Η Αποστολία Κατσιαντρίδου, υπεύθυνη προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης, στο deBόp

Η Αποστολία Κατσιαντρίδου, υπεύθυνη προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης, στο deBόp

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης επιστρέφει ανανεωμένο για 6η συνεχή χρονιά με ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών και δράσεων που θα λάβουν χώρα στον υπέροχο θερινό κινηματογράφο Σινέ Καμάρι και για πρώτη φορά στο ιστορικό Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας “Δ. Νομικός”.
Εν αναμονή των όσων θα συμβούν εκεί στις 13 και τις 14 Ιούλη, συναντήσαμε την υπεύθυνη προγράμματο Αποστολία Κατσιαντρίδου για μία συζήτηση "πίσω από το κινηματογραφικό πανί".

Πείτε μας λίγα λόγια για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης;

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης ξεκίνησε το 2018 από μια μικρή ομάδα ατόμων από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Στόχος μας από την πρώτη ημέρα, ήταν και εξακολουθεί να είναι να προωθήσουμε τον ανεξάρτητο κινηματογράφο και να δώσουμε τη δυνατότητα σε νέους καλλιτέχνες να πουν την ιστορία τους και να καλλιεργήσουν το ταλέντο τους. Διαλέξαμε τη Σαντορίνη για το Φεστιβάλ μας καθώς είναι ένα μέρος το οποίο τις τελευταίες δεκαετίες έχει συνδεθεί πολύ με τουριστικές δραστηριότητες λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας ταξιδιωτών από όλο τον κόσμο. Ωστόσο, το νησί έχει μια πολύ πλούσια ιστορία και κουλτούρα που αξίζει να γίνουν γνωστές μέσα από τις αντίστοιχες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Εμείς, ως Φεστιβάλ Κινηματογράφου προσπαθούμε να αναδείξουμε, αλλά και να ανακαλύψουμε και οι ίδιοι, αυτό το πολιτιστικό κομμάτι του νησιού. Για παράδειγμα, από την πρώτη χρονιά πραγματοποιούμε τις προβολές μας στο θερινό Σινέ Καμάρι, ένα πανέμορφο χώρο που λειτουργεί από το 1987. Τα θερινά σινεμά ήταν πάντα χώρος συνάντησης και ψυχαγωγίας και θέλουμε κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης να δημιουργήσουμε αυτήν την ατμόσφαιρα δίνοντας ερεθίσματα για νέες ιδέες και δημιουργίες. Είναι ταυτόχρονα ένας φόρος τιμής στο παρελθόν και μια σύνδεση με το παρόν.

 

Φέτος, το SFF οργανώνει και ένα εργαστήριο animation για παιδιά με τίτλο «Από την ντομάτα στον πελτέ!» το οποίο θα φιλοξενηθεί στο ιστορικό χώρο του Βιομηχανικού Μουσείου Τομάτας "Δ. Νομικός" περιτριγυρισμένοι από ένα μαγευτικό τοπιό. Οι συμμετέχοντες που θα είναι παιδιά 10-12 ετών θα έρθουν σε επαφή με την ιστορία της Σαντορίνης μέσα από το ίδιο το εργοστάσιο καθώς θα φωτογραφίζουν και θα σχεδιάζουν τη δική τους ταινία.

 

Ποια είναι τα άτομα πίσω από το Φεστιβάλ;

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης οργανώνεται από την HF Productions, έναν οργανισμό που διοργανώνει 25 φεστιβάλ σε 13 χώρες σε όλον τον κόσμο, από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ασία και την Ωκεανία. Θα μας βρείτε στην Σκανδιναβία στο Annual Copenhagen Film Festival και στο Oslo Short Film Festival, στην βορειότερη κατοικημένη πόλη στο Arctic Film Festival αλλά και στο Jakarta Independent Film Festival στην Ινδονησία.

Η ομάδα της HF αποτελείται από άτομα που προέρχονται από διάφορετικές πόλεις και χώρες, με ειδίκευση σε διαφορετικούς τομείς αλλά με κοινή αγάπη για τον κινηματογράφο και τις τέχνες. Κάποιοι μας έρχονται από άλλα εγχώρια Φεστιβάλ ενώ άλλοι μεταπήδησαν πρόσφατα στην κινηματογραφική βιομηχανία. Είμαστε μια μικρή ομάδα που μεγαλώνει και αναπτύσεται συνεχώς καθώς δουλεύουμε πάνω και σε νεά πρότζεκτ που στόχο έχουν την ανάδειξη του ανεξάρτητου κινηματογράφου μέσα από μικρού αλλά και μεγάλου μήκους ταινίες και τη δημιουργία μιας μεγάλης διεθνής κοινότητας καταξιωμένων αλλά και ανερχόμενων κινηματογραφιστών.

Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για το φετινό πρόγραμμα;

Κάθε χρόνο το πρόγραμμά μας θέλουμε να χαρακτηρίζεται από διαφορετικότητα, πολυφωνία αλλά ταυτόχρονα να δημιουργεί ένα κινηματογραφικό ταξίδι μέσα από τη ροή των ταινιών. Φέτος, οι ταινίες που επιλέχθηκαν σχολιάζουν σύγχρονα θέματα όπως η πολυσυντροφικότητα ή το πως τα πατριαρχικά πρότυπα της κοινωνίας μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή των γυναικών. Θεωρώ ότι ειναι πολύ ενδιαφέρον να βλέπεις πως αντιλαμβάνονται σκηνοθέτες διαφόρων ηλικιών, εθνικοτήτων και από διαφορετικές καταβολές τα σύγχρονα ζητήματα και τι τους απασχολεί.

TolisLive or (Toronto)

Από ελληνικές συμμετοχές, θα δείτε το TolisLive or (Toronto) του Αλέξανδρου Ρέλλου και το Abyssal Zone του Αντώνης Κιτσίκη.

 

Ποια είναι τα επόμενα σας σχέδια;

Όσον αφορά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης, έχουμε ήδη ξεκινήσει να σκεφτόμαστε πως θα εξελιχθούμε και θα μεγαλώσουμε και άλλο του χρόνου. Προς το παρόν ανυπομονούμε να βρεθούμε στο αγαπημένο μας θερινό σινεμά και στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας “Δ. Νομικός”, να ξαναδούμε τους φίλους που έχουμε κάνει αυτά τα τα χρόνια και συναντάμε κάθε καλοκαίρι, να μιλήσουμε με νέους σκηνοθέτες και να απολαύσουμε τις ταινίες του SFF23.

Παράλληλα, η ομάδα της HF ετοιμάζεται ήδη για το Φεστιβάλ μας στο Όσλο τον Αύγουστο, στήνει νέες δράσεις για το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αθήνας που επιστρέφει το Δεκέμβρη με τρεις ημέρες δράσεων και προβολών και προετοιμάζεται για κάτι πολύ μεγάλο για το οποίο ακόμα δεν μπορώ να αποκαλύψω πολλά.

Όλες οι λεπτομέρειες για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης εδώ.

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.