Η άγρια όψη του εξευγενισμού μέσα από τον φακό του Πολύβιου Ανεμογιάννη

Η άγρια όψη του εξευγενισμού μέσα από τον φακό του Πολύβιου Ανεμογιάννη

Λίγες ημέρες πριν το ντεμπούτο της έκθεσης «Far East» στο 1927 Art Space o φωτογράφος Πολύβιος Ανεμογιάννης μίλησε στοn Βαγγέλη Μαρινάκη για το οδοιπορικό του στις λαϊκές γειτονιές του ανατολικού Παρισιού και το κοινωνικό τσουνάμι του αστικού εξευγενισμού (gentrification).

 

Πώς γεννήθηκε η ιδέα της έκθεσης Far East και ποια είναι η βασική καλλιτεχνική φιλοδοξία της;  

Η φωτογραφική σειρά Far East γεννήθηκε μέσα από εκατοντάδες άσκοπες βόλτες στα ανατολικά διαμερίσματα και προάστια  του Παρισιού. Το συνολικό αρχείο περιέχει πανω απο 1.300 μαυρόασπρες αναλογικές φωτογραφίες με αστικά τοπία και πορτραίτα ανθρώπων που ζουν εκεί.  

Καταγράφετε στο έργο σας μια μετάβαση από το Παρίσι των λαϊκών προαστίων σε μια προστατευμένη ζώνη για τους πλέον εύπορους πολίτες;  Ο κίνδυνος είναι ορατός και για την Αθήνα κατά τη γνώμη σας;  

Πρόκειται για φωτογραφίες δρόμου σε λαϊκές γειτονιές όπου εδώ και δεκαετίες γίνονται ριζικές αλλαγές. Ολόκληρα τετράγωνα γκρεμίζονται και φυτρώνουν γραφεία και άχαρες πολυκατοικίες για πιο εύπορους που εγκαταλείπουν το κέντρο, το οποίο έχει γίνει απρόσιτο ακόμη και για την μεσαία τάξη. Αυτό το «κίνημα» διώχνει τους κατοίκους αυτών των περιοχών πιο μακριά. Γίνεται δηλαδή ενός είδους κοινωνική μεταμόσχευση που έχει σκοπό να αλλάξει την δημογραφία της πόλης.   

Όλο αυτό δημιουργεί μια δυστοπική ατμόσφαιρα με έργα παντού, πανύψηλους γερανούς,  μπουλντόζες, παλιά εργοστάσια που συνεχίζουν να μολύνουν και ανθρώπους που αγωνίζονται να επιζήσουν και συχνά είναι στα όρια της τρέλας ή σε κατάθλιψη. Είναι κατά την γνώμη μου ένα κοινωνικό τσουνάμι που απειλεί την Αθήνα όπως και πολλές άλλες πόλεις.     

Μιλώντας με την ιδιοκτήτρια του 1927 art space Ακτίνα Σταθάκη πέρυσι τον Νοέμβριο για την δουλειά μου, αποφασίσαμε να ανεβάσουμε την έκθεση στο 1927, στην συνέχεια της θεματικής Land Rights, που έχει να κάνει με την πόλη, τις πολιτικές ιδιωτικοποίησης και τις πρακτικές εξευγενισμού.  

Στο δρώμενο είναι ενταγμένο και ένα μουσικό σκέλος, με τη συμμετοχή του  μουσικού Jak Belghit. Πού αποσκοπεί αυτή η διάδραση μουσικής και  φωτογραφίας, ήχου και εικόνας;  

Για να γίνει η έκθεση φωτογραφίας πιο ολοκληρωμένη, αποφάσισα να φτιάξω και ένα φωτογραφικό βίντεο με την μουσική του Jak Belghit και απαγγελία ποίησης από την ηθοποιό Δήμητρα Κοντού. Ο Jak είναι ένας μουσικός δρόμου που γνώρισα ένα βράδυ στις στοές του μετρό στο Παρίσι. Ακούγοντάς τον να παίζει κατάλαβα ότι και οι δυο αφηγούμαστε την ίδια ιστορία. Αυτός με μουσική, εγώ με φωτογραφία. Κάναμε οι τρεις μας μια πρώτη παράσταση live στο Παρίσι σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο.   

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας μετά την έκθεση;  

Ελπίζω η έκθεση με αυτή την πρωτότυπη μορφή να πάει σε διάφορα φεστιβάλ στην Ευρώπη γιατί αγγίζει όλα τα αστικά κέντρα. Εγώ δε, συνεχίζω να φωτογραφίζω, το «Far East» παραμένει ένα φωτογραφικό project σε εξέλιξη.

 

Info:

FAR EAST
Έκθεση Φωτογραφίας του Πολύβιου Ανεμογιάννη

19 – 23 Οκτωβρίου 2023

1927 Art Space | Διεύθυνση: Κυψέλης 35, Πρώτος όροφος, Κυψέλη

Εγκαίνια: 19 Οκτωβρίου, από τις 18:00
Ώρες Λειτουργίας: καθημερινες (πεμ-παρ-δευτ) 6-9, Σαβ-Κυρ 4-8μμ

Facebook event: https://www.facebook.com/events/275271028786529

Τηλέφωνο: 2114140970

Εmail:[email protected]

Πηγή: kosmodromio.gr

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.