Βιωματική έκθεση της Actionaid για την Παλαιστίνη

Βιωματική έκθεση της Actionaid για την Παλαιστίνη

Στις αρχές του καλοκαιριού του 2014 και ενώ πολλοί από εμάς  κάναμε σχέδια για τις καλοκαιρινές μας διακοπές κάποιοι συνάνθρωποί μας, εθελοντές της actionaid  πήραν την απόφαση να ταξιδέψουν στην Παλαιστίνη. Έμειναν λοιπόν στη Χεβρώνα για λίγες μέρες  φιλοξενούμενοι από ντόπιους και βίωσαν μαζί τους την καθημερινότητά  τους. Επιστρέφοντας γεμάτοι εμπειρίες ανεξίτηλες αποφάσισαν  τηρήσουν την υπόσχεση που έδωσαν στους κατοίκους πριν φύγουν: να μεταφέρουν το μήνυμά τους, να περιγράψουν τις συνθήκες ζωής τους. Έτσι οι εθελοντές με τη βοήθεια της actionaid  δημιούργησαν μια βιωματική έκθεση, ώστε να δώσουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα να καταλάβει και να αισθανθεί τι βιώνει ένας Παλαιστίνιος στην καθημερινότητά του.  Οι επισκέπτες περιφερόμενοι σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους  και συνοδευόμενοι από τους εθελοντές που είχαν το ρόλο των Παλαιστινίων  με τη βοήθεια ήχων αλλά και κατάλληλων «σκηνικών»  έγιναν μέρος της καθημερινότητας ενός Παλαιστίνιου της Χεβρώνας. Οι συνθήκες διαβίωσης δύσκολες. Αλλά αυτό είναι το αναμενόμενο για τα μάτια μας , που έχουν εθιστεί στις σκληρές εικόνες που προβάλλουν τα ΜΜΕ. Πολλοί από εμάς ίσως και να ησυχάζουμε που όλα αυτά είναι τόσο μακριά μας. Αυτό όμως που δύσκολα μπορούμε να δεχτούμε είναι το αίσθημα φόβου που μας συνεπήρε.  Φόβος σε κάθε κίνηση, κάθε ανάσα, φόβος για όλα.

Ήταν από τα πιο διδακτικά δρώμενα που έχουν γίνει τελευταία. Καλή η τέχνη, τα σύνθετα βαθυστόχαστα εικαστικά δρώμενα που οξύνουν το νου και  γρατζουνάνε την καρδιά μας. Αλλά η πραγματικότητα συνήθως ξεπερνά την τέχνη.  Μας ταρακούνησε και καταλάβαμε πως καλό είναι να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ας χαρούμε με την καθημερινότητα που έχουμε, γιατί για πολλούς τα αυτονόητα δεν είναι και δεδομένα. Και μετά ας στρέψουμε το βλέμμα μας και λίγο πιο πέρα, όχι πολύ μακριά, εκεί που ο ανθρώπινος παραλογισμός και το μίσος έχουν ισοπεδώσει τα πάντα. Και η σκέψη μας ας γίνει χέρι βοηθείας στο δύσκολο έργο της action aid και άλλων οργανώσεων με παρόμοιο έργο.

 
 

 

Αντώνης Μπάτζιος

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.