8 djs συνομιλούν με τον DJ KRUSH, λίγες μέρες πριν το live του!

8 djs συνομιλούν με τον DJ KRUSH, λίγες μέρες πριν το live του!

Μία εβδομάδα πριν το πολυαναμενόμενο live του DJ KRUSH στην Αθήνα και μετράμε τις μέρες αντίστροφα μέχρι να απολαύσουμε έναν από τους κορυφαίους djs στην αθηναϊκή σκηνή. Έως τότε όμως, και επειδή ποτέ δεν σου αρκούν όσα και αν έχουν γραφτεί για την προσωπικότητα και την σχέση του με την μουσική, αποφασίσαμε να δώσουμε το λόγο σε 8 αγαπημένους μουσικούς παραγωγούς/djs της Αθήνας, τους αφήσαμε απολύτως ελεύθερους και τους προτείναμε να τον ρωτήσουν ό,τι αυτοί θα ήθελαν. Μόλις διαβάσεις τις απαντήσεις, θα καταλάβεις γιατί θέλαμε τόσο αυτή τη συνέντευξη!

 

Kill Emil: Ποια είναι τα tools που δουλεύεις και το αγαπημένο σου Digital Audio Workstation; 

Δουλεύω κυρίως με το λογισμικό Ableton Live. Σε αυτό το νέο άλμπουμ χρησιμοποίησα και το λογισμικό AKAI MPC Renaissance, αναλογικό εξοπλισμό καθώς και τo sampler EMU-SP1200.

 

Kebzer: Εάν έπρεπε να χρησιμοποιήσεις άλλο delay/echo από αυτό που χρησιμοποιείς στα dj sets σου, ποιο θα ήταν αυτό; 

Στo set up του live, είμαι ικανοποιημένος με τα delay effects και echo που προσφέρει ο μίκτης VESTAΧ PMC20SL τον οποίο και χρησιμοποιώ. Η επιλογή της χρήσης των delay effects/echo στην (μουσική) παραγωγή εξαρτάται από τo ύφος του τραγουδιού, έτσι το πεδίο πειραματισμών είναι αρκετά ευρύ. Το Roland SPACE ECHO RE-201 είναι ένα εξαιρετικό μηχάνημα.

 

 

RSN: Analog ή Digital; Και γιατί;

Και τα δύο έχουν τόσο θετική όσο και αρνητική πλευρά. Θα ήταν λάθος να μείνουμε μόνο στα θετικά σημεία. Προσωπικά, επειδή ανήκω στη γενιά της αναλογικής ηχογράφησης και της κασέτας, τρέφω μεγάλη αγάπη για τον αναλογικό ήχο.

 

DJ ALX: Στα dj shows σου έχεις συγκεκριμένο playlist που εκτελείς κάθε φορά; Παίζεις ανάλογα με το ακροατήριο και την ενέργεια του ή ακολουθείς ένα συνδυασμό και των 2 αυτών περιπτώσεων; 

Φτιάχνω μία λίστα αναπαραγωγής τραγουδιών που είναι χωρισμένη σε τομείς και ύστερα τη χρησιμοποιώ με διάφορους συνδυασμούς. Ανάλογα με τη διάθεσή μου, ακόμη και με το ίδιο playlist αλλάζει ο συνδιασμός. Επειδή επιδιώκω διάφορες μορφές αυτοέκφρασης, δεν δίνω πολλή σημασία στο είδος της μουσικής.

