Τι είδαμε στο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου vol2

Τι είδαμε στο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου vol2

Γιατρός στο χωριό
Είναι προφανές ότι οι σχέσεις των ανθρώπων σε μια επαρχιακή πόλη έχουν δύο όψεις: αυτή της χαλαρής ζωής -που δεν παύει βέβαια να γεννά αυτό που στις μικρές κοινωνίες της Ελλάδας γνωρίζουμε ως κακό κουτσομπολιό- και την άλλη της, υπερβολικής ίσως, αμεσότητας των σχέσεων που δημιουργούνται σε τέτοια περιβάλλοντα. 
Όταν είσαι γιατρός και ασκείς το επάγγελμά σου σε μία τέτοια κοινωνία οφείλεις να έχεις το ταλέντο να κρατάς τις ισορροπίες των δύο αυτών όψεων.
Χαμηλών τόνων σεναριακά, η ταινία είναι μια ευκαιρία αναζήτησης και προβληματισμού για το πόσο υπάρχει μέσα μας ανθρωπισμός και αγάπη για τους άλλους και μία ακόμη ευκαιρία να θέσει το αιώνιο -παγκόσμιο- ζήτημα της πρόνοιας και της υγείας στη σύγχρονη κοινωνία.
Συμπαθητικές ερμηνείες από τους δυο πρωταγωνιστές, τον François Cluzet και την Marianne Denicourt.

 

Μάταια
Σοκαριστική σαν ντοκιμαντέρ, αυτή η ταινία αποτελεί μια φοβερή προσέγγιση της σκληρής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στη ζωή και στον τρόπο που αυτή τελειώνει. Τον «κόμπο στον στομάχι», όσοι την παρακολουθήσουν, δεν θα τον γλιτώσουν...
Ένα σενάριο έξυπνο, που με αμεσότητα αντίληψης ως προς το θεατή, προκαλεί χωρίς να σοκάρει. Λιτοί και κοφτοί διάλογοι, με ένα δυνατό φινάλε που μας πάει πίσω τέσσερα χρόνια στο φινάλε του 'Amour' του Michael Haneke.

 

Μετά από την προβολή της ταινίας, ακολούθησε ένα Q&A με τον σκηνοθέτη, Lionel Baier. Δυστυχώς επικεντρώθηκε στην ντοκιμαντερίστικη πλευρά και όχι στην ουσία του σεναρίου με ελάχιστες εξαιρέσεις ερωτήσεων που επισήμαναν το ουσιαστικό background στο οποίο βασίστηκε το έργο του.

Coni-ΟnAir: Τhe Music Radio

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.