Dream Weapons interviewed

Dream Weapons interviewed

O ηλεκτρονικός Άγγελος Μπαλτάς -ή αλλιώς Φανταστικοί Ήχοι ή (και πλέον) Dream Weapons- μας μιλά με αφορμή το Fasma Festival που διοργανώνεται 13 με 15 Μαρτίου στην πόλη μας!
Ας διαβάσουμε τι έχει να μας πει!

 

Άγγελε, σε έχουμε γνωρίσει ως “Φανταστικοί Ήχοι” μέχρι τώρα. Τι καινούργιο να περιμένουμε
από τον “Dream Weapons”; Είναι το moniker αυτό σαφή αναφορά στους δίσκους του Angus Maclise;

Όχι, παρόλο που λατρεύω τις δουλειές των Maclise, La Monte Young και Tony Conrad, δεν είναι αναφορά στα Dreamweapon, απλά μια φράση που μου άρεσε. Με το καινούριο moniker απομακρύνομαι από το sampling, χρησιμοποιώντας κυρίως synths και drum machines για να χτίσω κομμάτια, λίγο πιο κοντά πλέον στην club music, αλλά πάντα μέσα από μια ψυχεδελική οπτική.

 

Στα πλαίσια του φετινού FASMA Festival θα κάνεις το live ντεμπούτο σου. Πόσο διαφορετικό είναι από ένα dj set σου;
Στο live set παίζω αποκλειστικά δικό μου υλικό, με τα επιμέρους τμήματα των κομματιών μιξαρισμένα ζωντανά.
Έχω κάνει ήδη δύο live με αυτόν τον τρόπο σε Μόναχο και Κολωνία. Στο Fasma θα εφαρμόσω τα μαθήματα που πήρα από αυτά τα gigs και θα εμπλουτίσω το σετ με  φρέσκα tracks. Ανυπομονώ!

 

Γνωρίζουμε πως είσαι δεινός “digger” διαφόρων ειδών μουσικής. Από που κόλλησες αυτό το μικρόβιο;
Ξεκίνησα να αγοράζω δίσκους σε πολύ μικρή ηλικία, γύρω στα δώδεκα η δεκατρία, πετυχαίνοντας δισκάδικα όπως το Σόλωνος και Μασσαλίας (κρυμμένο κάτω από ένα φαστφουντάδικο) η το 7+7 σε μεγάλες δόξες - θυμάμαι να αγοράζω τα πρώτα μου Ελληνικά psych από εκεί στις επανεκδόσεις της Pan Vox που ήταν πολύ φτηνές. Ένα άλλο φοβερό σποτ ήταν ο όροφος του Αμερικάνου στην Καλλιθέα, ατελείωτα κουτιά με δίσκους και κόμικς στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο σε ύψος τριών μέτρων, περνούσα πολλές ώρες εκεί, αλλά και στo Μοναστηράκι γενικά.
Πλέον  το digging μου είναι κυρίως ψηφιακό, αλλά όποτε επισκέπτομαι μια καινούρια πόλη πάντα θα ψάξω για δισκάδικα η παλαιοπωλεία και θα προσπαθήσω να μη μου ξεφύγει τίποτα. Όπως έχει πει κι ο Φώντας Τρουσας
(Jazz και Τζαζ, Δισκορυχείον) "Ποτέ μην υποτιμάς μια τυχαία στοίβα με δίσκους''.

 

Είδαμε την πρόσφατη κυκλοφορία σου “Pathways” στη Γερμανική “Holger” να υποστηρίζεται από διαφόρους dj του εξωτερικού. Πως προέκυψε αυτή η κυκλοφορία;
O Steffen Bennemann, ιδρυτής ενός εξαιρετικού φεστιβάλ στη Γερμανία που ονομάζεται Nachtdigital ήρθε σε επαφή μαζί μου το 2010, λίγο μετά την κυκλοφορία των ''Κυρίαρχων'' για να μου ζητήσει να παίξω εκεί. Έκτοτε κρατήσαμε επαφή και όταν ξεκίνησε τη Holger, μου ζήτησε κομμάτια. Το Pathways είχε μια σχετική επιτυχία, άρεσε σε κόσμο από διάφορα μουσικά background και σε λίγο κυκλοφορούν σε βινύλιο τα remix από τον τεράστιο Barnt και τον Jens-Uwe Beyer.
Ακούστε εδώ http://holger-records.bandcamp.com/album/the-moonland-remixes κάποια από αυτά τα remixes.

 

Οι στατιστικές τα τελευταία χρόνια δείχνουν πως οι αγορές δίσκων βινυλίου έχουν ανέβει σε σχέση με τα προηγούμενα 10 χρόνια. Ποιό νομίζεις θα είναι το μέλλον της ψηφιακής μουσικής και του physical copy;
Έχω την εντύπωση ότι πλέον όλο και λιγότεροι DJs χρησιμοποιούν βινύλιο, αλλά όλο και περισσότεροι ακροατές το αγοράζουν. Εκτιμώ οτι το physical copy θα ανέβει κι άλλο, η διαδικασία του να σου ανήκει ένα μουσικό έργο σαν φυσικό αντικείμενο και η σχεδόν τελετουργική ακρόασή του σε ένα χώρο εκτός υπολογιστή και διαδικτύου, φαίνεται να είναι κάτι που έχει όλο και μεγαλύτερη απήχηση. Προσωπικά ψωνίζω εξίσου digital και δίσκους, ανάλογα με τη μουσική και το πως θέλω να τη χρησιμοποιήσω.

 

Είσαι μουσικά ενεργός για αρκετά χρόνια. Πως βλέπεις την μουσική σκηνή στην Αθήνα σήμερα συγκριτικά με όταν πρωτοξεκίνησες;
Γουστάρω πολύ το πάθος των παιδιών του Fasma, είναι απόλυτα δοσμένοι σε αυτό που κάνουν. Τα τελευταία χρόνια απολαμβάνουμε εξαιρετικά events από τη νέα γενιά με ομάδες όπως οι Reform, τα παιδιά του Meltdown, το δισκοπωλείο Habeat, το label Lower Parts αλλά και την ομάδα των Phormix σε μεγάλα κέφια - ειδικά οι τελευταίοι, έκαναν μερικά απ τα αγαπημένα μου parties φέτος. Παιχταράδες όλοι.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;
Τουλάχιστον τρία releases ακόμα σαν Dream Weapons για το 2015, ένα Bandcamp για τους Φανταστικούς Ήχους και ίσως ένα καινούριο album, θα δείξει.

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.