Ταινίες που πρέπει να δείτε :: «Ο Ιδρυτής μίας αυτοκρατορίας» (2016)

Ταινίες που πρέπει να δείτε :: «Ο Ιδρυτής μίας αυτοκρατορίας» (2016)

Η διαβίωση σε μια μεγάλη πόλη όπως το Λονδίνο σας δίνει την ευκαιρία να δοκιμάσετε τρόφιμα από κάθε γωνιά του κόσμου, χωρίς ποτέ να ταξιδεύετε μίλια ή να πάτε στο εξωτερικό για να έχετε ένα burrito ή κάποιο κοτόπουλο tikka masala ή κάποια κινεζικά θαλασσινά.

Στο ευρύ φάσμα των επιλογών που υπάρχει, είναι επίσης και η επιλογή του fast food. Ναι, αυτά τα μεγάλα, λαμπερά, απολύτως άγευστα εστιατόρια που μοιάζουν περισσότερο με καταστήματα παρά με σωστά μέρη για να γευματίσει κάποιος. Ναι, είναι φτηνά και γρήγορα, και αυτό είναι το νόημα, αλλά πάραυτα δεν τα καταλαβαίνω.

Λοιπόν, δεν ήταν πάντα έτσι. Μια φορά κι έναν καιρό το 1954 σε μια μικρή πόλη που ονομάζεται San Bernardino στην Καλιφόρνια υπήρχε ένα ασυνήθιστο εστιατόριο, που δημιουργήθηκε, άνοιξε και ανήκε στα αδέρφια McDonald. Ναι, McDonald, το μεγάλο franchise με πλαστικά μπιφτέκια για 1 λίρα το καθένα. Ήταν πολύ πολύ διαφορετικό το 1954.

Το 2016 ο σκηνοθέτης John Lee Hancock, γνωστός για ταινίες όπως "Save Mr. Banks" και "Η τυφλή πλευρά", και ο συγγραφέας Robert D. Siegel έδωσαν τη γέννηση σε μία από τις καλύτερες ταινίες τις δεκαετίας. Το πανόραμα του κινηματογράφου σήμερα είναι πολύ ήπιο και το μόνο που συνεχίζει να έρχεται στις μεγάλες οθόνες, είναι οι υπερήρωες ή οι φοβερές αναδιαμορφώσεις των ταινιών που ήταν απίστευτα καλές και επιτυχημένες, αλλά «Ο Ιδρυτής» είναι διαφορετικός, ένα πραγματικό μαργαριτάρι.

Χάρη σε έναν εξαιρετικό Michael Keaton, γνωστό για τους Bettlejuice, Batman και ούτω καθεξής, αυτή η ταινία σας δίνει πολλά για να σκεφτείτε και είναι πολύ ευχάριστη για να την παρακολουθήσετε επίσης.

Είναι πολύ σοβαρή, βασισμένη στην αληθινή ιστορία του Ray Kroc, αλλά ταυτόχρονα σχεδόν θρυλική, καθώς σας κάνει να συνειδητοποιήσετε ότι τα όνειρα μπορούν να γίνουν αληθινά. Δεν θέλω να αποκαλύψω την ταινία και δεν θα το κάνω, αλλά πρέπει να σας δώσω όσα χρειάζονται για να αντιληφθείτε το ενδιαφέρον της.

Ο Ray Kroc (Michael Keaton) είναι ένας ανεπιτυχής πωλητής που έχει βγει στο δρόμο για όλη του τη ζωή και παρόλα αυτά, κατάφερε να έχει ένα ωραίο σπίτι σε μια ωραία πόλη, μια υποστηρικτική και αγαπημένη γυναίκα και είναι σχεδόν αρκετά μεγάλος για να συνταξιοδοτηθεί, αλλά θέλει περισσότερα. Αυτό που έχει δεν είναι αρκετό, όχι ακόμα. Το προϊόν που πωλεί αυτή τη στιγμή είναι ένα μίξερ για μιλκσέικ, όχι πολύ επιτυχημένο στοιχείο, θα έλεγα. Όμως μια μέρα, ενώ ταξιδεύει στις Η.Π.Α., προσπαθώντας να πουλήσει αυτά τα μίξερ, παίρνει μια κλήση από το πρακτορείο του, λέγοντας ότι κάποιος παρήγγειλε 6 μίξερ στο San Bernardino της Καλιφόρνια.

Το ταξίδι του ξεκινά, πηδάει στο αυτοκίνητό του και πηγαίνει σε αυτό το εστιατόριο, και μόλις φτάνει εκεί, σύντομα καταλαβαίνει ότι η ζωή του πρόκειται να αλλάξει για πάντα. Το εστιατόριο Bros McDonald's είναι κάτι που κανείς δεν έχει δει ποτέ και ήταν εντελώς διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο εστιατόριο στη Γη. Εφηύραν το γρήγορο σύστημα, η κουζίνα είναι ορατή σε όλους, ο χρόνος αναμονής για το φαγητό είναι κατά μέσο όρο 30 δευτερόλεπτα και το φαγητό είναι εκπληκτικό. Δεν μπορεί να πιστέψει τα μάτια του. Η ιστορία του γρήγορου συστήματος και της ιστορίας του McDonald's bros είναι τόσο ενδιαφέρουσα που θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια ταινία μόνο για αυτούς, αλλά το πιο συναρπαστικό μέρος είναι η ιδιοφυής σκέψη που ο Ray Kroc είχε στο μυαλό του.

Συνενώθηκε με τους McDonald Bros και μετά από λίγο κατάφερε να τους πείσει να τον προσλάβουν για να ξεκινήσουν ένα franchise, κάτι που είχαν δοκιμάσει στο παρελθόν αλλά δεν δούλεψε. Ο Kroc, με την επιμονή του (λέξη-κλειδί της ταινίας), θα καταφέρει να χτίσει μια αυτοκρατορία από την ιδέα κάποιου άλλου, το όνειρο και τη σκληρή δουλειά κάποιου άλλου. Είναι αποτρόπαιος άνθρωπος, αλλά θα τον αγαπήσετε σε κάποια κομμάτια, πιστέψτε με.

Η ταινία περνάει μέσα από το χρόνο και η ιστορία εμπλέκεται τόσο που σημαίνει ότι θα την αγαπήσετε. Η σκηνοθεσία είναι τέλεια και οι ηθοποιοί ήταν πολύ καλοί, που συνοψίζουν μια πολύ καλή ταινία. Μην περιμένετε από την ταινία να είναι κάτι σαν το "Supersize me" ή ταινίες σαν αυτό, γιατί δεν είναι μια ταινία για το junk food, αφού στην αρχή τα McDonald's ήταν σχετικά με την ποιότητα. Είναι μια ταινία για το όνειρο ενός ανθρώπου, μια ταινία για σκληρή δουλειά και αφοσίωση, μια ταινία για την επιμονή και αυτό είναι αρκετά καλό για μένα σε έναν κόσμο όπου κανείς δεν φαίνεται να ονειρεύεται πια, έναν κόσμο όπου η σκληρή δουλειά δεν αναγνωρίζεται πια και η επιμονή είναι μόνο μια λέξη στο λεξικό.

 

 

Άλφιο Ρασίτι

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.