Η Γιολάντα Μαρκοπόυλου μιλά στο deΒόp για το mind the fact online festival και μας προσκαλεί σε μία διαδικτυακή περιήγηση σε έναν φεστιβαλικό ‘μικρόκοσμο’

Η Γιολάντα Μαρκοπόυλου μιλά στο deΒόp για το mind the fact online festival και μας προσκαλεί σε μία διαδικτυακή περιήγηση σε έναν φεστιβαλικό ‘μικρόκοσμο’

Η φετινή θεματική του Φεστιβαλ ‘we need more space’ πραγματεύεται την έννοια του χώρου: ψηφιακού, φυσικού, προσωπικού, κοινωνικού, πλανητικού. Ανθρωποι που ζουν σε διαφορετικά μέρη της γης ενώνουν τις φωνές τους και δημιουργούν. Πρόσφυγες που διαμένουν σε διαφορετικές ηπείρους συναντιούνται σε μια κοινή θεατρική πρόβα στο διαδίκτυο. Άστεγοι συμπολίτες μας μιλούν για το δικό τους εγκλεισμό, μέσα από το τηλέφωνο.  Αυτόχθονες της Αμερικής διεκδικούν πίσω τη γη τους, ενώ πολίτες της Ευρώπης στέλνουν μηνύματα για την αλληλεγγύη και γράφουν μουσική για τη δημοκρατία. Καλλιτέχνες εξερευνούν νέες ιδέες και πρακτικές για να προσεγγίσουν το απομακρυσμένο κοινό τους.

Όλα αυτά στο δεύτερο mind the fact festival που θα παρουσιαστεί από την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020, διαδικτυακά στον ιστότοπο www.mindthefact.gr καθημερινά στις 21:00.

Το mind the fact festival επιστρέφει και αυτή τη φορά θα είναι online. Πόσο διαφορετική είναι η καλλιτεχνική δημιουργία, εν μέσω πανδημίας και όταν τα project παρουσιάζονται στον κυβερνοχώρο;

Υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ της δημιουργίας στον πραγματικό και στο διαδικτυακό χώρο. Είναι κάτι που βιώνουμε όλοι καθημερινά, παρατηρώντας τη διαφορά μεταξύ της δια ζώσης συνάντησης με τους φίλους, την οικογενειά μας και τους συνεργάτες μας, με τις διαδικτυακές συναντήσεις μέσω Ζοοm, Skype ή οποιας άλλης πλατφόρμας τύχει να επικοινωνούμε αυτό τον καιρό. Απέχει τόσο πολύ, όσο το να κάνεις κινηματογράφο και το να κάνεις θέατρο. Έχει άλλους κανόνες, άλλους κώδικες, πρέπει να έχει κανείς άλλες γνώσεις για να ανταπεξέλθει. Στην πραγματικότητα πρόκειται για τελείως διαφορετικό είδος. Και μάλιστα διαφέρει και ως προς την ουσία της διαδικασίας. Στο θέατρο ή στον κινηματογράφο, το παν είναι η καθημερινότητα της ομάδας που δουλεύει μαζί. Είτε στο σετ είτε στην πρόβα,  υπάρχει μία ομάδα που βρίσκεται όλη μαζί, σε έναν κοινό χώρο, συζητάει,  συντονίζεται, κάνει διάλειμμα, τρώει μαζί. Είναι μια ζωντανή διαδικασία. Στο mind the fact festival, στην πραγματικότητα μόνο με την Ιωάννα Βαλσαμίδου βρεθήκαμε σε φυσικό χώρο, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του, πριν το lockdown. Όλος ο υπόλοιπος συντονισμός του εγχειρήματος έγινε διαδικτυακά. Ο μόνος συνεργάτης που μάλλον ήρθε σε επαφή με περισσότερους του ενός καλλιτέχνες, ήταν ο κινηματογραφιστής Δημήτρης Ζάχος, που ανέλαβε το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων για το φεστιβάλ.

 

Τί θα δούμε στο διαδικτυακό φεστιβάλ mind the fact;

Θα δούμε ένα μωσαϊκό από έργα, που έχουν δημιουργήσει καλλιτέχνες του θεάτρου, του κινηματογράφου, των εικαστικών τεχνών και των νέων μέσων, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.  Προσέξαμε να είναι έργα τα οποία έχουν φτιαχτεί  εξ’ αρχής με σκοπό τη διαδικτυακή παρουσίαση, ώστε να έχουν κάποια καλλιτεχνική αξία μέσα στο πλαίσιο που παρουσιάζονται. Θα δούμε από video art μέχρι  μουσικές βιβλιοθήκες και από animation μέχρι θέατρο σκιών και διαδραστικές εφαρμογές.

 

Η φετινή θεματική ‘we need more space’ πραγματεύεται την έννοια του χώρου. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτό.

