Η Irene Skylakaki μιλάει στο deBόp λίγο πριν την εμφάνιση της στην Αθήνα.

Η Irene Skylakaki μιλάει στο deBόp λίγο πριν την εμφάνιση της στην Αθήνα.

Η ταλαντούχα τραγουδοποιός, αποτελώντας ήδη από το 2012 μία δυνατή εκπρόσωπο της εγχώριας indie σκηνής, έχει τα τελευταία  δύο χρόνια εγκατασταθεί μόνιμα στο Λονδίνο, όπου έχει αφοσιωθεί απόλυτα στη μουσική της. Μουσική που χαρακτηρίζεται πότε από σκοτεινές και νωχελικές μα συνάμα μελιστάλαχτες μελωδίες και πότε από πιο «ελαφριά» indie folk τραγούδια, με στίχους πάντα άμεσους και καθαρούς.

Με αφορμή το επερχόμενο album της "Matterless" και την πολυαναμενόμενη εμφάνιση της στο Gazarte στις 28/12, η ελληνίδα μουσικός απαντάει στις ερωτήσεις μας και μοιράζεται μαζί μας, μεταξύ άλλων, τα τραγούδια που εκείνη ξεχωρίζει και τη μουσική που ακούει αυτόν τον καιρό. Την ευχαριστούμε για τον χρόνο της και για την συνέντευξη που ακολουθεί.

 

Έχουν περάσει δύο χρόνια από την τελευταία δισκογραφική σου δουλειά "Before Dawn". Ήθελα να σε ρωτήσω τι μεσολάβησε αυτά τα δύο χρόνια για σένα, τι άλλαξε αν άλλαξε κάτι, ποια ήταν η εξέλιξή σου σαν άνθρωπος ή/και σαν μουσικός;

Αυτά τα δύο χρόνια συνειδητοποίησα ότι είμαι μουσικός και αφοσιώθηκα στην τέχνη μου. Ήταν τα δύο δυσκολότερα και ωραιότερα χρόνια της ζωής μου έως τώρα.

Όταν κοινοποίησες  το πρώτο σου κομμάτι "Matterless" μίλησες για έναν δίσκο που σημαίνει πολλά για σένα, πες μας σχετικά με αυτό; Τι περιέχει; 

Περιέχει δέκα τραγούδια που πιστεύω πως έχουν τη δύναμη να αγγίξουν πολλούς ανθρώπους. Είναι ένας δίσκος τον οποίο ανυπομονώ απίστευτα να μοιραστώ και να βγάλω από μέσα μου. Δεν έχω αγωνία πως θα πάει, απλά θέλω να φτάσει στα αυτιά όσων είναι έτοιμοι να τον ακούσουν.

Έχει επηρρεάσει το Λονδίνο τη μουσική σου και με ποιο τρόπο; 

Φυσικά. Το Λονδίνο είναι απίστευτη πηγή έμπνευσης για μένα. Όλος αυτός ο κόσμος, οι διαφορετικές κουλτούρες, οι διαφορετικές διαδρομές. Ακόμα και ο καιρός του. Με κάνει να θέλω να γράφω συνέχεια.

Σε μία συνέντευξη που είχες δώσει για τη κυκλοφορία του 2ου album σου είχες δηλώσει πως εάν ήθελες να βιοπορίζεσαι απο τη μουσική σου στην Ελλάδα, θα πρεπε να κάνεις μεγάλους συμβιβασμούς στο περιεχόμενο αυτής. Είναι κάτι που πιστεύεις ακόμα και αν ναι, ήταν αυτός ένας λόγος που πλέον μένεις στο Λονδίνο;

Είναι και αυτός ένας από τους λόγους που προσπαθώ να κάνω μουσική με βάση στο Λονδίνο. Αλλά ο κύριος λόγος που βρίσκομαι εδώ είναι ότι για τα μουσικά πράγματα, το Λονδίνο είναι το κέντρο του κόσμου.  Η μουσική βιομηχανία εδώ ακμάζει και το επίπεδο είναι τόσο υψηλό που σε αναγκάζει να ανεβαίνεις και εσύ προς τα πάνω για να επιβιώσεις.

Ποιο είναι για σένα το πιο ευχάριστο και πιο δυσάρεστο πράγμα στη ζωή σου ως τραγουδοποιός/τραγουδίστρια. Ακόμα και άγνωστες σε μας λεπτομέρειες αυτής της διαδικασίας. 

Το πιο δυσάρεστο είναι όταν νιώθω ότι δεν μπορώ να επικοινωνήσω με το κοινό. Νιώθω πολύ έντονη ατομική αποτυχία όταν συμβαίνει αυτό. Το πιο ευχάριστο είναι όταν η έμπνευση μου βρίσκει διέξοδο και γράφω. Η ευεξία που νιώθω όταν δημιουργώ δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο συναίσθημα.

Ποια αλλα κομμάτια μας καλείς να προσέξουμε από τον επερχόμενο δίσκο;

"Planet ", "First days of spring", "Down" και "How can love".

 

ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

Facebook, Instagram ή Twitter?

Instagram

Σειρά ή βιβλίο (και ποια/ο;);

Και τα δύο. "Power’}και Charles Bukowski - "Women|

Μια ιδανικη μουσική συνεργασία (όχι απαραίτητα με εν ζωη καλλιτέχνη);

Leonard Cohen

Αγαπημένο τραγούδι ή album αυτήν την περίοδο;

 

I’m not your man- Marika Hackman

Αθήνα ή Λονδίνο;

Προς το παρόν Λονδίνο. Αργότερα θα δείξει…

Το album "Μaterless" με μία φράση.

Είμαστε τόσο ασήμαντοι και μικροί, σχεδόν άυλοι, μέσα στην απεραντοσύνη του χώρου και του χρόνου.

Γράφεις ποιήματα;

Κάποιες φορές. Αλλά όχι συστηματικά.

Πρώτα γεννιέται η μουσική και ντύνεται με στίχους ή το αντίστροφο;

Ξεκινάω παίζοντας κάτι στη κιθάρα και παράλληλα ξεπηδούν τα λόγια. Είναι σχεδόν ταυτόχρονα.

Περισσότερες πληροφορίες για το επερχόμενο live της Eιρήνης Σκυλακάκη εδώ

 

Έστερ Νάνο

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.