Christian Ronig :: ένας Γερμανός «ρεμπέτης» στο deBόp.gr

Christian Ronig :: ένας Γερμανός «ρεμπέτης» στο deBόp.gr

Ρεμπέτικα, λαϊκά, αλλά και πιο σύγχρονα ελληνικά τραγούδια, φωτίζονται «αλλιώς» από τον Christian Ronig, που μέσα από το album του “Greece is mine” το οποίο μας παρουσιάζει στο ανακαινισμένο Άλσος με μία παρέα σπουδαίων μουσικών, φέρνοντας φυσικά μαζί του και διασκευές αγαπημένων δημιουργών όπως ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης, ο Χιώτης, αλλά και κάποια δικά του κομμάτια.

Παρακάτω, μία μικρή συζήτηση που είχαμε μαζί του και η οποία σίγουρα θα σας πείσει να μην χάσετε την τελευταία του εμφάνιση αυτή τη Δευτέρα 10/12 (περισσότερα εδώ)!

--

Ποιο ήταν το τραγούδι που σε ενέπνευσε για το πρότζεκτ του Greece is mine και το πρόγραμμα των εμφανίσεών σου στο Άλσος;

Τα τραγούδια που με συγκίνησαν ήταν πολλά, διαφορετικά δεν θα το είχα κάνει... Ανακαλύπτοντας αυτά τα σπουδαία κομμάτια, τα οποία δεν προέρχονται από ένα συγκεκριμένο μουσικό είδος της ελληνικής μουσικής, ένιωσα πως οι Γερμανοί φίλοι μου οφείλουν να γνωρίσουν αυτόν τον σημαντικό θησαυρό από υπέροχες και εξωτικές για εμάς μελωδίες, ενδιαφέροντες ρυθμούς και συγκλονιστικές συνθέσεις.
Παρ΄ολα αυτά, το πρώτο τραγούδι που μετέφρασα και «πείραξα» ήταν το «Θα πιω απόψε το φεγγάρι» μετά από μία βραδιά όπου το τσίπουρο έρεε άφθονο...

Αισθάνεσαι πως σε έχει αλλάξει αυτό το πρότζεκτ;

Με έχει πραγματικά αλλάξει. Άφησα το σπίτι μου, τη δουλειά μου, τον τρόπο ζωής μου, την οικογένεια και την γλώσσα μου για να έρθω στην Ελλάδα για ένα χρόνο και να ανακαλύψω που θα με φτάσει αυτό το ταξίδι. 
Αυτή την εποχή που πολλοί Έλληνες φεύγουν για το εξωτερικό λόγω της οικονομικής κρίσης εγώ έκανα ακριβώς την αντίθετη διαδρομή. Το αν είναι σοφό δεν με νοιάζει πολύ. Εγώ νιώθω πως αξίζει να το κάνω και αυτό μου είναι αρκετό. Για 28 χρόνια είχα το όνειρο του να φτιάξω μουσική και τώρα δίνω μία ευκαιρία σε αυτό. Δεν θέλω να έρθω στη θέση να ρωτήσω τον εαυτό μου μετά από 5 χρόνια «πως θα ήταν αν...». Αισθάνομαι πολύ τυχερός που έχω μπορώ να το δοκιμάσω. Είμαι ενθουσιασμένος που γνωρίζω εξαιρετικούς ανθρώπους και μουσικούς με τους οποίους νιώθω τιμή να παίζω μαζί και τους οποίους θαύμαζα για αρκετό καιρό.
Και ο ενθουσιασμός μου δεν σταματά ακόμη κι όταν μερικές φορές τα πράγματα είναι δύσκολα εδώ σε σχέση με το πως με είχε συνηθίσει η Γερμανία.

Τι σε εμπνέει καλλιτενχικά;

Θα μπορούσε να είναι το οτιδήποτε. Μια μελωδία, μια συγχορδία, μια αίσθηση στην ατμόσφαιρα, μια παρατήρηση που έκανα ή μία συνάντηση - οτιδήποτε μπορεί να μου προκαλέσει ένα συναίσθημα κρυμμένο μέσα μου. Και τις περισσότερες φορές, όπως συμβαίνει σε όλους νομίζω, εμπνέομαι τότε που το περιμένω λιγότερο...
Βέβαια, η έμπνευση δουλεύεται... «τρώγοντας έρχεται η όρεξη»!

Ποιο είδος μουσικής παγκοσμίως σε συγκινεί περισσότερο;

Δύσκολη η απάντηση εδώ μιας και δεν μπορώ να πω πως έχω ανακαλυψει όλα τα μουσικά ήδη. Αγαπώ το ρεμπέτικο -αυτό το γνωρίζω- μιας και συνδυάζει πολλά μουσικά στιλ, ρυθμούς και μουσικές σκάλες. 
Με συγκινεί επίσης πολύ η κρητική μουσική. Νιώθω πως έχει πολλά αρχαία στοιχεία που την κάνουν μυστηριώδη κι επίσης ο ήχος από το νταούλι πάντα με συνεπαίρνει!

Τι μπορούμε να δουμε στο Άλσος, τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου;

Απλά τέσσερεις ανθρώπους πάνω στη σκηνή που αγαπούν αυτό που κάνουν.

 

Κι επειδή στην τελευταία μας ερώτηση ο Christian ήταν αρκετά λακωνικός πατήστε εδώ για να διαβάσετε τα πάντα για την εμφάνισή του στο Άλσος!

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.