης σε διαφορετικούς προορισμούς και συναισθήματα.

 

Τι είναι ο έρωτας για σένα;

Ο Έρωτας είναι η κινητήριος δύναμή μου.  Ο Έρωτας έχει πολλές πτυχές στη ζωή μου και στη ζωή όλων μας (νομίζω). Έρωτας για τη στιγμή που ζεις, Έρωτας για τις στιγμές που μοιράζεσαι με τους αγαπημένους σου, Έρωτας για άσχημές μέρες, Έρωτας για ό,τι νιώθεις ότι μπορεί να σε κάνει να χαμογελάσεις, Έρωτας για την/τον σύντροφο σου, Έρωτας για την μοναξιά σου, Έρωτας για μια ατάκα που γεννιέται και ζωντανεύει μέσα στους δρόμους μιας ιστορίας. Έρωτας… Έρωτας… Έρωτας σε κάθε τι που έχει αξία για τον καθένα μας. Πόσο σημαντικό είναι να είσαι ερωτευμένος;  Για εμένα πολύ! Όταν νιώθεις ερωτευμένος γλυκαίνει το πρόσωπο, τα μάτια λάμπουν, η αγκαλιά γίνεται πιο μεγάλη και η καρδιά πιο ανοιχτή και έτσι τα συναισθήματά σου ξεπερνούν το χάος της καθημερινότητας. Αξίζει για λίγο να ζήσεις τον έρωτα, έτσι δεν είναι;

Ποια είναι η διαφορά της αγάπης από τον έρωτα;

Για εμένα ο έρωτας και η αγάπη είναι δυο κομμάτια πάζλ που το ένα συμπληρώνει απόλυτα το άλλο σε αρμονία.  Η ένταση και η διάρκεια για τον/την καθένα/καθεμία μπορεί να διαφέρει όπως διαφέρουμε και εμείς ως άνθρωποι αφού ο καθένας μας είναι μοναδικός και μοναδικά βιώνει τον έρωτα και την αγάπη!

Μέσα από αυτές τις ατάκες που έγιναν ιστορίες μιλάς εσύ ή προσπαθείς να μπεις στον εκάστοτε χαρακτήρα που σου έχει στείλει μια ατάκα;

Είναι ένας συνδυασμός. Η κάθε ατάκα έχει τη δική της ιστορία και με οδηγό την έμπνευση μέσα από το αληθινό και το φανταστικό δημιουργήθηκαν 100 ιστορίες για τον έρωτα με πρωταγωνιστές όλους εμάς που είτε έχουμε βιώσει μια παρόμοια κατάσταση είτε θα θέλαμε να βιώσουμε. Είναι η σύνδεσή μου με τον κόσμο για τα συναισθήματα του έρωτα που μοιράστηκα μέσα από τις ιστορίες μου.

Γιατί φτιάχνεις ιστορίες που ξεκινούν από κάποιον άλλον και όχι από σένα είτε στο blog είστε στο βιβλίο;

Η ατάκα κάποιου άλλου για εμένα είναι η έμπνευσή μου και ήταν και ο λόγος που ξεκίνησα το atakaistoria.gr το 2018. Το βιβλίο περιέχει 100 ατάκες από άγνωστους ανθρώπους, αλλά στο blog περιέχονται και δικές μου ατάκες ή ατάκες αγαπημένων μου.

Λένε γενικά ότι τα έργα τέχνης δημιουργούνται πριν ή μετά τον έρωτα. Κατά τη διάρκεια, συνήθως ο έρωτας επισκιάζει τα υπόλοιπα. Συμφωνείς;

Θα μπορούσα να συμφωνήσω εν μέρει αλλά νομίζω ότι τελικά θα διαφωνήσω διότι η διάρκεια που βιώνεις τον έρωτα ίσως είναι η πιο επαναστατική περίοδος που μπορεί να βιώσεις. Νιώθεις ατρόμητος, ζωντανός και τόσο δυνατός που νομίζω ότι  μπορείς να δημιουργήσεις πράγματα που δεν έχεις φανταστεί καν. Είναι δύναμη ο έρωτας για κάθε δημιουργία πριν, μετά και κατά τη διάρκεια του.

Μπορείς να μου πεις 5 λέξεις που περιγράφουν μια δική σου ιστορία;

Χαμόγελο
Wi-fi θετικής ενέργειας
Ζήλος - Πάθος
Λίγη τρέλα
Με τα πάνω μου και τα κάτω μου

Τι καινούριο ετοιμάζεις;

Το πρώτο μου ταξίδι για την έκδοση του βιβλίου μόλις ξεκίνησε και θα ήθελα να απολαύσω τις στιγμές που θα μου φέρει χωρίς να σκεφτώ τον επόμενο προορισμό μου. Είναι μοναδικό που ένα όνειρο μου έγινε πραγματικότητα και θέλει ,προς το παρόν, το δικό του χώρο και χρόνο για να ζήσει. Τα επόμενα ταξίδια συγγραφής και έκδοσης είναι ακόμα αχαρτογράφητα, αλλά η αρχή έγινε.

Τέλος, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την υπέροχη συνέντευξη και  να σας προσκαλέσω στην Θεσσαλονίκη! Όσοι βρεθούν αυτό το Σάββατο 13/4 θα έχουμε μια ακόμη παρουσίαση του βιβλίου στις 19.30 στο βιβλιοπωλείο Γιάφκα.

Ελάτε να γίνουμε παρέα και να ταξιδέψουμε μαζί στις ιστορίες για τον Έρωτα!

Ευχαριστώ πολύ από καρδιάς!

 

Φωτογραφίες Μάρω Χρυσανθοπούλου

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.