Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης ξεκίνησε και εμείς μάθαμε όλα όσα θέλουμε!

Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης ξεκίνησε και εμείς μάθαμε όλα όσα θέλουμε!

Με αφορμή την Καλοκαιρινή Εκστρατεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης, που θα τρέχει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, μιλήσαμε με την κα Χαρά Κοντοσώρου, υπεύθυνη λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δήμου Μεταμόρφωσης. Με βασικότερο σκοπό την προώθηση της και της δημιουργικότητας, μας καλεί να ανακαλύψουμε από την αρχή, τους μαγικούς κόσμους που κρύβονται στη βιβλιοθήκη! Ας περάσουμε ένα δημιουργικό καλοκαίρι στις βιβλιοθήκες, λοιπόν!

 

Εδώ και λίγο καιρό έχουμε καλωσορίσει μια καλοκαιρινή εκστρατεία που αφορά το βιβλίο και το χώρο της Βιβλιοθήκης. Θα θέλαμε να μας πείτε μερικά λόγια για την σχέση που έχουν οι πολίτες, αναγνώστες και μη, με τις βιβλιοθήκες, γενικότερα. Δεδομένων τωνοικονομικών συνθηκών αλλά και του μειωμένου ενδιαφέροντος που φαίνεται να υπάρχει προς τις δημόσιες βιβλιοθήκες, ο κόσμος έχει στραφεί σε αυτές ή είναι ακόμη αποστασιοποιημένος από τους δημόσιους αυτούς χώρους;

Σε ό,τι αφορά τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μεταμόρφωσης η κίνηση τον τελευταίο καιρό δείχνει πως ο κόσμος βρίσκει διέξοδο μέσα από έναν χώρο που προσφέρει τη δυνατότητα δανεισμού βιβλίων αλλά και παροχής δράσεων που αποσκοπούν στην αναψυχή και την καλλιέργεια δεξιοτήτων. Σε συνέχεια όσων προσπαθεί το Future Library μέσω των Εκστρατειών Φιλαναγνωσίας και Δημιουργικότητας, η Βιβλιοθήκη μας επιχειρεί ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης που απευθύνεται σε κοινό κάθε ηλικίας (Λέσχες Αφήγησης για τη βελτίωση της έκφρασης και την καλλιέργεια τεχνικών αφήγησης) για το οποίο διαρκώς αυξάνεται το ενδιαφέρον και οι συμμετοχές. Η επισκεψιμότητα και οι χρήσεις του χώρου έχουν αυξητική τάση. Βέβαια, αξίζει να σημειώσουμε πως η δική μας Βιβλιοθήκη επαναλειτούργησε με αφορμή την ένταξη στο Δίκτυο Future Library το 2012 και έκτοτε τα μέλη από μηδενική βάση αγγίζουν πλέον τα 1150.

 

Η καλοκαιρινή εκστρατεία για το 2015 έχει ήδη ξεκινήσει για αισίως διανύει την τέταρτη χρονιά της. Θα θέλαμε να μας πείτε μερικά λόγια για την φετινή διοργάνωση.

Η φετινή διοργάνωση ξεκίνησε για εμάς ανέλπιστα καλά. Το ενδιαφέρον των μελών μας είχε αρχίσει να εκδηλώνεται ήδη από τον περασμένο χειμώνα και η συμμετοχή των παιδιών στις δράσεις έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Ο αριθμός κορυφώθηκε στα 65 παιδιά στη τριμερή δράση του πικ-νικ και κατά μέσο όρο αγγίζει τα 40 παιδιά ανά δράση. Τα δεδομένα παρουσιάζουν ιδιαίτερες απαιτήσεις στις οποίες προσπαθούμε να ανταποκρινόμαστε με τους συνεργάτες και τους εθελοντές μας. Η ζοφερή οικονομική και πολιτική κατάσταση στάθηκε στη δική μας περίπτωση παράγοντας ανάπτυξης, αφού η Βιβλιοθήκη μετουσιώθηκε σε «καταφύγιο» και αντίδοτο με δόσεις χαράς και δημιουργικότητας.

 

Τα προηγούμενα 3 χρόνια το κοινό στο οποίο απευθυνόταν η εκστρατεία, ήταν τα παιδιά. Ποιες ανάγκες ή φιλοδοξίες, σας οδήγησαν ώστε να κάνετε την εκστρατεία ανοιχτή σε όλο τον κόσμο;

Τα παιδιά αποτελούν το μέλλον και η δική τους καλλιέργεια και παιδεία χτίζει τις βάσεις για αλλαγή και πρόοδο. Μοιραία η Εκστρατεία εστιάστηκε σε παιδικές εκδηλώσεις όπως επίσης αναμενόμενη ήταν η έξαρση ενδιαφέροντος και περιέργειας για τους γονείς και τους ενήλικες που θέλησαν να γευτούν παρόμοιες δράσεις. Με τα δεδομένα αυτά τον χειμώνα που πέρασε διοργανώθηκαν στη Βιβλιοθήκη προγράμματα για οικογενειακές δράσεις αλλά και μεμονωμένα για ενήλικες. Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες και επιθυμίες των μελών και προσπαθούμε να απαντούμε στις πολύ θετικές «αξιώσεις» τους.

