3 ομάδες μιλούν για το χρήσιμο θέατρο | Bob Theatre Festival 2018

3 ομάδες μιλούν για το χρήσιμο θέατρο | Bob Theatre Festival 2018

Το Bob Theatre Festival 2018 έρχεται για 11η χρονιά και εμείς έχουμε τη χαρά να μας παρουσιάζουν 3 ομάδες του τι σημαίνει «χρήσιμο θέατρο». Απολαύστε τους και επισκεφθείτε το ΒΙΟS για να ζήσετε από κοντά την νεανική τρέλα και δημιουργικότητα του φεστιβάλ!

 

Σταύρος Γιαννουλάδης - 4Frontal
Διοργανωτές Bob Festival

Χρήσιμο είναι το θέατρο που μετακινεί τόσο τους θεατές όσο και τους δημιουργούς, που στο τέλος της παράστασης είσαι λίγο διαφορετικός, λίγο πιο εύθυμος ή προβληματισμένος ή καμιά φορά με μία αίσθηση λύτρωσης και συγκίνησης που δεν μπορείς να εξηγήσεις.

Είναι όταν η ιστορία και ο στόχος της παράστασης έχουν κερδίσει και δεν συζητάμε το “πόσο καλός ήταν ο ηθοποιός” ή “τι ωραία ήταν τα κοστούμια”. Όταν η παράσταση είναι αυτή που μας απασχολεί, όταν οι χαρακτήρες του έργου ή οι καταστάσεις γίνονται τα θέματα για συζήτηση.

Είναι όταν η ανάγκη του δημιουργού να επικοινωνήσει με τον θεατή έχει πετύχει και δημιουργείται ένα χώρος όπου είσαι ελεύθερος να σκεφτείς τον εαυτό σου, ή τον κόσμο σου υπό ένα άλλο πρίσμα. Σε ένα χώρο όπου μοιράζεσαι μια κοινή εμπειρία, που μπορεί να σου αλλάξει ακόμη και τον τρόπο που ζεις.

 

Αναστασία Γιαννάκη - ΚΟΙΜΑΜΑΙ και άλλες ιστορίες
Νικητής Διαγωνισμού Scratch Night 2017

Σε μία εποχή που τα έχουμε δει όλα, σε μία εποχή που οτιδήποτε δεν μας κάνει καμία εντύπωση, που η ασχήμια με την ομορφιά είναι πιο ισότιμες από ποτέ, το θέατρο και η τέχνη γενικότερα δεν έχουν κανέναν άλλο δρόμο πέρα από αυτόν της Αλήθειας. Τίποτε άλλο δεν μπορεί να μας συγκινήσει, να μας μετακινήσει, να μας διασκεδάσει, να μας “μιλήσει”, να μας εντυπωσιάσει. Η Αλήθεια μας έμεινε. Ακόμα και την ιστορία της Χιονάτης να πρέπει να ξαναπείς, πρέπει να βρεις που συναντιέται με σένα και τον κόσμο γύρω σου. Οι ιστορίες από μόνες τους και τα ωραία λόγια δεν έχουν καμία αλήθεια και καμία δύναμη. Πρέπει να βρεις τον τρόπο να τα γεννήσεις από τον δικό σου πυρήνα, από αυτά που θες να φωνάξεις στον κόσμο και δεν μπορείς, από τους δικούς σου προβληματισμούς που δεν σε αφήνουν να κοιμηθείς τα βράδια. Αλλιώς είναι σαν να κοιτάζεσαι απλώς στο καθρέφτη και να λες πόσο όμορφος είσαι.

 

Παύλος Παυλίδης – C for Circus – To δαχτυλίδι της μάνας
Kάθε χρόνο συμμετέχουν στο Bob festival

Το θέατρο, όπως και κάθε μορφή τέχνης και έκφρασης δημιουργήθηκε από ανάγκη. Από ανάγκη που προέκυπτε απ την ίδια την ζωή αλλά δεν μπορούσε να εκφραστεί μέσα απ αυτήν. Χρήσιμο θέατρο λοιπόν για μένα, είναι αυτό που ακολουθεί ακόμα αυτόν τον απλό κανόνα. Δεν έχει να κάνει με το είδος θεάτρου ούτε με το θέμα μιας παράσταση, αλλά σε κάθε περίπτωση και τα δύο πρέπει να αφορούν τον καλλιτέχνη προσωπικά και η ανάγκη του να προκύπτει απ την ίδια την ζωή.

Αναλυτικές πληροφορίες και πλήρες πρόγραμμα εδώ

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.