Ένα πάρτι ΜΠΟΜΠΑ | o Olav Westphalen μιλά στο deBόp

Ένα πάρτι ΜΠΟΜΠΑ | o Olav Westphalen μιλά στο deBόp

Κατά καιρούς όλοι έχουμε πάει σε πάρτι μασκέ, σε πάρτι γενεθλίων, σε αποχαιρετιστήρια, σε πάρτι αποφοίτησης και μπάτσελορ. Σε ένα πάρτι που δεν έχουμε πάει, είναι σε πάρτι περφόρμανς.

Στα πλαίσια του φεστιβάλ της Σχολής Καλών Τεχνών BBQ, την Παρασκευή 3 Ιουνίου, θα έχουμε τη δυνατότητα να βιώσουμε μία δράση, που συνδυάζει την τέχνη της περφόρμανς με τη διασκεδαστική/χορευτική ατμόσφαιρα ενός πάρτι. Με απλά λόγια, την ώρα που θα απολαμβάνουμε τις μουσικές επιλογές των Chevy και Kissing Strangers, θα εμφανίζονται πάνω στη σκηνή καλλιτέχνες, όπου θα παρουσιάζουν ολιγόλεπτες art performances.

Ο εμπνευστής και συνδιοργανωτής της δράσης BOMB, είναι ο Γερμανός καλλιτέχνης Olav Westphalen, όπου το έργο του σχετίζεται με τα παιχνίδια, τη ψυχαγωγία και τα καρτούν και η τέχνη του έχει αναδειχθεί στα The Whitney Museum, ICA London, The Swiss Institute NY, Moderna Museet, Stockholm, Brandenburgischer Kunstverein, Museum Fridericianum, αλλά και σε άλλα. Διδάσκει στην Καλών Τεχνών της Στοκχόλμης στη Σουηδία και είναι η δεύτερη φορά που παρουσιάζει το BOMB, καθώς η πρώτη ήταν το 2013 στη Στοκχόλμη.

Παρακάτω απαντάει σε ερωτήσεις σχετικά με το επικείμενο πάρτι στο Ρομάντσο!

Πως προέκυψε η ιδέα του BOMB και γιατί το ονομάσατε έτσι;

Ήθελα να κάνω κάτι κωμικό, που δεν θα είναι απαραίτητα και αστείο. Έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε μία κωμική βραδιά κατά τη διάρκεια ενός πάρτι σε ένα κλαμπ. Αυτό συνέβη πριν μερικά χρόνια στην Στοκχόλμη. Τη δεδομένη στιγμή, αφήσαμε λίγο το κωμικό στοιχείο και επικεντρωθήκαμε κυρίως στο να φέρουμε την τέχνη της περφόρμανς μέσα στα πλαίσια ενός κλαμπ, ελπίζοντας βέβαια να μην μετατρέψουμε την τέχνη σε θέαμα…

Όσον αφορά τον τίτλο, είναι απλά τρόπος του λέγειν. Στα Αμερικάνικα, εάν ένας κωμικός αποτύχει σε μία παράστασή του, χρησιμοποιούμε τον όρο «he bombs». Αλλά φυσικά είναι και μία ενδιαφέρουσα και αμφιταλαντευόμενη λέξη. Είναι αστεία, προσπαθήστε να την πείτε 12 φορές!

Ποιο είναι το πιο περίεργο περιστατικό που σας έχει συμβεί κατά την διάρκεια του BOMB;

Μμμμ… Δεν είμαι σίγουρος.. Ίσως ότι ο κόσμος χορεύει με το άκουσμα των κακών αστείων;

Ή μάλλον, όταν ένας τύπος που δεν είχε καλεστεί για να παρουσιάσει κάποια περφορμανς, ενοχλήθηκε τόσο, που ανέβηκε πάνω στη σκηνή μόνο και μόνο για να πηδήξει στο καινό και να σπάσει το πόδι του!

Έχετε παρουσιάσει στο παρελθόν κάποια δουλειά σας στην Ελλάδα;

Ναι, έχω κάνει μία δημόσια δράση (My Last-D Mark) στο Πολυτεχνείο το 2011, όπως επίσης και μία λάιβ περφόρμανς στην Μπιενάλε της Αθήνας.

Ποια περιμένετε να είναι η αντίδραση του κοινού, όσον αφορά το BOMB;

Να είναι ευγενικό και να περάσει καλά.

Ως κοινό, προτιμάτε μία προετοιμασμένη περφόρμανς ή καλύτερα έναν αυτοσχεδιασμό;

Έχει πολύ μεγάλη διαφορά. Σε αυτή την περίπτωση, εγώ και ο συνεργάτης μου Lars, σίγουρα έχουμε μία προετοιμασμένη περφόρμανς. Ο στόχος είναι να σας διασκεδάσουμε!

Μπορείτε να πείτε ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την τέχνη σας;

Δεν ξέρω, αλλά σίγουρα η οικονομική κρίση είναι η θεματική που χρησιμοποίησα στις δουλειές που ανέφερα παραπάνω (D Mark). Και σίγουρα είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνει υπόψιν του ένας Βορειοευρωπαίος που συνεργάζεται με Έλληνες καλλιτέχνες και ινστιτούτα. Δεν νομίζω ότι έχω να πω κάτι καινούριο για αυτό. Κυρίως είναι σημαντικό να βρίσκεις τρόπους να κάνεις τέχνη και να αποφεύγεις οποιοδήποτε είδος απλοϊκότητα και χωρίς νόημα . Είναι περίπλοκο και για αυτό τον λόγο η τέχνη μπορεί να είναι χρήσιμη με κάποιο σεμνό τρόπο…

Στο BOMB, θα εμφανιστούν:

Olav Westphalen, Lars & Olav, Rebecca Digby, Ricky & Tina, Vasilis Zarifopoulos, Georgios Papadopoulos, Giorgis Partalidis, Eleni Tomadaki

Το event στο facebook

 

 

 

 

Φαίη Πιτσιλίδου

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.