 

Είδαμε αναλυτικά όλες τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν και είμαστε ενθουσιασμένοι με τα αντικείμενα και τα ενδιαφέροντα που καλύπτουν. Μιλήστε μας λιγάκι για αυτές και το τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν.

Στη φετινή εκστρατεία αποφασίσαμε να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα. Η Βιβλιοθήκη μας βρίσκεται σε ένα προνομιακό σημείο που με μεμονωμένες δράσεις κατά το παρελθόν αξιοποιούσαμε. Φέτος ειδικά άνοιξε η πόρτα μας και μετακομίσαμε τη Βιβλιοθήκη, τα βιβλία, τις ιστορίες και τη δημιουργική σκέψη των παιδιών στον μπροστινό πεζόδρομο, στο απέναντι οικόπεδο και εκκλησάκι καθώς και στο πλησιέστερο παρκάκι, κοινωνώντας την όρεξη και το παιδαγωγικό μας παιχνίδι με εξωστρέφεια προς παραδειγματισμό των συμπολιτών μας, που χάζευαν την παρέλασή μας και έρχονταν με περιέργεια να γνωρίσουν και τον εσωτερικό μας χώρο.

 

«Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη...» είναι ο τίτλος της φετινής εκστρατείας. Τι ελπίζετε να σημαίνει πλέον για τους πολίτες αυτός ο χώρος, μέσω των δράσεων που πραγματοποιείτε; Ποια ζητήματα ελπίζετε να φέρετε στο προσκήνιο μέσω αυτής της εκστρατείας;

…είναι ένας κόσμος ολόκληρος! Αν όχι το…σύμπαν (!) η Βιβλιοθήκη φέτος περνά το μήνυμα για τα καλά ότι δεν είναι ένας κλειστός και εσωστρεφής, μίζερος και απαιτητικός χώρος για …δυνατούς λύτες! Είναι μια πόρτα ανοιχτή στην ανάγνωση, την ενεργητικότητα, ένας χώρος στον οποίο τα παιδιά τρέχουν για να εισέλθουν, με γέλια και όχι με το ζόρι… Τρέχουν να συναντήσουν φίλους τους, να εκφραστούν καλλιτεχνικά, να αναπτύξουν λόγο και έργο. Είναι το δεύτερο σπίτι τους, όπου είναι αποδεκτά για τη διαφορετικότητά τους σε ένα κέντρο της γειτονιάς τους. Είναι σημείο αναφοράς. Και ευτυχώς πόλος έλξης για τους μεγάλους, που όταν ξεκινά η δράση πίνουν καφέ στον πεζόδρομο και πριν τελειώσει έρχονται να θαυμάσουν έργα των μικρών τους και να δανειστούν βιβλία για το σπίτι.

 

Ποιος είναι ο ρόλος της Εθνικής Βιβλιοθήκης στη φετινή εκστρατεία;

Παρόλο που η Εκστρατεία άλλαξε αιγίδα, η ουσία και το αποτέλεσμά της παραμένουν τα  ίδια. Η μαγιά έδεσε μέσω της γνωριμίας και της σύνδεσης των Βιβλιοθηκών από το Future Library και περνά ομαλά η σκυτάλη σε έναν φορέα με εγνωσμένο κύρος και με κληρονομιά ένα δίκτυο συνεργατικότητας και γόνιμης ανταλλαγής. Ο προσανατολισμός στη Νέα Εθνική Βιβλιοθήκη είναι σαφής σε όλους όσοι συμμετέχουν στο δίκτυο. Ενσαρκώνεται το όραμα του Future Library και οι Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες αξιοποιούν όλα τα ερεθίσματα που δέχτηκαν. Η παρουσία του κου Χρυσοστομίδη στις Βιβλιοθήκες αποδεικνύει την ουσία και την πραγματική θέρμη. Κι εμείς από πλευράς Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μεταμόρφωσης είμαστε στη διάθεση της «μητρόπολης» πια Εθνικής Βιβλιοθήκης για αγαστή συνεργασία.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την Καλοκαιρινή Εκστρατεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης και τις δράσεις της, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Γεωργία Σουβατζή

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.