esο chora: ένα διαφορετικό μουσικό project

esο chora: ένα διαφορετικό μουσικό project

Στα πιο βαθιά, σκοτεινά και σκληροτράχηλα μονοπάτια της μουσικής, εκεί που ο ρυθμός γίνεται εμμονικός, οι ήχοι μεταμορφώνονται σε λεπίδες και τα τραγούδια σε αγωνιώδεις αναζητήσεις, εκεί βρίσκεται η eso chora.  Ένα πολύ ιδιαίτερο, μουσικό project  που γεννήθηκε από την ανάγκη των μελών του για έκφραση κι επικοινωνία πολύ προσωπικών σκέψεων και μουσικών ιδεών με τρόπο εσωτερικό κι ασυμβίβαστο. Πειραματικός, δυνατός, metal ήχος και στίχοι με μεταφυσική διάσταση προσδιορίζουν με λίγες λέξεις την eso chora. Όμως υπάρχουν πολύ περισσότερα να μάθουμε γι’αυτήν. Ο Λάμπρος Ποταμιάνος, ο εμπνευστής της, μίλησε μαζί μας κι εξηγεί.

Η έσω χώρα είναι το σκοτάδι στο οποίο επιστρέφουμε όταν κλείνουμε τα μάτια, μια αρχέγονη μήτρα, οικεία αλλά και τρομακτική. Η χαρτογράφησή της αποτελεί και το μεγάλο ανθρώπινο πνευματικό έργο στο οποίο αφιερώνονται φιλόσοφοι, ψυχολόγοι, μοναχοί και σαμάνοι.

Πώς ξεκίνησαν όλα;
Η αγάπη μου για τη μουσική με οδήγησε από μικρό στο χώρο της σκοτεινής, συναισθηματικά φορτισμένης μουσικής, από τον Johnny Cash και τα τραγούδια των ελληνόφωνων της Κάτω Ιταλίας μέχρι τους Triptykon και τους Abigal Williams. Το μουσικό project eso chora ξεκίνησε πολύ δειλά όταν ξεκίνησα να σχηματιζω δικές μου φράσεις στην κιθάρα μην έχοντας στο μυαλό μου πως θα σχημάτιζαν τραγούδια και θα κυκλοφορούσαν. Μαζί με τον Φοίβο Ντόκο (THE SMoG LS), συνοδοιπόρο των νεαρών μου χρόνων, κυκλοφορήσαμε 4 singles και ετοιμάζουμε ένα EP. Η μουσική μας έχει σαφή metal βάση και ηχοχρώμα. Είναι βαριά, μελωδική, έντονη και σκοτεινή. Περιεργάζεται το σημείο επαφής του ρητού και του άρρητου, ενδύεται τον λόγο και τον ήχο. Η θεματολογία είναι συνεπώς υπαρξιακή και εστιάζει στην ιστορία της ανθρώπινης πνευματικής εξέλιξης.

 

Τι παριστάνει το γραφιστικό, αφαιρετικό σύμβολο της eso chora;
Περιγράφει μια αέναη κίνηση, όπως το κινέζικο wuji, ή ο ουροβόρος όφις. Ένα αρχαίο και πιθανότατα αρχέτυπο σύμβολο. Η σημασία του, όπως και όλων των συμβόλων είναι πολυεπίπεδη. Η αρχή της επανάληψης, των κύκλων της ζωής, των εποχών, των συνεχών μετενσαρκώσεων, των περιστροφών των πλανητών, της διαστολής και συστολής του σύμπαντος, τα πάντα κινούνται σε κύκλους ή σπείρες εάν προσθέσει κανείς μια διάσταση. Η αναγνώριση της κίνησης αυτής στοίχειωσε βαθύτατα τους ανθρώπους από τα αρχαία χρόνια, και τους έδωσε ένα πλαίσιο αναφοράς για την εξερεύνηση των υπαρξιακών τους ερωτημάτων.

