ΕΡΜΙΡΑ ΓΚΟΡΟ and «YOU»

ΕΡΜΙΡΑ ΓΚΟΡΟ and «YOU»

Πήγαμε στην πρόβα της παράστασης YOU και δεν ήταν μια συνηθισμένη πρόβα, γιατί άλλωστε δεν πρόκειται και για μια συνηθισμένη παράσταση. Συνήθως, όταν μια παράσταση έχει έναν μόνο θεατή θεωρείται αποτυχία, το YOU όμως, αντιστρέφει τον κανόνα και απευθύνεται σε έναν και μοναδικό θεατή!

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για την παράσταση YOU;

Με προβλημάτιζε το πώς ο θεατής βιώνει μια παράσταση πριν, κατά τη διάρκεια και μετά. Όταν πας σε μια παράσταση, ανάλογα του με ποιον πας και τι συζητάς πριν αρχίσει, είσαι αποσυντονισμένος. Και όταν φεύγεις και συζητάς για αυτό που παρακολούθησες, επηρεάζεις και επηρεάζεσαι από τη γνώμη του άλλου. Θέλησα λοιπόν να δω πώς μπορώ να πετύχω να είναι ο θεατής συγκεντρωμένος πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την παράσταση κι έτσι έρχεται μόνος του στο θέατρο και φεύγει μόνος του. Βλέπει μια παράσταση μόνος του και είναι ένα βίωμα πολύ προσωπικό και πολύ ιδιαίτερο για αυτόν.

Συμμετέχει ο θεατής στην παράσταση;

Ναι, βέβαια συμμετέχει ο θεατής στην παράσταση. Συμμετέχει επιλέγοντας τη μουσική -θα υπάρχει μια προκαθορισμένη λίστα με μουσικές επιλογές- τη θεματική και τους ερμηνευτές που θα παρακολουθήσει. Γι’ αυτό και κάθε παράσταση είναι διαφορετική και μοναδική.

Όταν πηγαίνεις εσύ σε μια παράσταση χορού τι συμβαίνει; Είσαι αυστηρή θεατής;

Ναι!

 

Τι εκτιμάς στους χορευτές με τους οποίους συνεργάζεσαι στο YOU;

Καταρχάς είναι απίστευτοι επαγγελματίες χορευτές όλοι τους, είναι φοβερά άτομα να συνεργαστείς και να υπάρξεις στο χώρο και σε προσωπικό και σε επαγγελματικό επίπεδο. Μου αρέσει που είναι μεν σοβαροί, αλλά είναι και χαρούμενοι και ευδιάθετοι. Υπάρχει πάντα όρεξη στην πρόβα.

Με τι κριτήριο τους επέλεξες, πέρα από τις ικανότητές τους;

Ήθελα να είναι από διαφορετικές γενιές του χορού γιατί ήθελα να πάρω χαρακτηριστικά παραδείγματα από κάθε γενιά. Όλους τους ξέρω και έχω συνεργαστεί μαζί τους με κάποιο τρόπο, εκτός από την Χαρά Κότσαλη που είναι η πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε. Ήθελα πολύ καιρό να συνεργαστώ μαζί της και χαίρομαι πάρα πολύ που συμμετέχει στην ομάδα.

Ως δημιουργός, από τι είσαι επηρεασμένη;

Νομίζω είμαι πολύ επηρεασμένη σε κάποια έργα μου, από τα κοινωνικοπολιτικά λόγω των βιωμάτων της ζωής μου –από την Αλβανία στην Ελλάδα, μετανάστης, κάθε λίγα χρόνια άλλαζα χώρα και παραστάσεις και γνώριζα καινούριους ανθρώπους που αντιμετώπιζαν διάφορα στη ζωή τους. Το μεταναστευτικό ήταν που με απασχόλησε πολύ το ’14 στο φεστιβάλ Αθηνών και έκανα ένα έργο πάνω σε αυτό. Με απασχολεί το πώς ενσωματώνονται και υπάρχουν οι μετανάστες. Δεν μου αρέσει και ο όρος μετανάστης. Στα αγγλικά υπάρχει ο όρος immigrant  και migrant και εγώ χρησιμοποιώ τον όρο migrant.

 

Φαντάζεσαι να σταματάς ποτέ; Πώς θα ήταν η ζωή σου αν σταματούσες να ασχολείσαι με το χορό;

Ε, θα κάνω άλλα πράγματα. Εξαρτάται κάθε φορά για ποιο λόγο σταματάς να κάνεις κάτι που το κάνεις πολύ καιρό.

Είπες ότι αυτή τη στιγμή έχεις ήδη στο μυαλό σου άλλα δύο έργα. Μου κάνει εντύπωση το πώς μπορεί ένας άνθρωπος για πάντα να εμπνέεται. Πώς το κάνεις αυτό;

Δεν υπάρχει κουμπάκι. Μου έρχονται. Είμαι αυτό. Είναι βίωμα, δεν μπορώ να το ξεχωρίσω.

 

Κάπως έτσι, γνωρίσαμε την Ερμίρα και την ομάδα του YOU. Τους ευχαριστούμε πολύ που μας υποδέχτηκαν στο χώρο τους, μας επέτρεψαν να κρυφοκοιτάξουμε την πρόβα και μας άφησαν να τους γνωρίσουμε. Καλή επιτυχία στις παραστάσεις!

 

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «YOU» εδώ.

Χορευτές: Νίκος Καλογεράκης, Χαρά Κότσαλη, Δήμητρα Μερτζάνη, Σταυρούλα Σιάμου, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Αγγελική Στελλάτου, Δημήτρης Σωτηρίου

Φωτογραφίες: Αλέκος και Χρήστος Μπουρελιάς

Ιωάννα Γεωργιτσέα

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.