Γνωρίζοντας τον σκηνοθέτη Γιώργο Λουριδά

Γνωρίζοντας τον σκηνοθέτη Γιώργο Λουριδά
 

Ο Γιώργος Λουριδάς γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1987. Είναι σκηνοθέτης κινηματογράφου και θεάτρου και ένας επίδοξος συγγραφέας. Σπούδασε κινηματογράφο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Université de Picardie Jules Verne. Το 2015 δημιούργησε τη δική του εταιρεία, την «Dead Company». Πρόκειται για έναν νέο σκηνοθέτη που υπογράφει για φέτος τη σκηνοθεσία της μικρού μήκους ταινίας «Ο Πηλός και η Κοπέλα» και της διαδικτυακής σειράς «Τα κλειδωμένα σ' αγαπώ». Έρχεται στο debόp για να μιλήσει για όλα αυτά.

- Παρουσίασε με λίγα λόγια τον εαυτό σου.

Καλησπέρα σε όλους, είμαι ο Γιώργος Λουριδάς και ήρθα εδώ για να αλλάξω τα πάντα στο πολιτιστικό τοπίο της χώρας.

- Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με τη σκηνοθεσία;

Η σκηνοθεσία, οι ταινίες, είναι τρόπος ζωής. Από ένα σημείο και μετά νομίζω πως όλοι όσοι ασχοληθήκαμε με τον κινηματογράφο καταλάβαμε πως δεν υπάρχει εναλλακτική, αν θέλουμε να τα’ χουμε καλά με τον εαυτό μας!

Απ’ την άλλη, όπως είπα, δεν ήρθα απλά για να κάνω ταινίες και παραστάσεις. Ήρθα στα πολιτιστικά για να τ’ αλλάξω όλα και πιστεύω ότι θα το πετύχω σύντομα.

- Ποιος πιστεύεις ότι είναι ο ρόλος του κινηματογράφου από όποιο είδος και αν προέρχεται;

Ο ρόλος μας είναι να παιδεύουμε τον θεατή, να του προτείνουμε τρόπους ζωής και να του ανοίγουμε τους ορίζοντες της σκέψης του. Τελικά ο κινηματογράφος μπορεί να έχει πολλά θετικά αντίκτυπα στη ζωή μας…

…Όπως και αρνητικά… εξαρτάται ποιος χειρίζεται το μέσο κάθε φορά και με ποιες προθέσεις.

- Πόσο εύκολο είναι στις μέρες μας να βιοποριστείς από την τέχνη που αγαπάς;

Είναι πάρα πολύ εύκολο αν έχεις τον στοιχειώδη σεβασμό προς τον εαυτό σου και τις ικανότητές σου. Πίστεψε σε σένα και προχώρησε 100% με αυτό που αγαπάς. Η αγάπη απαιτεί το 100%. Αν δώσεις το 99%, δε θα πάρεις πολλά πίσω.

Το ότι δεν υπάρχους σταθερές υποστηρικτικές δομές στη χώρα είναι ένα μεγάλο μείον. Αλλά αυτό σημαίνει πως πρέπει να δημιουργηθούν. Θα δημιουργηθούν από εμάς.

Δεν υπάρχει κάποιος που να μοιράζει ευκαιρίες εκεί έξω.

- Μίλησέ μας για την τελευταία σου δουλειά, τη σειρά «Τα κλειδωμένα σ' αγαπώ».

Είναι μια συνεργασία που επιθυμούσαμε να κάνουμε καιρό τώρα με τον τραγουδιστή κύριο Νότη Βολανάκη που είναι και ο παραγωγός της σειράς. Η Μαρία Ιωσηφίδη ανέλαβε να γράψει το σενάριο. Πρόκειται για μια συνολική παρουσίαση του μουσικού έργου του και ιδεών που μπορούσαν να εκφραστούν μέσα απ’ τα τραγούδια. Τα τραγούδια μας οδήγησαν στην ιστορία. Παρουσιάζουμε την ζωή ενός νέου τραγουδιστή και τις αγωνίες του στην Ελλάδα του 1970. Πρωταγωνιστής είναι ο Γιάννης Οιχαλιώτης και η Ευγενία Τσάκαλη στον ρόλο της Ιουλίας.

Οι σειρές είναι κάτι που γενικά δεν είχα μπει στη διαδικασία να σκεφτώ να κάνω πιο πριν. Είναι απαιτητικές, πολύ χρονοβόρες και δεν ξέρω πόσο εύκολα θα ξανάμπαινα στην διαδικασία… Ωστόσο, περάσαμε καλά με τα παιδιά της σειράς και βγήκαν πολλές αυθόρμητες στιγμές. Όλοι όσοι συμμετείχαν είναι υπερβολικά ταλαντούχοι ηθοποιοί και σκοπός μου είναι να αναδειχτούν μέσα από την σειρά.

