Βρεθήκαμε στην πρεμιέρα της Νέκυιας του Γιάννη Αγγελάκα στη Στέγη Ωνάση

Βρεθήκαμε στην πρεμιέρα της Νέκυιας του Γιάννη Αγγελάκα στη Στέγη Ωνάση
 

Ο Γιάννης Αγγελάκας πραγματοποιεί το δικό του οδοιπορικό στον Κάτω Κόσμο. Ορμώμενος από έμπνευση και δέος απέναντι στο ομηρικό έπος, επιχειρεί κάτι τελείως διαφορετικό από την πορεία του μέχρι σήμερα, τοποθετώντας ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και απόκοσμο σκηνικό στην κεντρική σκηνή της Στέγης Ωνάση. Με γλαφυρό και αισθαντικό τρόπο, προσεγγίζει τη Νέκυια, τη ραψωδία λ της Οδύσσειας, που πραγματεύεται την επίσκεψη του Οδυσσέα στον Άδη.

Ο ήρωας, καταπονημένος από τη χρόνια περιπλάνησή του σε ξένους τόπους, ύστερα από το πέρας του τρωικού πολέμου, έχει πλέον μαζέψει πληθώρα εμπειριών αλλά και σωματικής / ψυχολογικής κόπωσης. Προσπαθεί, πάντα με τη συνοδεία των συντρόφων του, να βρει έναν τρόπο ώστε να επιστρέψει κάποια στιγμή στις μεγάλες του αγάπες, την πατρίδα του την Ιθάκη και την οικογένειά του.

Έτσι, μετά από 1 χρόνο διαμονής στα μέρη της Κίρκης και έπειτα από δική της προτροπή, κατευθύνεται στον Κάτω Κόσμο, για να συναντήσει τον μάντη Τειρεσία, ο οποίος έχει πεθάνει. Εκείνος είναι ο μόνος που μπορεί να τον νουθετήσει σχετικά με το πώς θα μπορέσει να γυρίσει στην αγαπημένη του Ιθάκη.

Ο Αγγελάκας χρησιμοποιεί το εκφραστικό του βάθος, τόσο αφηγηματικά όσο και αισθητικά, σε συνοδεία με τη φωνή της Όλιας Λαζαρίδου, με σκοπό να διηγηθεί με θεατρικότητα την περιπέτεια του Οδυσσέα στον Κάτω Κόσμο. Τα φώτα, τα εφέ, η μουσική (με τη σημαντική συμβολή του Coti K) αλλά και οι μουσικοί, συνθέτουν το μακάβριο πορτρέτο του κόσμου των ψυχών όπου ο ήρωας συναντιέται με τη μητέρα του (σε μια εξαιρετικά φορτισμένη σκηνή), τον Αγαμέμνονα, τον Αχιλλέα και τον Αίαντα.

Ο θάνατος είναι ο άτεγκτος κριτής κάθε ζωντανού πλάσματος και χάρη στον δικό του ρόλο, γίνεται κατανοητή η κατάφαση προς τη ζωή και ο συνοψισμός των όμορφων στοιχείων που την απαρτίζουν, όσο αδυσώπητη και αν στέκεται συχνά η πραγματικότητα. Για όλο αυτό το σκηνικό δε θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη αφετηρία από την επιλογή της μεγαλύτερης νύχτας του χρόνου για πρεμιέρα (21 Δεκεμβρίου / χειμερινό ηλιοστάσιο).

Ο δημιουργός έχει επιλέξει με σχολαστική προσοχή και ελκυστική απλότητα καθετί που σχετίζεται με αυτό το εγχείρημα. Έχει έρθει η ώρα, λοιπόν, για μια μεγάλη βουτιά στα πιο σκοτεινά σημεία της ανθρώπινης ύπαρξης, από όπου, όμως, κατά έναν περίεργο λόγο, προέρχεται η ιαματική ιδιότητα του φωτός και της αισιόδοξης πλευράς της ζωής.

Μουσικοί

Coti K (Πρόσθετη Μουσική), Ηλίας Μπαγλάνης (Πλήκτρα, πρόσθετη μουσική), Νίκος Γιούσεφ (μουσικό πριόνι), Δημήτρης Σαλεπάκης (προηχογραφημένο modular synthesizer)

Φωνητικά

Γιώτα Κολιούση, Ειρήνη Κολιούση, Νεφέλη Μπραβάκη, Μυρτώ Σταυρακίδου-Ζάχου

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.