Συνέντευξη με τους Μινέρβα: «Ο τίτλος garage/lo-fi προσδιορίζει τον ήχο και το attitude παρά το είδος».

 Συνέντευξη με τους Μινέρβα: «Ο τίτλος garage/lo-fi  προσδιορίζει τον ήχο και το attitude παρά το είδος».

Ξεκάθαροι και ωμοί, οι Μινέρβα παίζουν στην Αθήνα garage/lo-fi. Και εννοώ ότι ακούγοντας υλικό τους δεν θα σου λείψει ούτε ο Ty Segal, ούτε οι Oh sees. Καμία και καλά ψυχεδέλεια και καμία δηθενιά. Με αφορμή το επόμενο τους live το Σάββατο 30 Μαρτίου μαζί με τους Noise Figures στο Six D.o.g.s μιλήσαμε με τους Μινέρβα για τις απόψεις τους, το συγκρότημα και τη μουσική σκηνή στην Αθήνα.

Πόσα χρόνια είστε μπάντα; Από πού προέκυψε το όνομα;

Είμαστε μπάντα 1 χρόνο και κάτι ψιλά. Η ιδέα έπεσε τον Νοέμβρη του 2017 και ουσιαστικά ξεκίνησε ενεργά μέσα στον Δεκέμβρη. Το όνομα όπως και η μπάντα προέκυψε από μία πλάκα πάνω σε ένα τραπέζι με τσίπουρα, όπου ειπώθηκε ότι θα ήταν αστείο να υπάρχει μια μπάντα με το όνομα Μινέρβα που παραπέμπει στα βρακιά ή στα δυναμιτάκια, δηλαδή πράγματα που μας θυμίζουν την παιδική μας ηλικία.

Από ποιους αποτελείται η μπάντα;

Στην κιθάρα και τα φωνητικά είναι ο Γιώργος, επίσης στην κιθάρα και δεύτερα φωνητικά ο Ντένις, στο μπάσο είναι ο Σπήλιος και στα τύμπανα ο Μήτσος.

Πώς καταλήξατε στο συγκεκριμένο είδος;

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει συγκεκριμένο είδος. Ο τίτλος garage/lo-fi υπάρχει πιο πολύ για να προσδιορίσει τον ήχο και το attitude παρά το είδος αυτό καθαυτό. Από κει και πέρα το garage σαν είδος έτυχε να είναι ένα κοινό άκουσμα και των 4 μας όταν ξεκίνησε η ιδέα.

Ποιες είναι οι επιρροές σας και έχετε καταλήξει στον ελληνικό στίχο;

Δεν θα μιλήσουμε για συγκεκριμένες επιρροές γιατί θα περάσουν ίσως και χρόνια για να καλύψουμε τα πάντα, ωστόσο ο ελληνικός στίχος ήταν ένα ευτυχές ατύχημα. Για την ακρίβεια κανένας μας δεν είχε άμεση επαφή με μουσική που είχε να κάνει με ελληνικό στίχο, παρόλα αυτά γράφτηκε τυχαία ένα κομμάτι από τον Γιώργο, όπου δοκίμασε για πλάκα τον ελληνικό στίχο, και απλά νιώσαμε ότι μέσα σε αυτό υπήρχε αυτό το κάτι, και έτσι το κρατήσαμε. Παρόλα αυτά δεν δηλώνουμε μπάντα που κάνει focus στον ελληνικό στίχο, καθώς πλέον τα περισσότερα κομμάτια μας έχουν αγγλικό στίχο ή απλά ότι κάτσει.

Για τι μιλάνε τα κομμάτια σας και ποια ειναι η θεματική σας;

Τα κομμάτια μας κατά βάση σχετίζονται με πράγματα που βιώνουμε ο καθένας μας στην καθημερινότητά του, ή πολλές φορές με inside jokes που έχουμε ως παρέα αφού και εκτός μπάντας περνάμε πολύ χρόνο μαζί. Ωστόσο ο στίχος δεν είναι κάτι το οποίο χαρακτηρίζει τα κομμάτια μας, απλά έχει ρόλο να υποστηρίζει και να πλαισιώνει καλά τη μουσική μας.

Τι σιχαίνεστε και τι γουστάρετε γενικά;

Γιώργος: Σιχαίνομαι τα αντιεπαγγελματικά άτομα της σκηνής μας (ότι και αν σημαίνει αυτό) και γουστάρω αυτό που κάνω.

Διονύσης: Σιχαίνομαι τη luben κουλτούρα και γουστάρω το punk.

Μήτσος: Σιχαίνομαι την δηθενιά και το ποζεριλίκι και γουστάρω το τελευταίο σκαλί πριν ανέβω στο stage.

Σπήλιος: Σιχαίνομαι την ασυνέπεια και γουστάρω το φαγητό.

Πώς σας φαίνεται η μουσική σκηνή στην Αθήνα αυτή την στιγμή;

Νομίζουμε ότι η μουσική σκηνή στην Αθήνα διανύει μία από τις καλύτερες περιόδους της. Υπάρχουν πολλές μπάντες, πολλά stages, πολλά events, αλλά και πολλοί τρόποι να προμοτάρεις τη μουσική σου, κυρίως μέσα από τα social media. Παρόλα αυτά πάντα υπάρχουν και τα κακώς κείμενα, είτε σε επίπεδο μαγαζιών και διοργανωτών, είτε σε επίπεδο μουσικών όπου αρκετές φορές στη σκηνή μας ενώ φαίνεται ότι είμαστε όλοι μαζί σε αυτό, στην ουσία είναι ο καθένας μόνος του.