Όταν σκεφτήκαμε το ‘we need more space’ η πανδημία και το lockdown δεν υπήρχαν. Είχαμε σχεδιάσει έναν διαδραστικό περίπατο στην Αθήνα από το Αστεροσκοπείο μέχρι το Πλανητάριο. Αυτό το πλάνο ματαιώθηκε λόγω της συνθήκης. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να καταφέρουμε να το υλοποιήσουμε. Επειδή όμως δε θελήσαμε να εγκαταλείψουμε την ιδέα του space, αποφασίσαμε να μιλήσουμε και για τις υπόλοιπες διαστάσεις του χώρου, έτσι όπως προβληματίζουν σήμερα τον πλανήτη. Πώς βιώνουμε τον περιορισμό του χώρου μας μέσα σε λίγα τετραγωνικά; Είναι το ίδιο για όλους τους ανθρώπους; Πώς μπορούν να συμβούν ουσιαστικές συναντήσεις ανθρώπων στο διαδίκτυο και να υπερβούν τα εμπόδια του χώρου;

Αληθινές ιστορίες με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους που τις έζησαν. Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι και τι ιστορίες θα μας πουν;

Αρχικά είναι οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι καλλιτέχνες και η συντονιστική ομάδα του φεστιβάλ που δημιουργούν και επικοινωνούν - μεταξύ τους και με το κοινό - μέσα σε τεράστιους περιορισμούς. Η καλλιτεχνική δημιουργία σε συνθήκες πανδημίας είναι από μόνη της μια αληθινή ιστορία.

Στο φετινό mind the fact θα δούμε επίσης ιστορίες προσφύγων που μιλούν μεταξύ τους διαφορετικές γλώσσες σε live streaming, ιστορίες πολιτών της Ευρώπης που αναζητούν μια πιο αλληλέγγυα κοινωνία, ιστορίες αστέγων που βιώνουν τον εγκλεισμό μάλλον διαφορετικά από ότι πολλοί άλλοι, αλλά και ιστορίες φανταστικές, φτιαγμένες από γεγονότα και υλικά της πραγματικής ζωής. Τέλος, ένα μέρος αληθινών ιστοριών θα δημιουργηθεί τις ημέρες του φεστιβάλ, καθώς πολλά από τα έργα είναι διαδραστικά. Μέσα από την αλληλεπίδραση, οι θεατές θα μπορούν να συμμετέχουν και να συν-δημιουργήσουν μια συλλογική αφήγηση στο διαδίκτυο.

Ποιος είναι ο βασικός στόχος και το μήνυμα που θέλει να στείλει το mind the fact;

To μήνυμα που θέλει να στείλει το mind the fact φέτος, αλλά και στο παρελθόν και ελπίζουμε και στο μέλλον, είναι ότι το να στρέψουμε το βλέμμα πραγματικά στον Άλλον θέλει κόπο, χρόνο και απόφαση. Με την ομάδα των προσφύγων Station Athens δουλεύουμε μαζί πάνω από 10 χρόνια, η Ελένη Ευθυμίου αντίστοιχα χρόνια συνεργάζεται με τους ‘Εν Δυνάμει’, το ίδιο και η Ιωάννα Βαλσαμίδου με τη ‘Σχεδία’. Τα πιο εικαστικά και new media έργα του φεστιβάλ έχουν δημιουργηθεί μετά από μακροχρόνια έρευνα των συνεργαζόμενων καλλιτεχνών, πάνω σε ένα θέμα ή μία πρακτική. Δεν μπορώ να πω ότι θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο, είναι μεγάλη κουβέντα αυτή. Αλλά μπορώ να πω με βεβαιότητα, ότι αν θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο μέσα στον οποίο ζεις και κινείσαι, τότε πρέπει να το κάνεις σε βάθος χρόνου. Γι’ αυτό άλλωστε επιμένουμε στο mind the fact, επειδή είναι σημαντική η επανάληψη και σταθερότητα στο χρόνο.

 

Τι κάνει αυτό το φεστιβάλ ξεχωριστό;

Αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι οι πολλές και διαφορετικές φωνές που ενώνονται, με έναν κοινό στόχο. Είναι κυριολεκτικά πολυσυλλεκτικό. Μας χωρίζουν σύνορα, γλώσσες, πολιτισμοί, ιδέες, αλλά όσοι δουλεύουμε σε αυτό έχουμε μάλλον μία κοινή αντίληψη για το πώς μπορούμε να συνυπάρχουμε με σεβασμό και αποδοχή. Προσπαθούμε το φεστιβάλ να είναι αυτό που λέει και το mission statement, δηλαδή κατά το δυνατόν πιο ειλικρινές.

Μάθετε όλες τις λεπτομέρειες για το mind the fact festival και διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.