Βρεθήκαμε στην παρουσίαση και την παράσταση του Πέρα από τη θάλασσα | Ο Παύλος Παυλίδης συναντά τον Γιάννη Μαρκόπουλο

Βρεθήκαμε στην παρουσίαση και την παράσταση του Πέρα από τη θάλασσα | Ο Παύλος Παυλίδης συναντά τον Γιάννη Μαρκόπουλο

Η μουσική συνάντηση του Παύλου Παυλίδη με τον Γιάννη Μαρκόπουλο είναι κάτι που το κοινό περίμενε πριν από την πανδημία, όταν είχαν ακουστεί οι πρώτες φήμες. Τα χρόνια πέρασαν και όπως είπε και ο ίδιος ο Παυλίδης, στην παρουσίαση του άλμπουμ, λόγω της πανδημίας, πήρε όλο τον χρόνο και τη συγκέντρωση που χρειαζόταν, για να προσηλωθεί σε αυτό το εγχείρημα. Ήρθε ο καιρός που η σύμπραξη μεταξύ της Στέγης Ωνάση και της United We Fly έλαβε δράση.

Με περίσσιο σεβασμό και ταπεινότητα, από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν επίσημα η κυκλοφορία του άλμπουμ αλλά και των παραστάσεων, ο Παυλίδης μιλά με ειλικρίνεια και εκτίμηση για το σπουδαίο υλικό του μεγάλου συνθέτη. Στην παρουσίαση του άλμπουμ, αναφέρθηκε στη συγκινητική στιγμή που η κόρη του Μαρκόπουλου, η Λένγκα, τον προσέγγισε με σκοπό να διασκευαστούν τα τραγούδια του. Στην παρουσίαση βρέθηκε και ο Γιώργος Χρονάς, ένας από τους επιζόντες ποιητές που έχει μελοποιήσει ο μεγάλος συνθέτης.

Από την πρώτη στιγμή, λοιπόν, υπήρχε ο αναμενόμενος προβληματισμός και η αμφιβολία για το τι πρόκειται να συμβεί, όπως γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις. Δεν είναι λιγές οι φορές που καλλιτέχνες, οι οποίοι αναμετρήθηκαν με ανάλογου βεληνεκούς έργου, υποτιμήθηκαν ή αναγνωρίστηκε η αξία τους με το πέρασμα του χρόνου. Το κοινό φάνηκε να διχάζεται, διότι το πλησίασμα σε κάτι διαχρονικό και ευρέως καταξιωμένο, είναι πάντα δύσκολη υπόθεση. Ο Παυλίδης, όλο αυτό το διάστημα, ισχυρίζεται σε συνεντεύξεις του ότι η ενδότερη σύνδεσή του με το έργο και ένα πιάνο, είναι αυτά που τον οδήγησαν στο μονοπάτι που ένιωσε ο ίδιος ότι έπρεπε να διαβεί.

 

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε και οι προσδοκίες υπήρξαν κάτι παραπάνω οι μεγάλες. Ήρθε, λοιπόν, η στιγμή να επικοινωνηθεί αυτό το υλικό και δια ζώσης. Το αποτέλεσμα φάνηκε όχι απλά να δικαιώνει τους δύο καλλιτέχνες αλλά η γεμάτη από χειροκροτήματα, ιαχές και συγκίνηση αίθουσα της Στέγης, έδειξε ότι ο κόσμος αγκάλιασε αυτήν τη συνάντηση. Με ένα συμπαγές σύνολο μουσικών, ο Παυλίδης ακολούθησε μια τελείως διαφορετική performance από ό, τι έχει συνηθίσει ο κόσμος που τον παρακολουθεί. Με χορό, έντονη εκφραστικότητα και κατάνυξη, χάρισε μία από τις αξέχαστες εμφανίσεις του. Τα visuals, τα φώτα, τα σκηνικά, το εξώφυλλο του Στέφανου Ρόκου που έντυσε και τη σκηνή, η δεμένη ομάδα που τον περιτριγύριζε, έδωσαν σάρκα και οστά σε όσα ο ίδιος Μαρκόπουλος σχολίασε: «Το 2019 γεννήθηκε η ιδέα από την κόρη μου, Λέγκα της συνάντησης δύο μουσικών κόσμων. Η περιδιάβαση του Παύλου Παυλίδη στο δικό μου έργο. Μια προσέγγιση στη μουσική μου μέσα από τη δική του ευαίσθητη και ανήσυχη ματιά. Έδωσα στον Παύλο τη συναίνεσή μου να σχεδιάσει το ταξίδι του χωρίς να συμμετέχω ενεργά, παραμένοντας σταθερά σε απόσταση για όλο το διάστημα της εργασίας αυτής, για να μπορέσει να οραματιστεί και να χαράξει μια προσωπική πορεία μέσα σε αυτό, ώστε να προκύψει μια πραγματική συνάντηση. Το ταξίδι του Παύλου στα ίχνη της διαδρομής μου μετουσιώνεται στη δισκογραφική δουλειά ‘Πέρα από τη θάλασσα’ που θα κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες. Ευχαριστώ τον Παύλο για την αγάπη που έδειξε στο έργο μου και με την οποία αντιμετώπισε αυτή τη δουλειά, καθώς και όλους όσοι εργάστηκαν για την πραγματοποίησή της».

Φωτογραφίες: Ανδρέας Σιμόπουλος

Συμμετείχαν οι :

ΦΩΝΗ, ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΙΘΑΡΑ
ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΜΠΑΣΟ, BASS SYNTH
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ
ΠΛΗΚΤΡΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΥΜΠΑΝΑ, ELECTRONIC PERCUSSION (PAD)
ΘΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΙΘΑΡΑ, SYNTHESIZER
ΑΛΕΚΟΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΙΟΛΙ, ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΙΘΑΡΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΖΗΣΗΣ
ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΕΓΧΟΡΔΩΝ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΡΕΤΤΑΣ (ΒΙΟΛΙ), ΝΕΦΕΛΗ ΛΙΟΥΤΑ (ΒΙΟΛΙ), ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ (ΒΙΟΛΑ), ΣΟΦΙΑ ΕΥΚΛΕΙΔΟΥ (ΤΣΕΛΟ)
ΦΩΝΗΤΙΚΑ
ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΔΙΩΝΗ: ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΛΙΟΥΣΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΛΙΟΥΣΗ, ΑΝΘΗ ΚΥΡΚΟΥ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΡΡΗΣ
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΔΟΓΑΝΗ
ΣΚΗΝΙΚΑ
ΛΟΥΚΑΣ ΜΠΑΚΑΣ
 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.