 

Πριν λίγο καιρό κυκλοφορήσατε το πρώτο σας video clip. Μίλησέ μου γι’αυτό.
Το πρώτο μας video clip είναι το Am Morgen Nach  (Η επόμενη μέρα). To τραγούδι ασχολείται με τα πικρά ερωτήματα που βασανίζουν τον άνθρωπο όταν συλλογίζεται την έννοια της θνητότητας: Τι συμβαίνει την επόμενη μέρα; Γιατί όλα αυτά; Τι μένει από εμάς; Τι ακριβώς εξυπηρετεί η ύπαρξη; Το πνεύμα είναι αυτό που γνωρίζει την απάντηση, αλλά δεν έχει τρόπο να το μεταδώσει με τρόπο κατανοητό στον καθημερινό άνθρωπο. Αυτός είναι που οφειλει να ασκηθεί, να δυναμώσει και να περάσει ενα-ένα τα κατώφλια.
Η φωνή της ψυχής (που ερμηνεύεται από την Michaela Artemis) προσπαθεί να εξηγήσει ότι η ουσία του ανθρώπου δεν χάνεται, και ότι είναι άσκοπο να απελπίζεται κανείς. Αντιθέτως, τον προτρέπει να διευρύνει την αντίληψή του έτσι ώστε να συλλάβει την ουσία της ύπαρξης και το νόημά της. Στην ανθρώπινη σφαίρα όμως, η λογική δεν μπορεί να αντιληφθεί αυτό που υπάρχει πέρα από το πέπλο της θνητότητας και αναπόφευκτα ο μέσος άνθρωπος καταλήγει δέσμιος του χρόνου και των αιώνια επαναλαμβανόμενων κύκλων.


Πώς μοιράζεστε τη δημιουργική διαδικασία;
Oι μουσικές συνθέσεις είναι δικές μου. Με τον Φοίβο μοιραζόμαστε τους στίχους και την σύνθεση των φωνητικών γραμμών. Η φωνή του Φοίβου, βαθειά και μελωδική, περιγράφει τόσο την απόγνωση και τον φόβο του αγνώστου, όσο και την λύτρωση από τον ανθρώπινο πόνο και την άγνοια. Ηχογραφώ τις μπάσες, ρυθμικές και lead κιθάρες στο προσωπικό μου home studio, ενώ τη σύνθεση και ηχογράφηση των τυμπάνων ανέλαβε ο Mark Zonder (Graham Bonnet band, Warlord, ex Fates Warning), ιστορικός drummer της metal κοινότητας με το χαρακτηριστικό progressive παίξιμό του. Στα πλήκτρα συμμετέχουν οι Vivien Lalu και John Skyllas με prog και soul/blues υπόβαθρο αντίστοιχα, και στο μπάσο κλαρίνο ο Κωνσταντίνος Καλαϊτζάκης. Η παραγωγή των singles έγινε στο Studio Aspiotis.

Τι άλλο υπάρχει στα μελλοντικά σου σχέδια;
Τα ακραία μου ακούσματα εξερευνώ με ένα άλλο μουσικό project, το Desolate Plains. Πρόκειται για την ονομασία κάτω από την οποία θα κυκλοφορήσω πιο ακραία μουσική (death/thrash/black metal). Η θεματολογία του project εστιάζεται στην σφαίρα του εσωτερισμού, της αθέατης πλευράς της ανθρώπινης ύπαρξης. Εδώ, τα καθαρά φωνητικά και growls έχει αναλάβει η Ελληνονεοζηλανδή Aliki Katriou (Eight Lives Down/Cyclocosmia). Το πρώτο LP είναι στο στάδιο του mixing/mastering στο Grindhouse Recording Studio Athens από τον George Bokos και πρόκειται να κυκλοφορήσει την άνοιξη.

* Τα singles της eso chora είναι διαθέσιμα από το itunes (https://itun.es/gr/0wd_V) και το spotify (https://open.spotify.com/artist/4NDblF9aC1UUXJCMUilSCP

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.