Το πολύεδρο πρίσμα των Holy Monitor

Το πολύεδρο πρίσμα των Holy Monitor

Αν και είναι από τα σχετικά νέα μέλη του γενεαλογικού δέντρου της Αθηναϊκής εναλλακτικής μουσικής σκηνής, η κολλεκτίβα των Holy Monitor έχει κάνει αρκετή αίσθηση στο κοινό αλλά και στον ψηφιακό τύπο σημειώνοντας μια ανελικτική πορεία που ξεκίνησε με την κυκλοφορία του EP Golden Light στις αρχές του '15. Όσον αφορά τις live εμφανίσεις, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν βρει τους H.M. να γεμίζουν venues σε διάφορες ελληνικές πόλεις, να συμμετέχουν σε φεστιβάλ (βλ. Winter Plissken 2016, Φέγγαρος 2017 στην Κύπρο) και να ανοίγουν μεγάλες μπάντες του εξωτερικού με "crowning glory" τη φετινή επίσκεψη των Black Angels στην Αθήνα τον φετινό Σεπτέμβριο.

Δισκογραφικά μετράνε 2 EP, ένα LP και ένα single με σημαντικότερη κυκλοφορία το μεσαίο που «έσκασε» κάπου στα μέσα Φεβρουαρίου του '17 σε συνεργασία με την Blackspin και Primitive Music Records. Το ομώνυμο ντεμπούτο πλήρους διάρκειας ακολούθησε μια διθυραμβική παρουσίαση στον γεμάτο από επισκέπτες χώρο του Death Disco (υπήρχε δυσκολία στο να βρω θέση που να παρέχει πλήρη θέα της σκηνής ακόμα και στον εξώστη) όπου η μπάντα έδωσε ένα performance αντάξιο του δισκογραφημένου υλικού. Με ήχο που ανήκει στην εξέλιξη του κύματος που λέγεται «νεοψυχεδέλεια», αλλά χωρίς να χρωματίζεται καθολικά από αυτήν, οι Holy Monitor παίζουν πατώντας γερά σε "motorik" ρυθμούς. Ειδικά όσον αφορά το ομώνυμο LP, έχουν έντονο το στοιχείο της επανάληψης που θα έβρισκε κανείς σε krautrock διαμάντια. Το στοιχείο αυτό συνοδεύεται από υπνωτιστικά φωνητικά και κιθάρες που εξελίσσονται διαδοχικά χτίζοντας ένα σύνολο από ευχάριστα ηχητικά τοπία των οποίων η αισθητική κρατάει έναν κάπως μυθολογικό χαρακτήρα.

 

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως αυτή η κυκλοφορία τους τα πήγε στέφθηκε με επιτυχία όσον αφορά τις πωλήσεις των βινυλίων σε Ελλάδα αλλά και εξωτερικό στέλνοντας γεμάτες κούτες με προορισμό record stores σε χώρες όπως οι Η.Π.Α, Ολλανδία Ην. Βασίλειο και Ιαπωνία. Ταυτόχρονα, το κομμάτι Nemesis από το άλμπουμ τους έπαιξε στον αέρα του BBC Radio 6 U.K στην εκπομπή του Steve Lamacq ενώ πάμπολλα διεθνή music blogs ανέβασαν αναφορές και θετικά reviews για το album.

Η τελευταία τους κυκλοφορία όμως δεν είναι το LP. Τον Σεπτέμβριο του '17 οι H.M κυκλοφόρησαν διαδικτυακά ένα single με τίτλο "Ghost" ο οποίο είναι ουσιαστικά ένα σχεδόν 11άλεπτο jam παρμένο από ολονύκτια πρόβα της μπάντας στο studio. Είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια κομμάτι που έχουν κυκλοφορήσει εώς τώρα και διακρίνεται από ένα πιο «υπαρξιακό» και ταυτόχρονα "spooky" ύφος. 

Στις 18 Νοέμβρη και ημέρα Σάββατο, οι Holy Monitor θα ανέβουν στη σκηνή του six d.o.g.s για να μας χαρίσουν ακόμα ένα μεθυστικό live. Περισσότερες πληροφορίες για το event εδώ.

Μπορείτε να βρείτε τη μουσική τους στις πλατφόρμες: Spotify , Bandcamp , Youtube

Ευχαριστώ τη Mariza Kapsabeli για την banner photo.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.