Η Αλεξάνδρα Σιάτρα και το κινηματογραφικό της podcast συστήνονται στο deΒόp

Η Αλεξάνδρα Σιάτρα και το κινηματογραφικό της podcast συστήνονται στο deΒόp

Πριν από 1 χρόνο, κατά τη διάρκεια της δεύτερης καραντίνας, καλέστηκα από έναν φιλό στη διαδικτυακή ραδιοφωνική του εκπομπή, για να βάλουμε τραγούδια και να μιλήσουμε. Τότε, η Αλεξάνδρα με ρώτησε κάτι για ένα μικρόφωνο που είχα ανεβάσει στο instagram. Από μια απορία, λοιπόν, με ενημέρωσε σιγά σιγά για ένα podcast που έστηνε εκείνη την περίοδο γύρω από ταινίες, σειρές, τηλεόραση, μουσική σε έργα κτλ. Διατηρήσαμε επικοινωνία και 1 χρόνο μετά, το Spoiler the podcast, πάει εξαιρετικά σε YouTube και Spotify, μαζί έχουμε κάνει 4 επεισόδια (3 για Harry Potter και 1 για Tarrantino που σύντομα θα κυκλοφορήσει) και αποδεικνύεται πως τα social media και το διαδίκτυο είναι πηγές πληροφοριών που μπορούν να αξιοποιηθούν καταλλήλως, να παρουσιάσουν όμορφα αποτελέσματα και να φέρουν τους ανθρώπους πιο κοντά.

 

- Τι ακριβώς είναι το «spoiler the podcast»;

Το Spoiler! The Podcast είναι ένα πρότζεκτ που ξεκίνησα μέσα στη βαρεμάρα της δεύτερης καραντίνας. Είναι μια εκπομπή, στην οποία σχολιάζουμε σειρές και ταινίες με διαφορετικό καλεσμένο σε κάθε επεισόδιο. Και φυσικά τα επεισόδια περιέχουν σπόιλερς!

- Γιατί αποφάσισες να έχεις τέτοιο περιεχόμενο;

Η αλήθεια είναι ότι ξοδέυω περισσότερο χρόνο από όσο θα ήθελα να παραδεχτώ βλέποντας σειρές και ταινίες, οπότε δε νομίζω ότι υπήρχε κάτι πιο ταιριαστό για μένα ως θεματική του podcast. Σκεφτόμουν ότι ήθελα να ξεκινήσω ένα podcast περίπου έναν χρόνο πριν το κάνω όντως. Η θεματική ήταν το πρώτο πράγμα που είχε κλείσει αμέσως και αυτό γιατί, αν υπάρχει ένα πράγμα, για το οποίο θα μπορούσα να μιλάω με τις ώρες, αυτό είναι ο κινηματογράφος και η τηλεόραση.

- Με τι ασχολείσαι επαγγελματικά;

Έχω τελειώσει φιλολογία αλλά ασχολούμαι επαγγελματικά με τη γυμναστική και τη φωτογραφία.

- Ποια είναι τα χόμπι σου;

Το βασικό μου χόμπι ήταν η φωτογραφία αλλά νιώθω πολύ τυχερή που κατάφερα να το κάνω και επαγγελματικά πλέον! Επίσης, παίζω κιθάρα, πιάνο και φυσικά, το κυριότερο μου χόμπι αυτή τη χρονική στιγμή είναι το podcast! Έχω και τη σελίδα Sunset Project  στο Instagram όπου αναρτώ φωτογραφίες συνέχεια

- Τι προτιμάς, ΥouTube ή Spotify;

Δεν είμαι σίγουρη ότι προτιμάω κάτι από τα δύο, διότι και τα δύο έχουν τα καλά τους. Από εκεί και πέρα, το YouTube βοηθάει περισσότερο στην προβολή και την αναγνώριση. Αυτό το κατάλαβα έντονα όταν κάναμε το πρώτο vidcast, δηλαδή ήχος και βίντεο μαζί, όπου εκτοξεύθηκαν τα στατιστικά. Ουσιαστικά η απάντηση βρίσκεται στο τι θέλει να πετύχει ο καθένας, καθώς με το YouTube μπορείς λίγο πιο εύκολα να εξελιχθείς και να σε μάθει ο κόσμος.

- Ταινίες ή σειρές;

Όλως παραδόξως, αυτή η ερώτηση είναι πολύ εύκολη για εμένα. Σειρές και πάλι σειρές! Θέλω να με απορροφάει μια σειρά, να την έχω στη ζωή μου για κάποιους μήνες, να μη θέλω να φτάσω στο τέλος της. Όταν αναπόφευκτα τελειώνω τη σειρά, μου αφήνει αυτό το γλυκόπικρο κενό που ξέρεις ότι τίποτα άλλο δεν μπορεί να αναπληρώσει! Βέβαια, τα τελευταία δύο χρόνια, έχω δώσει μια υπόσχεση στον εαυτό μου ότι θα βλέπω μια ταινία την ημέρα. Το τήρω, λοιπόν και έτσι, οι ταινίες έχουν αρχίσει να με μαγεύουν εξίσου. Αλλά αν πρέπει να διαλέξω, μόνο σειρές!

