Η Κατερίνα Ντούσκα μιλάει στο deBόp για τη «νύχτα» που χαρακτηρίζει τον νέο της δίσκο αλλά και για όσα αγαπά

Η Κατερίνα Ντούσκα μιλάει στο deBόp για τη «νύχτα» που χαρακτηρίζει τον νέο της δίσκο αλλά και για όσα αγαπά

Θυμάμαι πριν από χρόνια που παρακολούθησα το opening act της Κατερίνας Ντούσκα για την LP στην Τεχνόπολη. Θυμάμαι ότι μου έκανε τρελή εντύπωση το γεγονός ότι διασκεύασε εξαιρετικά ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια (Led Zeppelin - Since I've Been Loving You) και είναι ελάχιστες πραγματικά οι διασκευές που έχω ακούσει στους Led Zeppelin και να μου άρεσαν! Τελικά οι προφητείες μου ότι αυτή η κοπέλα είναι λαμπρή τραγουδοποιός βγήκαν αληθινές!

Η Κατερίνα Ντούσκα έχει περάσει πολλά στάδια από τότε και τώρα επανέρχεται με νέα κυκλοφορία και είχαμε μια εξαιρετικά εποικοδομητική συζήτηση με αυτό ως αφορμή...

- Θέλω να μου πεις λίγα λόγια για το καινούριο σου κομμάτι "Call me Nyx" αλλά και για τη συμμετοχή σου στη διασκευή του Πέτρου Κλαμπάνη στο "Retrogade" από τον James Blake σε . 

Το "Call me Nyx" είναι το δεύτερο single από το ομότιτλό μου ΕΡ που θα βγει το '21. Ήθελα να βγάλω το τραγούδι αυτήν την περίοδο για να δώσει μια γεύση και να καθιερώσει τη θεματική του δίσκου. Επί της ουσίας, πρόκειται για έναν πολύ προσωπικό δίσκο, με συγκεκριμένο concept. Έγραψα αυτό το τραγούδι και EP σε μια ιδιαίτερα σκοτεινή περίοδο της ζωής μου, που δεν μπορούσα να κοιμηθώ εύκολα. Αφιέρωσα όλο τον δίσκο, λοιπόν, στην αγάπη μου για τη νύχτα. Είναι μια ωδή στη νύχτα και πρεσβεύει τη δύναμη που χρειάζεται για να μετατρέψεις τον πόνο και τα ελαττώματα σε προτερήματα. Από την άλλη, με τον Πέτρο γνωριζόμαστε 2 χρόνια. Είναι πάντα τιμή να δουλεύω μαζί του. Με κάλεσε το καλοκαίρι να μπω στο στούντιο να ηχογραφήσω αυτό το τραγούδι του James Blakes που λατρεύουμε πραγματικά και οι δυο και χάρηκα πολύ που το προλάβαμε. Ανέλαβε ο ίδιος την ενορχήστρωση και παραγωγή. 


- Πώς αισθάνεσαι με τον «τραυματισμό» που έχει λόγω των συνθηκών αυτήν την περίοδο ο καλλιτεχνικός κλάδος;

Προσπαθώ να μην σκέφτομαι μόνο εμένα και τον κλάδο μου αλλά τη συνολική εικόνα και πραγματικά έχει πληγεί όλος ο κόσμος. Είναι μια βάναυση χρονική περίοδος για την πλειοψηφία και σίγουρα οι καλλιτέχνες έχουν ζημιωθεί όσο λίγοι. Πρέπει να βρεθούν λύσεις για το διάστημα που απομένει γιατί είναι τεράστια η μερίδα του κόσμου που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα βιοπορισμού. Ταυτόχρονα, αντιλαμβάνομαι την προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουμε όλοι στο επίπεδο της δημόσιας υγείας και της προσωπικής καθημερινής μάχης με την ψυχολογία μας και αναλόγως πράττω. Διοργανώνω διαδικτυακά live, αξιοποιώ τον χρόνο μου παραγωγικά και γράφω. Επιλέγω να κάνω υπομονή και να είμαι αισιόδοξη. Θέλω να πιστεύω ότι το χειρότερο κομμάτι το έχουμε διανύσει. Θα υπάρξει, σίγουρα, μεγάλη στροφή προς το διαδικτυακό κομμάτι της τέχνης μέσα στα επόμενα χρόνια. Ήταν μια αφορμή να διερευνήσουμε και αυτό το μονοπάτι. Αυτήν τη στιγμή ακόμα και μουσικές παραγωγές κάνουμε διαδικτυακά! Ελπίζω μόνο ότι αυτό μελλοντικά θα λειτουργήσει σαν ενίσχυση στη δουλειά μας και δεν θα είναι μονόδρομος.  