Τα γυρίσματα έχουν τελειώσει και ανεβάζουμε ένα επεισόδιο ανά μήνα.

 
 

- Μίλησέ μου για την άλλη δραστηριότητα σου, την εταιρεία που έχεις στήσει, αλλά και συγκεκριμένα για το μυθιστόρημα «Ο αόρατος» της Μαρίας Ιωσηφίδη.

Με την εταιρεία μου, την "Dead Company", έχουμε αποφασίσει να βοηθήσουμε τους νέους δημιουργούς συνολικά. Σε αυτό το πλαίσιο βοηθάμε συμβουλευτικά, οικονομικά και πρακτικά όσους περισσότερους καλλιτέχνες μπορούμε. Μυθιστορήματα που έχουν κάτι το κινηματογραφικό και ένα μήνυμα να καταθέσουν είναι στα άμεσα ενδιαφέροντά μας.

Με την Μαρία Ιωσηφίδη κάναμε μια πολύ όμορφη συνεργασία, στο μυθιστόρημα «Ο αόρατος» με ευαίσθητο κοινωνικό μήνυμα που είναι πολύ ταιριαστό με την εποχή και τη χώρα μας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε σε βίντεό της όπου μιλάει για το βιβλίο: https://www.youtube.com/watch?v=n-bpHyZ5vag

Τώρα ετοιμάζουμε και το δεύτερο βιβλίο της, καθώς και άλλα βιβλία νέων δημιουργών.

Να πω πως ασχολούμαι και εγώ με τα συγγραφικά, πέρα από τα σενάρια που γράφω. Την προηγούμενη χρονιά τελείωσα το πρώτο μου βιβλίο, ένα trip φαντασίας που φτιάξαμε με την Εύα Γρηγοριάδου (λίνκ για το βιβλίο θα βρείτε πιο κάτω).

- Πλέον το διαδίκτυο χαρίζει τη δυνατότητα σε έναν νέο δημιουργό να παρουσιάσει και να προωθήσει τη δουλειά του σε ένα εξαιρετικά ευρύ κοινό που πιθανόν να προέρχεται και πέρα από τα σύνορα της χώρας του. Πιστεύεις ότι η ψηφιακή εποχή που βιώνουμε έχει περισσότερο θετικά ή αρνητικά χαρακτηριστικά;

Έχει και απ’ τα δύο επί ίσης. Το να προσεγγίσεις ένα ξένο κοινό σημαίνει πως θα γράφεις και στα αγγλικά. Αυτό σημαίνει διπλή δουλειά, αλλά και ότι θα κάνεις το ελληνικό κοινό να νιώσει λίγο αποστασιοποιημένο από το έργο.

Τελικά, νομίζω πως κάθε δουλειά είναι ιδιαίτερη και πρέπει κανείς να σκεφτεί το δυνητικό κοινό της πριν πάρει την απόφαση να βγάλει κάτι μόνο σε ελληνικά ή/και στα αγγλικά.

Σε σχέση με τις ταινίες: Είναι πολύ θετικό το να έχει κανείς πρόσβαση στα τρέιλερ, στις κριτικές, πράγματα τα οποία πιο πριν τα μαθαίναμε μόνο μέσα από ένα dvd και τα making of του. Απ’ αυτή την άποψη, είναι πολύ καλό το ίντερνετ και οι αναζητήσεις, αλλά πρέπει να προσέχουμε να μην χαθούμε στην υπερπληροφορία.

Έχει αξία περισσότερο από ποτέ να μάθουμε να ξέρουμε τι ζητάμε. Όλα ζητούν την προσοχή μας. Το καλό πράγμα θεωρώ πως είναι πάντα λίγο πιο απαιτητικό του χρόνου μας, αλλά μας αφήνει και περισσότερο ικανοποιημένους.

Μπορείς να ξοδεύεις ώρες ζαπάροντας σε μια πλατφόρμα, χωρίς στην ουσία να βλέπεις τίποτα, και μπορεί να ξοδέψεις ένα συγκεντρωμένο δίωρο σε μια ταινία, που δεν σου πολυγέμιζε το μάτι, και τελικά να πάρεις πολλά.

- Πες μου πέντε ταινίες που σε επηρέασαν.

Οι ταινίες που αναφέρω με έχουν επηρεάσει αισθητικά και συναισθηματικά για το ιδιαίτερο σύμπαν που δημιουργούν.

The Elephant Man – David Lynch

Spring, Summer, Fall, Winter and Spring - Kim Ki-duk

Three Colors : Blue - Krzysztof Kieslowski

In the mood for love – Wong Kar Wai

Les Abysses – Nikos Papatakis

- Έχεις μείνει και έχεις φοιτήσει και στη Γαλλία. Τι είναι αυτό που σε έκανε να γυρίσεις στην Ελλάδα;

Μπορούσα να μείνω άνετα στη Γαλλία και την Αμιάν, όπου βρισκόμουν το 2016. Παρ’ όλα αυτά κάτι με έκανε να το απορρίψω τότε ως ενδεχόμενο.