- Βλέπουμε ότι η τεχνολογία εισέρχεται όλο και περισσότερο στον χώρο του κινηματογράφου με πλατφόρμες όπως Netflix, CosmoteTv, Streamio, Cinobo. Μάλιστα, το σινεμά κέρδισε και πολλά εν μέσω πανδημίας, αφού πολλές ταινίες προβλήθηκαν έτσι για πρώτη φορά. Εσύ τι πιστεύεις;

Δε συμφωνώ απαραίτητα. Βγήκαν ταινίες, σειρές και ορισμένες πήγαν και πολύ καλά, αφού την εποχή της καραντίνας η βασική μας ασχολία ήταν το τι θα δούμε. Παρ' όλα αυτά, ο κινηματογράφος πιστεύω ότι έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Ήδη πολλά σινεμά έχουν κλείσει και πολύς κόσμος δεν πηγαίνει πλέον στον κινηματογράφο. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε την εύκολη επιλογή του Netflix και λόγω κορωνοιού και γιατί είναι στις μέρες μας ένα ακριβό χόμπι. Και για μένα προσωπικά, το να βλέπω μια ταινία στον κινηματογράφο είναι κάτι το μαγικό και με στεναχωρεί το πως ο περισσότερος κόσμος στρέφεται πια σε streaming πλατφόρμες!

- Ποια είναι η σχέση σου με την τηλεόραση;

Δε βλέπω καθόλου τηλεόραση τα τελευταία οκτώ, ίσως και παραπάνω χρόνια. Δυστυχώς ή ευτυχώς νιώθω ότι δεν έχει τίποτα να μου προσφέρει. Η ελληνική τηλεόραση τουλάχιστον... Τελευταία νιώθω πως ούτε οι ειδήσεις δεν είναι κάτι που θα μπορούσα να παρακολουθήσω χωρίς να αλλάξω κανάλι ή να σβήσω την τηλεόραση. Και όχι λόγω ειδήσεων, αλλά λόγω κακής παρουσίασης!

 - Σου αρέσει όταν ένα βιβλίο μεταφέρεται στην οθόνη;

Φυσικά! Είναι πάντα κάτι που με ενθουσιάζει καθώς διαβάζω βιβλία, και νομίζω πως είναι πολύ όμορφο κάτι που έχεις διαβάσει και έχεις φανταστεί να το βλέπεις να αποτυπώνεται μπροστά σου. Και δεν μπορώ να σκεφτώ ένα καλύτερο παράδειγμα από το Harry Potter, που εμένα με συνόδευε σε όλη μου την παιδική και εφηβική ηλικία!

- Ποια είναι τα συστατικά ενός καλού έργου;

Όλα. Δεν υπάρχει κάτι που να είναι κατώτερο ή ανώτερο από κάποιο άλλο. Είναι τόσο οι καλοί ηθοποιοί ή μια καλή σκηνοθεσία, όσο και ένα καλό μοντάζ ή μια καλή μουσική. Όλα τα συστατικά για ένα έργο είναι το ίδιο σημαντικά και το καθιστούν καλό.

- Όταν βλέπεις κάτι που δε σου αρέσει, το αλλάζεις ή το παρακολουθείς μέχρι τέλους;

Το παρακολουθώ μέχρι τέλους πάντα! Δεν ξέρω γιατί το κάνω αυτό. Δεν έχω μπορέσει ποτέ μου να αφήσω κάτι στη μέση, επειδή νιώθω μια αδικία απέναντι στο δημιούργημα. Ξέρω ότι μπορεί να ακούγεται χαζό, αλλά τι να κάνω...

- Εμπιστεύεσαι τις κριτικές;

Σίγουρα τις διαβάζω πριν δω κάτι. Δεν ξέρω αν τις εμπιστεύομαι. επειδή ποτέ δε θα με πείσει μια κριτική να δω ή να μη δω κάτι. Θέλω πάντα να μπορώ να κάνω και εγώ τη δική μου κριτική, οπότε δε βασίζομαι τόσο σε αυτές. Διαβάζω, όμως, πάντα κάποιες, για να έχω μια μικρή εικόνα του τι θα πάω να δω.

- Έχεις σκεφτεί τον εαυτό να ασχολείται επαγγελματικά με το σινεμά ως δημοσιογράφος, ηθοποιός, σκηνοθέτης ή κάτι άλλο;

Ναι. Όντας φωτογράφος, είναι κάτι που έχω σκεφτεί πάρα πολλές φορές και θέλω πολύ να το κυνηγήσω. Κάποια στιγμή, στο μέλλον ίσως ασχοληθώ με το κομμάτι της φωτογραφίας σε μια ταινία. Μπορεί να έχω και πολύ υψηλές βλέψεις! Θα φανεί...