- Νιώθεις χαρούμενη που μεταπήδησες από τη νομική στη μουσική;

Σίγουρα! Δεν τίθεται καν το ερώτημα για μένα. Δεν αγάπησα τη νομική, οπότε το δίλημμα ήταν ίσως δύσκολο για τους γύρω μου και την οικογένειά μου. Αυτό το κομμάτι έχει κλείσει για μένα εδώ και πολύ καιρό... Δεν την τελείωσα ποτέ, γιατί θα έχανα πολύτιμο χρόνο από αυτό που ήθελα πραγματικά να κάνω.  

- Καναδάς ή Ελλάδα;

Ελλάδα. Θα ήταν θλιβερό να απαντούσα οποιοδήποτε άλλο μέρος και να βρισκόμουν εδώ! Νιώθω παρ’ όλα αυτά και τις δύο χώρες πατρίδες μου και με έχουν διαμορφώσει. Οι γονείς μου και ο αδερφός μου βρίσκονται στο Μόντρεαλ και μου λείπουν αλλά πηγαίνω όσο πιο συχνά μπορώ. Εϊμαι ευγνώμων που χάρη στη δουλειά μου, ταξιδεύω πολύ. Η έννοια της μόνιμης βάσης με δυσκολεύει. Χαίρομαι που βρίσκομαι στην Αθήνα, γιατί την αγαπώ και έχω χτίσει πράγματα εδώ, αλλά δε με περιορίζει. Πριν την πανδημία, τον μισό μήνα βρισκόμουν αλλού! Μου αρέσει να έχω την Αθήνα για βάση και παράλληλα να ταξιδεύω για λόγους δουλειάς ή όχι. 

- Ποια είναι η σχέση σου με τα Χριστούγεννα;

Φταίει η Καναδέζα μέσα μου γιατί μου αρέσουν υπερβολικά, σε ντροπιαστικό βαθμό (γέλια)! Έχω μεγαλώσει στην Βόρεια Αμερική οπότε είναι δύσκολο να μην αγαπάω τα Χριστούγεννα. Δεν είμαι πολύ των παραδόσεων αλλά στα Χριστούγεννα λυγίζω! 

- Πώς άρχισες να ζεις από τη μουσική; Είναι εύκολο να συμβεί στις μέρες μας;

Δεν ξεκίνησα να παίζω αποκλειστικά μουσική. Χρειάζεται ένα ταξίδι χρόνων, ώστε να εδραιωθεί κανείς και παράλληλα παίζουν πολλά πράγματα ρόλο, όπως η επιμονή, η ικανότητα και η τύχη. Το να ασχολείσαι επαγγελματικά με τη μουσική θέλει αδιαμφησβήτητα θυσίες, ατελείωτες ώρες εργασίας και να είναι συνεχώς προτεραιότητα για σένα. Δεν είναι καθόλου εύκολο αλλά από ένα σημείο και μετά, πολύ συνειδητά δόθηκα σε αυτό και τότε ξεκίνησα να βλέπω και αποτελέσματα.  Έκανα πολλές δουλειές παλιά, όπως σερβιτόρα, πωλήτρια, καθηγήτρια μουσικής, Αγγλικών και Γαλλικών... Ακόμα διδάσκω φωνητική και το αγαπώ πολύ.  Παρ' όλα αυτά, σε αυτό το επάγγελμα, υπάρχει μονίμως αβεβαιότητα και δεν μπορείς ποτέ να προβλέψεις την έκβαση των εξελίξεων.

- Τι ωθεί τους ανθρώπους στην τέχνη, επαγγελματίες και μη;

Νομίζω η ανάγκη έκφρασης και ειδικά ο πόνος, που δεν εκφράζεται εύκολα. Αντίθετα, η χαρά εκφράζεται πολύ εύκολα, είναι αποδεκτή, για αυτό μπορεί και κάποιος πολύ εύκολα να προσποιηθεί τον χαρούμενο. Η τέχνη ήταν πάντα το μέσο για τους ανθρώπους που αισθάνονταν μόνοι και ήθελαν να εκφράσουν καλυμμένα τις σκέψεις τους. Είναι λύτρωση και δικαίωση πολλές φορές. Η ανάγκη αυτή να εκφραζόμαστε και να αισθανόμαστε λιγότερο μόνοι μας οδηγεί.

- Τους τελευταίους μήνες έχεις συνεργαστεί σε δισκογραφικό και συναυλιακό επίπεδο με τον Leon of Athens. Πώς ήταν αυτή η συνεργασία; Θα δούμε και άλλες κοινές δουλειές στο μέλλον;

Ο Τίμος είναι από τους στενότερους συνεργάτες μου. Νιώθω πολύ τυχερή που τον γνωρίζω και δημιουργούμε μαζί. Είναι μεγάλη έμπνευση για μένει και έχω μάθει δίπλα του. Υπάρχει πάντα αμοιβαιότητα, κοινή φιλοσοφία και επιρροές, οπότε η διαδικασία του να γράφουμε μαζί είναι πηγαία ανάγκη και μεγάλη χαρά! Έχει παίξει κομβικό ρόλο η συνάντησή μου μαζί του στη μουσική πορεία μου. Ετοιμάζουμε πολλά ακόμα...