 

Πιστευέτε ότι η underground σκηνή και κοινό έχει ανέβει στην Αθήνα; Και γιατί;

Σίγουρα έχει ανέβει, και αυτό φαίνεται όπως είπαμε και στην προηγούμενη ερώτηση, απ’ το ότι υπάρχουν πάρα πολλές μπάντες, stages, και events. Σε αυτό φυσικά παίζουν ρόλο τα social media, σίγουρα τα ακούσματα και οι επιρροές αλλά και η δίψα της νέας γενιάς να παίξει μουσική.

Δεδομένου οτι δύσκολα βγαίνουν λεφτά από την μουσική, μέχρι που θα το κυνηγούσατε;

Δεν δίνουμε τόση σημασία σε αυτό. Απλά πάμε με το flow και όπου μας βγάλει.

Σκέφτεστε το εξωτερικό; Θα το προτιμούσατε;

Σίγουρα το να παίξουμε στο εξωτερικό είναι στόχος και όνειρο για την μπάντα, και στοχεύουμε να γίνει πολύ σύντομα.

3 καλλιτέχνες που θα σκοτώνατε και έναν με τον οποίο ο καθένας θα πάντρευε τον διπλανό του.

3 καλλιτέχνες που θα σκοτώναμε Matt Damon, τον Anton Newcombe των BJM, και τον sixx9ne.

Γιώργος: Θα πάντρευα τον Μήτσο με την Lana del Rey.

Μήτσος: Θα πάντρευα τον Σπήλιο με τον Kurt Vile.

Σπήλιος: Θα πάντρευα τον Ντένις με την Lee Ranaldo.

Ντένις: Θα πάντρευα τον Γιώργη με John Dwire.

Υπάρχουν αρκετά events και χώροι που βοηθούν την προώθηση μιας μπάντας με garage ήχο;

Υπάρχουν μέρη και venues σίγουρα από αυτοδιαχειριζόμενα και καταλήψεις μέχρι μαγαζιά στο κέντρο όπου στηρίζουν την σκηνή. Τώρα πιο μεγάλα venues και events ακόμα δεν έχουν στηρίξει τόσο την garage σκηνή, αλλά τώρα μάλλον αναπτύσεται η σκηνή μας οπότε αντίστοιχα θα έρθουν και αυτά με τον καιρό.

Κατά την άποψη μου υπάρχουν πολλοί χωροί με μεγάλη προσέλευση κόσμου και έχουν είσοδο σχεδόν πάντα. Συνήθως οι μπάντες δεν πληρώνονται τίποτα. Πόσο κακό ειναι αυτό για την μπάντα; Επίσης κάνει την παραγωγή δίσκου για παράδειγμα κάτι πιο δύσκολο; Μήπως εν τέλει μέσα από αυτή την δυσκολία παράγεται υλικό με Underground χαρακτήρα και η δυσκολία αυτή ειναι συνεπώς και αιτία παραγωγής αυτής της μουσικής;

Σίγουρα είναι κακό διότι ένας μουσικός ακόμα και να μην έχει επιλέξει να ζήσει από την μουσική, μόνο και μόνο ο εξοπλισμός του και τα πήγαινε έλα του για να παίξει ένα λάιβ, έχουν κόστος το οποίο σε καμία περίπτωσή δεν είναι μικρό, οπότε ουσιαστικά πληρώνει για να κάνει αυτό που αγαπάει. Σαφώς αυτό επιβαρύνει την παραγωγή ενός δίσκου, όπου επίσης μια σοβαρή παραγωγή είναι κοστοβόρα, και για αυτό βλέπουμε πολλές μπάντες να βγάζουν υλικό με μεγάλα κενά διαστήματα από δουλειά σε δουλειά. Δεν πιστεύουμε ωστόσο ότι αυτή είναι η αιτία παραγωγής μουσικής με underground χαρακτήρα, καθώς πολλοί μουσικοί το κάνουν αυτό έχοντας την ασφάλεια ενός καλού οικονομικού background, αλλά σίγουρα σε πολλές περιπτώσεις παίζει το ρόλο του.

Βινύλιο ή cd;

Βινύλιο. Θάνατος στο cd.

Πότε είναι το επόμενο λάιβ και το επόμενο release κάποιου track;

Το επόμενο λάιβ είναι στο six d.o.g.s στις 30 μαρτίου μαζί με τους Noise Figures. Το επόμενο release θα είναι εντός του 2019 και θα είναι το πρώτο μας full length album, το οποίο ήδη έχουμε ξεκινήσει να ηχογραφούμε.

Και τέλος, ποια θέλετε να είναι η αντίδραση του κοινού στα λάιβ σας;

Θέλουμε το κοινό απλά να περνάει καλά και η μουσική μας και η ενέργειά μας να τους βγάζει αυθόρμητα πράγματα από μέσα τους.

Με αυτόν, λοιπόν τον αυθορμητισμό και την ενέργεια, θα απολάσουμε τους Μινέρβα το Σάββατο στο six d.o.g.s . Ωμά.

Περισσότερες πληροφορίες για τη συναυλία θα βρείτε εδώ.

 

Γιάννης Μίχος

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.