- Πες μου πέντε αγαπημένες σου ταινίες.

Θα σου πω τρεις ταινίες και δύο σειρές γιατί δεν μπορώ να μην αναφερθώ σε σειρές.

Eternal Sunshine Of The Spotless Mind, dir. Michel Gondry

Her, dir. Spike Jonze

Winona, dir. Αλέξανδρος Βουλγάρης

How To Get Away With Murder

Normal People

- Πέντε αγαπημένους σου σκηνοθέτες.

Δεν έχω πέντε αλλά αγαπημένος μου είναι ο Wes Anderson. Kατά τα άλλα αγαπώ David Fincher και Quentin Tarantino.

- Πέντε αγαπημένους σου ηθοποιούς.

Kate Winslet

Emma Watson

Viola Davis

Cillian Murphy

Paul Mescal

Θα βάλω bonus και την Phoebe Waller - Bridge που συνήθως είναι και σεναριογράφος.

- Ξέρω ότι σου αρέσει πολύ η απονομή των Όσκαρ. Τι είναι αυτό που απολαμβάνεις περισσότερο;

 Τα πάντα. Από το κόκκινο χαλί μέχρι τις απονομές και τις σχέσεις μεταξύ των ηθοποιών και πώς οι ίδιοι οι ηθοποιοί χαίρονται ο ένας για τον άλλο (ίσως όχι πάντα, βέβαια). Βέβαια, τα τελευταία χρόνια, τα Όσκαρ, έχουν εξελιχθεί σε μάλλον ασήμαντη τελετή. Πολύς κόσμος δεν παρακολουθεί πια την τελετή, ενώ συμβαίνουν πολλές αδικίες με βραβεία. Εγώ πάντως ποτέ δε θα μπορούσα να σταματήσω να τα βλέπω. Αγαπώ τις τελετές. Ίσως γιατί δε θα παρευρεθώ ποτέ σε μια από αυτές! Ποιος ξέρει...

- Πιστεύεις ότι μπορεί να υπάρξει αντικειμενική αξιολόγηση σε μια απονομή;

Φυσικά και μπορεί να υπάρξει! Αυτό δεν σημαίνει ότι όντως υπάρχει. Όσο περνάνε τα χρόνια, νιώθω ότι χάνεται η αντικειμενικότητα για διαφορετικούς λόγους. Θα ήθελα τα βραβεία να απονέμονται με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια της κάθε κατηγορίας αλλά κερδίζουν τα συμφέροντα.

- Υπάρχουν δράσεις στη Θεσσαλονίκη γύρω από τον κινηματογράφο;

Βεβαίως, έχουμε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Παίζονται φανταστικές ταινίες, και δυστυχώς δεν έχω παρευρεθεί τόσο συχνά όσο θα ήθελα! Είναι όμως μια πολύ καλή ευκαίρια για όποιον φίλο του κινηματογράφου μας διαβάζει. Αν ποτέ ο δρόμος σας σας βγάλει στη Θεσσαλονίκη, επισκεφτείτε το φεστιβάλ, αξίζει!

- Πώς βλέπεις την Ελληνική σκηνή αυτήν τη στιγμή;

Θα έλεγα αδύναμη, αλλά έτσι θα χαρακτήριζα τον κινηματογράφο γενικότερα αυτήν τη στιγμή. Δυστυχώς, η πανδημία έχει κρατήσει πολύ πίσω τα πράγματα και ενώ είδα ενδιαφέρουσες ελληνικές ταινίες τον περασμένο χρόνο, νομίζω πως η χρονιά που πέρασε ήταν αδύναμη σε σύγκριση με προηγούμενες. Με το θέατρο δεν ασχολήθηκα καθόλου την τελευταία χρονιά. Είναι ίσως η μοναδική χρονιά που δεν πήγα σε παράσταση και το μετανιώνω λίγο.

- Ποια είναι τα σχέδιά σου;

Τα σχέδια μου είναι να συνεχίσω με το podcast όσο μου το επιτρέπει η δουλειά μου και ο ελεύθερος μου χρόνος. Είναι κάτι που έχω αγαπήσει πάρα πολύ και το μαγικό είναι οι γνωριμίες που έκανα μέσα από αυτό. Ελπίζω να μείνουμε να σας κρατάμε συντροφιά για αρκετό καιρό ακόμα. Σίγουρα, θα έχουμε περισσότερα βίντεο σιγά σιγά και εφόσον ο κινηματογράφος και η τηλεόραση δε σταματάνε ποτέ, γιατί να σταματήσουμε εμείς; Τέλος, Γιάγκο, θέλω να σε ευχαριστήσω για τη συνέντευξη και την ευκαιρία που μου δίνεις να ακουστώ, αλλά και για όλα τα επεισόδια που έχουμε κάνει μαζί, και για ό,τι έχουμε σχεδιάσει για το μέλλον!

Μπορείτε να βρείτε την Αλεξάνδρα στο Instagram 

Και το Spoiler the Podcast σε Instagram,  YouTube και Spotify

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.