- Θέλεις να βγάλεις ελληνόφωνο άλμπουμ;

Πολύ και έχω ξεκινήσει ήδη να το δουλεύω!

- Πες μου πέντε αγαπημένα σου άλμπουμ.

Lorde - Melodrama

Rosalia - El mar querer

James Blake - Overgrown

Radiohead - In Rainbows

Lauryn Hill - The Miseducation of Lauryn Hill

- Πώς αξιοποιείς τον ελεύθερό σου χρόνο αυτήν τη στιγμή που διανύουμε τη δεύτερη καραντίνα;

Δουλεύω πυρετωδώς, όπως θα δούλευα κανονικά. Εξάλλου, το σπίτι είναι μόνιμος εργασιακός χώρος στη δουλειά μας! Γράφω, συγκεντρώνω υλικό και προετοιμάζομαι για τα διαδικτυακά live και για την προώθηση του δίσκου που έρχεται σύντομα...

- Τι σου έχει μείνει από τη συμμετοχή σου στη Eurovision;

Δεν είναι ένα πράγμα που μου έχει μείνει, είναι μια εμπειρία που με διαμόρφωσε. Δε θα ήμουν ο ίδιος άνθρωπος χωρίς αυτήν την πολύ μεγάλη εμπειρία. Ήταν σχολείο, κάτι σαν PhD σε κάθε επίπεδο της δουλείας μας. Ήταν ένα πολύ σκληρό εξάμηνο, σχεδόν βίαιο, που έγιναν όλα στον υπερθετικό βαθμό. Με ωρίμασε και αισθάνομαι ότι είμαι πλέον η καλύτερη εκδοχή του καλλιτεχνικού μου εαυτού. Το τραγούδι μου ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, μπήκε σε charts 50+ χωρών, απέκτησα φαν εκτός Ελλάδος και η προβολή μου προσέφερε την άνεση να συνεργάζομαι αυτήν τη στιγμή με τους ανθρώπους που θέλω! 

- Αν γύριζες τον χρόνο πίσω και συναντούσες τον παιδικό σου εαυτό, τι θα του έλεγες;

Θα έλεγα στη μικρή Κατερίνα να φοβάται λιγότερο και να μην ακούω τόσο πολύ τους άλλους, να μην τη νοιάζουν πολύ οι απόψεις των άλλων. Ακόμα λέω στον εαυτό μου "sky is the limit" σχετικά με το πόσο δυνατός και ελεύθερος μπορεί ένας άνθρωπος να νιώσει!

- Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου στο μέλλον;

Θέλω να συνεχίσω να είμαι δημιουργική και να κάνω όνειρα. Αισθάνομαι δύο κομμάτια μέσα μου. Η μία είναι παλιά και η άλλη είναι ένα παιδάκι. Είναι σημαντικό να διατηρούμε την παιδικότητά μου και η μουσική μου έχει χαρίσει αυτό το προνόμιο, να καλλιεργώ το ονειροπόλο παιδί που υπάρχει εντός μου. Δε θέλω να χάσω αυτό το χαρακτηριστικό μου. Θέλω να βλέπω τη ζωή με αισιοδοξία, με φως και να μην αισθάνομαι ποτέ ότι δεν μπορώ να κάνω κάτι επειδή είναι περίεργο ή ξένο για την κοινωνία. 

- Πες μου μια λέξη που συνοψίζει τη ζωή.

Τρέλα.

- Μία λέξη για τη μουσική.

Φως.

- Για την αγάπη.

Ουσία.

- Πες μου μία λέξη που σου φέρνει τις πιο όμορφες αναμνήσεις.

Μόντρεαλ.

- Μία λέξη για τη δική σου Αθήνα.

Ξελογιάστρα.

- Πες μου τα επόμενά σου σχέδια.

Στις 20 Δεκεμβρίου θα κάνουμε μια διαδικτυακή συναυλία με τον Leon of Athens μέσω της πλατφόρμας "Sessions live stream". Θα μπορέσει το κοινό να προμηθευτεί διαδικτυακά εισιτήριο. Ανυπομονούμε γι' αυτό πραγματικά! Επίσης, στις αρχές της χρονιάς θα κυκλοφορήσει ο επόμενος δίσκος, τα single και τα video και μέχρι τα μέσα της χρονιάς ευελπιστώ να κυκλοφορήσει και το επόμενο ελληνόφωνο τραγούδι μου.

- Κλείσε όπως θέλεις...

Όσο και να ακούγεται κλισέ, ειδικά αυτήν την εποχή, εύχομαι υγεία, αισιοδοξία και ζεστασιά!

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.