 

Billa Qause: Σου έχει συμβεί να αλλάζει από την κεντρική του ιδέα ένα track που ετοιμάζεις για μια ανερχόμενη δουλειά και να σε οδηγεί σε άλλα μουσικά «μονοπάτια»; Αν ναι, πως το αντιμετωπίζεις; 

Αρχικά ο συνθέτης προσπαθεί να πραγματοποιήσει την ιδέα του. Έπειτα την ελέγχει στην πράξη ακούγοντας τον ήχο με τα αυτιά του. Αν το αποτέλεσμα είναι υπέροχο, τότε όλα είναι εντάξει και ασχολείται με τις τελικές πινελιές στο τελευταίο στάδιο της επεξεργασίας. Αν όμως το αποτέλεσμα δεν είναι καλό, τότε θα πρέπει να γυρίσει πίσω. Έπειτα, μέσω της διαδικασίας δοκιμής και λάθους, θα αρχίσει να προσεγγίζει τον ήχο που ο ίδιος έχει συνθέσει. Ένας συμβιβασμός θα ήταν μάταιος.

Εν τω μεταξύ, όλη αυτή η ταπεινή προσπάθεια για λεπτοδουλειά γίνεται ένα με τον προσωπικό ήχο του συνθέτη. Η διαδικασία αυτή έχει πολύ βάθος και νόημα. Δεν είναι όμως και ο τελικός σταθμός.

 

DJ Spector: Τι μουσική σου αρέσει να ακούς όταν είσαι στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο; 

Όταν οδηγώ μου αρέσει να ακούω μουσική όπως για παράδειγμα οι κλασικές επιτυχίες της ντίσκο. Ανήκουν στη δεκαετία του ’70 με ’80 αν δεν κάνω λάθος. Στο σπίτι ακούω διάφορα είδη μουσικής. Ακούω συχνά χαλαρή μουσική, όπως η dub.

 

DJ Snatch: Υπάρχει κάποια συνεργασία με κάποιον καλλιτέχνη που αποτελεί απωθημένο σου;

Όλοι έχουν πάει στον παράδεισο. Αν πέθαινα εγώ, μάλλον θα πήγαινα στην κόλαση, αλλά αν κατά τύχη μπορούσα να πάω στον παράδεισο θα ήθελα να συνομιλήσω με τους μεγάλους καλλιτέχνες προκατόχους μου.

Όπως και να’χει, άραγε θα μπορούσα να κατορθώσω να πάω στον παράδεισο...;

 

Yegor Cergei: Έχεις δει πολλά μέρη του κόσμου. Ποιον τόπο έχεις αγαπήσει; 

Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση. Μένω στο Τόκυο εδώ και περίπου 50 χρόνια, αλλά αν μετακόμιζα σε άλλη πόλη ενδέχεται να εμφανίζονταν αλλαγές στον ήχο της μουσικής μου. Όταν φεύγω από το Τόκυο για ένα ταξίδι στον κόσμο, δέχομαι πολλά ερεθίσματα από διάφορες χώρες με διαφορετικό πολιτισμό και στη συνέχεια επιστρέφω στην Ιαπωνία. Όταν γυρίζω στο σπίτι μου στο Τόκυο με το οποίο είμαι εξοικειωμένος, μετατρέπω τα ερεθίσματα σε οργανωμένο ήχο. Σε εμένα ταιρίαζει περισσότερο το στυλ του Τόκυο. Φυσικά γνωρίζω ότι υπάρχουν εξαιρετικές χώρες στον κόσμο, γι’αυτό θέλω να συνεχίσω το ταξίδι μου.

Από εδώ και στο εξής κάθε εμπειρία είναι θησαυρός.

 

 

Όπως θα φαντάζεσαι τις απαντήσεις τις λάβαμε στα Ιαπωνικά! Ευχαριστώ από καρδιάς τις Hisako Ando και Ιωάννα Καψιμάλλη για την μετάφραση. Εξίσου πολλά ευχαριστώ στους Kill Emil, Kebzer, RSN, Dj ALX, Billa Qause, DJ Spector, DJ Snatch, Yegor Cergei.

Οι φωτογραφίες είναι από το official facebook page του DJ KRUSH.

Περισσότερες πληροφορίες για το live, μπορείς να βρεις εδώ.

 

Γεωργία Σουβατζή

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.