Συνέντευξη με τον Άντριου Λέιν με αφορμή την επίσκεψή του στην Αθήνα

Συνέντευξη με τον Άντριου Λέιν με αφορμή την επίσκεψή του στην Αθήνα

Ο Σέρλοκ Χολμς, ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους λογοτεχνικούς πρωταγωνιστές, έχει επηρεάσει γενιές αναγνωστών και δημιουργών· ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, αλλά και θεατρικές παραστάσεις και βιβλία που αφορούν τη ζωή του ντετέκτιβ προτού γίνει διάσημος μας δείχνουν πως ο κύριος Χολμς παραμένει πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μικρών και μεγάλων.

Ο Άντριου Λέιν, διά βίου λάτρης του σπουδαίου ντετέκτιβ του σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, που κατάφερε να συνθέσει με συνέπεια τον νεαρό χαρακτήρα του Σέρλοκ, ήρθε στην Αθήνα και δεν θα μπορούσαμε παρά να πούμε δύο λόγια μαζί του!

 

Πότε και πώς ξεκίνησε η αγάπη σου για τον Σέρλοκ Χολμς;

Το πρώτο βιβλίο που αγόρασα με δικά μου χρήματα ως παιδί, ήταν ένα με πρωταγωνιστή τον Σέρλοκ Χολμς. Τότε ξεκίνησε και η αγάπη μου για τον ήρωα αυτό! Το ενδιαφέρον είναι πως αυτό το πρώτο βιβλίο ήταν ένα παλιό, «κακοποιημένο» και από δεύτερο χέρι βιβλίο, χωρίς εξώφυλλο! Λογικά θα έπρεπε να είχα ακούσει ήδη από κάπου τον τίτλο του για να το αγόρασω αλλά δεν τη θυμάμαι αυτή τη λεπτομέρεια!

 

Πως ξεκίνησε η ιδέα μιας ανήλικης εκδοχής του διάσημου αυτού ήρωα; Ήθελες απλά να τον συστήσεις στο παιδικό κοινό ή υπήρχαν και άλλοι λόγοι που σε οδήγησαν στο να θέλεις να γράψεις την ιστορία του Σέρλοκ Χολμς ως παιδί;

Μέσα στα χρόνια είχα τη σκέψη σχετικά με τι τι συμβαίνει σε ένα «συνηθισμένο» παιδί ώστε να μεγαλώσει και να γίνει ο περίπλοκος ενήλικας που γνωρίζουμε ότι θα γίνει. Πότε έμαθε ξιφασκία; Γιατί ενδιαφέρεται για το μποξ, τη χημεία ή τις μεταμφιέσεις; Από αυτή τη σκέψη ξεκίνησαν όλα. 

 

Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που πρέπει να γνωρίζουν οι συγγραφείς ώστε να γράψουν ενδιαφέροντα παιδικά βιβλία και να τα αγαπήσουν τα παιδιά; Εσύ έχεις κάποιο μυστικό για το πως να γράφεις όλες αυτές τις επιτυχημένες ιστορίες;

Δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιο μυστικό. Θεωρώ πως όλοι οι συγγραφείς προσεγγίζουν τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο. Προσωπικά, αν έχω κάποιο μυστικό, θα έλεγα πως είναι το ότι γράφω βιβλία που θα ήθελα να έχω διαβάσει κι εγώ όταν ήμουν νεότερος.

 

Γνωρίζουμε πως έχεις αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια μια τεράστια συλλογή με βιβλία αποκλειστικά του Σέρλοκ Χολμς. Πόσα είναι αλήθεια τα βιβλία αυτά; Υπάρχει κάποιο αγαπημένο ανάμεσά τους;

Πιθανότατα έχω μερικές εκατοντάδες μέχρι τώρα. Το πιο αγαπημένο μου ονομάζεται ''The Giant Rat of Sumatra'' του by Richard L. Boyer.

 

Μπορείς να θυμηθείς ποια ήταν η πιο σημαντική, διασκεδαστική ή συναισθηματική στιγμή που είχες ως συγγραφέας με κάποιο παιδί; Τελικά τα παιδιά αγαπάνε τον Σέρλοκ Χολμς όσο και εμείς οι ενήλικες;

Τα παιδιά με τα οποία μιλάω δείχνουν να γνωρίζουν τον ήρωα Σέρλοκ Χολμς αλλά αγαπάνε τη νεότερη εκδοχή του. Το πιο αστείο που έχω ζήσει ήταν όταν ένα παιδί με ρώτησε αν θα εξηγούσα στα βιβλία μου γιατί ο Σέρλοκ Χολμς εθίστηκε στα ναρκωτικά. (χμμ, ίσως και να μην θέλεις να το χρησιμοποιήσεις αυτό!)

 

Ο Άντριου Λέιν θα βρεθεί στην Αθήνα, το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017, καλεσμένος των PUBLIC και των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Πιο συγκεκριμένα, οι φανατικοί αναγνώστες της συναρπαστικής σειράς «Οι περιπέτειες του νεαρού Σέρλοκ Χολμς» θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον βρετανό συγγραφέα στο Μικρό Παλλάς (Αμερικής 2, Στοά Σπυρομήλιου-City Link), στη 1 το μεσημέρι. Ο Άντριου Λέιν θα συνομιλήσει με τον μεταφραστή των βιβλίων του Ανδρέα Μιχαηλίδη για τον διασημότερο ντετέκτιβ στην ιστορία της αστυνομικής λογοτεχνίας, θα απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του.

Γεωργία Σουβατζή

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.