Έκτοτε έχουν προκύψει αρκετές ευκαιρίες, εντούτοις τελευταία στιγμή αποφάσιζα ότι καλό θα ήταν να μείνω λίγο ακόμα στην Ελλάδα.

Τελικά, το ότι ανακάλυψα το Αγρίνιο και με ανακάλυψε νομίζω πως ήταν από τα καλύτερα πράγματα που έχουν συμβεί στη ζωή μου. Ήταν ένας πετυχημένος «γάμος». Την κατάλληλη στιγμή και στο κατάλληλο μέρος.

Η πρόθεση -και το ζητούμενο- (από μικρό παιδί) ήταν να φέρω την πολιτιστική αλλαγή στην χώρα. Να γίνει ο τόπος μας ομορφότερος εσωτερικά και εξωτερικά, να βελτιωθούν οι ζωές των ανθρώπων μέσα απ’ την θετικότητα και όχι την αρνητικότητα. Η τέχνη προωθεί την θετικότητα και την έξυπνη βίωση γι’ αυτό και με αφορά.

- Αυτήν τη στιγμή ζεις στο Αγρίνιο. Πώς είναι να αγωνίζεσαι για την τέχνη από μια επαρχιακή πόλη και όχι από ένα μεγάλο αστικό κέντρο όπως η Αθήνα ή το Παρίσι;

Από το Αγρίνιο θα δείτε σύντομα πως θα ξεκινήσει μια πολιτιστική επανάσταση. Δεν το λέω για πλάκα, σε τέτοια θέματα μου αρέσει να σοβαρολογώ. Υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχει η θέληση, υπάρχει το υλικό για να φέρουμε μια μεγάλη αλλαγή νοοτροπίας στην Ελλάδα. Δημιουργήσαμε εδώ μια κινηματογραφική ομάδα. Θέλαμε να κάνουμε κάτι ανοιχτό, κάτι καινούργιο. Μια ομάδα που θα τους βοηθάει όλους και που θα είναι προσιτή σε όλους.

Επίσης, εδώ δημιουργήσαμε πέρυσι και το 1ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αγρινίου, ένα φεστιβάλ βασισμένο στους μονόλογους. Το φεστιβάλ έγινε με στόχο να δοθεί ένα βήμα σε όλους τους προβληματιζόμενους ανθρώπους και ηθοποιούς (ερασιτέχνες και επαγγελματίες) να πουν τις ιστορίες τους. Να γνωρίσουμε ανθρώπους που προβληματίζονται και αναζητούν έναν καλύτερο κόσμο.

- Τι σου δίνει κίνητρο να συνεχίζεις;

Κάτι από μέσα μου που δεν μπορώ να εξηγήσω. Με έτρωγε από πάντα και πιθανόν θα με τρώει για πάντα…. Πρέπει να φέρουμε μια μεγάλη αλλαγή. Το έχουμε ανάγκη. Το έχετε ανάγκη. Ήρθε η ώρα να γίνει.

- Τι ετοιμάζεις αυτόν τον καιρό;

Ετοιμάζω ένα ιντερνετικό κανάλι, με αμιγώς καλλιτεχνικό περιεχόμενο, που θα σας παρουσιάσω σύντομα. Θα αναδεικνύει τον ανεξάρτητο κινηματογράφο στην χώρα αλλά και καλλιτέχνες απανταχού της πόλης του Αγρινίου (και όχι μόνο).

Μόλις ξεκίνησα και με τα μαθήματα υποκριτικής & σινεμά που παραδίδω στο Αγρίνιο αλλά και online.

Επίσης, συνεχίζουμε με το μοντάρισμα των επεισοδίων της σειράς «Τα Κλειδωμένα Σ’ αγαπώ», την οποία μπορείτε να βρείτε στο youtube.

Το κανάλι της σειράς: https://www.youtube.com/channel/UCZWhtuk4o9ESBw4Lo072qjg

Το κανάλι του Γιώργου Λουριδά στο Vimeo με ταινίες του: https://vimeo.com/user58812052

Από τις εκδόσεις Dead Company, κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του Γιώργου Λουριδά με τίτλο "Μου Λες πως Θα Γίνεις Άστρο που Ταξιδεύει τη Νύχτα" .

Η ταινία "Ο Πηλός και η Κοπέλα" και το video clip του τραγουδιού της ταινίας "What Can Break This Echo" (των Χρήστου Ντανάκα και Γιώργου Ψωμιάδη), είναι υποψήφια για βραβείο στα φεστιβάλ Rome Prisma Independent Film Awards και στο Cannes World Film Festival.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.