Η Δάφνη Καφετζή και ο Αντώνης Σανιάνος μας μιλούν για «Το ημέρωμα της στρίγγλας»

Η Δάφνη Καφετζή και ο Αντώνης Σανιάνος μας μιλούν για «Το ημέρωμα της στρίγγλας»

Με αφορμή τη συμμετοχή τους στην ιδιαίτερη προσέγγιση του έργου του Σαίξπηρ «Το ημέρωμα της στρίγγλας», που ανεβαίνει στο Θέατρο Φούρνος την προσεχή εβδομάδα, η Δάφνη Καφετζή και ο Αντώνης Σανιάνος μας μιλούν για την ισότητα των φύλων, τον έρωτα, το γάμο σήμερα και τη σημασία του ημερώματος.

 

Πώς προέκυψε η ιδέα για αυτή την αντίστροφη ανάγνωση;

Δ.Κ.: Η ιδέα για αυτή την αντίστροφη ανάγνωση ήταν του σκηνοθέτη μας. Ήθελε να κάνει μια έρευνα πάνω σε αυτό το κείμενο του Σαίξπηρ και πώς θα ανέβαινε αυτό το έργο σήμερα σε μια, λόγω αντιστροφής των φύλων, μητριαρχική κοινωνία.
Α.Σ.: Η ιδέα προήλθε από την πλευρά του σκηνοθέτη που δοκιμάζει το πως μπορεί να ειπωθεί η ιστορία αν η συνθήκη του έργου ήταν σε μια μητριαρχική κοινωνία.

Ουσιαστικά με αυτό το “διαφορετικό” ανέβασμα θίγεται ένα πολύ καίριο και ταυτόχρονα διαχρονικό ζήτημα, αυτό της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία. Πόσο κοντά είμαστε στην ανάληψη της εξουσίας απο τις γυναίκες; Έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση;

Δ.Κ.: Νομίζω πώς παρόλο που γίνονται κάποια βήματα, είμαστε ακόμα πίσω στην Ελλάδα ως προς την ουσιαστική ισότητα μεταξύ των φύλων όπως επίσης και ως προς το ζήτημα των ίσων δικαιωμάτων γενικότερα.
Α.Σ.: Σε μια ιδανική συνθήκη θα έπρεπε να είμαστε ίσα, αλλά είναι πολλά ακόμα τα χιλιόμετρα που πρέπει να διανύσουμε οι άνθρωποι για να μπορούμε να λέμε ότι βιώνουμε ισότητα, και αυτό είναι πιο σημαντικό από την λέξη εξουσία.

Ποιες διαφορές θα υπήρχαν αν οι γυναίκες εξουσίαζαν τον κόσμο;

Δ.Κ.: Το ζήτημα είναι να πάρουν οι γυναίκες την εξουσία ή να υπάρχει ισότητα στην κοινωνία μας;
Α.Σ.: Δεν θα υπάρχει καμία διαφορά αφού σκοπός της ζωής είναι να την αγαπάμε και να ζούμε την κάθε της στιγμή ειρηνικά. Αυτό πιστεύω επιζητούμε όλοι συνεπώς και τα δύο φύλα.

Σύμφωνα με τον Σάιξπηρ ο έρωτας έχει ηρεμιστικές ιδιότητες. Αλήθεια για εσάς πως λειτουργεί αυτή η συναισθηματική κατάσταση;

Δ.Κ.: Ο έρωτας είναι για μένα η ισχυρή επιθυμία, η όρεξη να ζήσω, η καρδιά μου που χτυπάει πιο

 

γρήγορα, το πάθος για να ζήσω έντονα και χωρίς φόβο.
Α.Σ.: Ο έρωτας είναι μια συναισθηματική κατάσταση που σε απομακρύνει από το άγχος του χρόνου, γιατί σου κάνει κάθε στιγμή μοναδική, ξεχωριστή και μη προγραμματισμένη, ώστε να χρειάζεται να έχει ώρα έναρξης και λήξης. Αυτό είναι κάτι που μας ηρεμεί και ομορφαίνει την κάθε μας μέρα. Έτσι τουλάχιστον λειτουργεί σε μένα.

Είναι ο έρωτας κινητήριος δύναμη;

Δ.Κ.: Η πιο ισχυρή.
Α.Σ.: Ο έρωτας είναι ένα συναίσθημα που μας βοηθάει να συνδεόμαστε με τον άνθρωπο που είμαστε γοητευμένοι. Το να μπορείς να συνδεθείς, να γοητεύσεις ή να γοητευθείς με τον άνθρωπο σου είναι μία δύναμη που κάνει την ζωή πιο έντονη. Η ιδέα και μόνο ότι μπορείς να βιώσεις αυτό το συναίσθημα αυξάνει την δύναμη του έρωτα.

Υπάρχει ισχυρό φύλο στον έρωτα;

Δ.Κ.: Όχι βέβαια.
Α.Σ.: Όχι δεν υπάρχει, είναι μονάχα δύο ερωτευμένοι πρωταγωνιστές που το χαμόγελό τους γεμίζει τα μάτια τους και τα κάνει να λάμπουν. Είναι δικό τους το έργο και κανένα από τα δύο φύλα δεν θα γράψει μόνο του την υπόθεση ως το πιο ισχυρό.

Ποιος είναι ο σκοπός του γάμου σήμερα; Επικυρώνει ή ακυρώνει τον έρωτα;

Δ.Κ.: Ο γάμος είναι κάτι συμβολικό δεν επικυρώνει ούτε ακυρώνει κάτι είναι απλώς ένα έθιμο. Είναι μια αφορμή να γιορτάσεις  τη σχέση σου.
Α.Σ.: Ο γάμος θα ήθελα να είναι μια μέρα γιορτής ανάμεσα σε δύο ερωτευμένους ανθρώπους που κάνουν ένα πάρτυ με τους φίλους τους. Γιορτάζουν το ότι νιώθουν μοναδικοί και κοιτάνε τη ζωή παρέα, χωρίς ο γάμος να ακυρώνει ή να επικυρώνει αυτό το συναίσθημα τους.

Τι σημαίνει για εσάς το ημέρωμα; Είναι η αλλαγή ή τελικά η αποδοχή των μεμπτών σημείων μας;

Δ.Σ.: Το ημέρωμα για μένα ειναι μια προσωπική δουλειά που ο καθένας μπορεί να κάνει με τον εαυτό του και με αφορμή έναν έρωτα αλλά και όχι. Είναι η αλλαγή μέσα από την κατανόηση και αποδοχή των μεμπτών σημείων μας που μας κάνει να «ημερώνουμε τους δαίμονές μας».
Α.Σ.: Σημαίνει ότι δέχομαι τον άλλον όπως είναι χωρίς να χρειάζεται να τον αλλάξω για να συνδεθώ μαζί του. Σημαίνει αφήνομαι στο συναίσθημά μου, στον έρωτα, χωρίς να με απασχολεί η εικόνα μου και η γνώμη των άλλων.

Eυχαριστούμε πολύ τη Δάφνη και τον Αντώνη για αυτή τη συνέντευξη!

*Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στις συντάκτριες Μαντώ Χαντζή και Όλγα Μπιάγκη.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση θα βρείτε εδώ

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.