Συγκριτικό test Gluhwein

Συγκριτικό test Gluhwein

Μόλις είχαν κυκλοφορήσει τα νέα για την αναβολή της πολυαναμενόμενης συναυλίας του Morrissey. Η απογοήτευση στην πόλη εκείνο το κρύο απόγευμα του Δεκεμβρίου ήταν διάχυτη. Και πάνω που πήγε να χτυπήσει και τη δική μου πόρτα αποφάσισα να μην της ανοίξω και να βάλω σε εφαρμογή το πλαν μπι. Μπορεί ο Morrissey να έμεινε σπίτι του αλλά όχι κι εγώ. Η βραδιά μύριζε Χριστούγεννα. Σε λίγο θα αποκτούσε και τη γεύση τους.

Καιρό τώρα ήθελα να μάθω αν εκείνο το ζεστό κρασί με το εθιστικό άρωμα κανέλας που σερβίρεται στις Χριστουγεννιάτικες αγορές των χωρών τη Βόρειας Ευρώπης έχει βρει το δρόμο του για τα bars της Αθήνας. Χρειαζόμουν μια πλειάδα από αυτά σε περπατίσιμη απόσταση, καλή παρέα και έναν τρόπο να γυρίσω σπίτι μου. Με μια γρήγορη αναζήτηση στο δίκτυο τέσσερα από αυτά καταγράφτηκαν στο σημειωματάριό μου και με ένα τηλέφωνο είχα στη διάθεσή μου την καλύτερη συνεργό για το «έγκλημα» που θα ακολουθούσε τις επόμενες ώρες.

Έχοντας επιστρέψει σώοι και χωρίς να οδηγήσουμε (κοινωνικό μήνυμα) από εκείνη τη μακριά βραδιά οινοποσίας, σας παρουσιάζουμε τις εντυπώσεις μας από το ζεστό Χριστουγεννιάτικο κρασί γνωστό ως Gluhwein, Mulled Wein ή Glow Wein, όπως το δοκιμάσαμε στο Όμικρον, στην Αμπάριζα, στο Pure Bliss και στο Blue Bird.

Όμικρον, Λέκκα 12

 

Στο Όμικρον, καθισμένοι στο bar, είχαμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε από κοντά όλη τη διαδικασία προετοιμασίας ενός ποτηριού ζεστού κρασιού, υπό την ξενάγηση της φιλικότατης Κλειώς. Εδώ, το ποτήρι προζεσταίνεται ώστε να υποδεχθεί το ζεστό, κανελωμένο, Αγιωργίτικο βιολογικό κρασί. Τα υπόλοιπα συστατικά προστίθενται στο ποτήρι όπως κάθε προσεγμένο cocktail. Porto, triple sec, φρέσκος χυμός πορτοκαλιού και στο τέλος φέτες μήλου, πορτοκαλιού και λεμονιού. Η θερμοκρασία σερβιρίσματος είναι θερμή, ιδανική για όσους δε θέλουν να περιμένουν, ενώ η γλυκιά του γεύση παραμένει σχεδόν σταθερή καθόλη τη διάρκεια της πόσης.

 

 

 

 

Αμπάριζα, Λέκκα 14

 

Λίγα βήματα πιο κάτω, μας περίμενε το gluhwein της Αμπάριζας. Σερβιρισμένο και εκείνο σε κολωνάτο αλλά πιο στιβαρό ποτήρι, μας έφτασε σε μια θερμοκρασία που ναι μεν καίει τα χείλη αλλά δε χρειάζεται φύσημα. Η γεύση του σχετικά άγλυκη, προτείνεται και στους λάτρεις των ξηρών ποτών. Παρότι δεν είχαμε τη δυνατότητα να δούμε τη διαδικασία παρασκευής του, υποκλέψαμε τα συστατικά του τα οποία είναι κόκκινο ξηρό κρασί, cherry marnier, aged rum, cherry heering, ενώ στο ποτήρι θα βρείτε επίσης φέτες μήλου και πορτοκαλιού, stick κανέλας και γαρύφαλλο.

 

 

 

 

 

Pure Bliss, Ρόμβης 24

 

Στο Pure Bliss, η εξήγηση από τη Βασιλεία, που μας περίμενε, έγινε από νωρίς: εδώ είμαστε παιχνιδιάρηδες και multinational. Κοιταχτήκαμε απορημένοι, αλλά μισή ώρα αργότερα είχαν ξεκαθαρίσει όλα. Το ρόφημά μας σερβιρίστηκε σε χειροποίητη Βιετναμέζικη κούπα που η ίδια η Βασιλεία είχε φέρει από το ταξίδι της εκεί. Το gluhwein βράζει μαζί με σχεδόν όλα του τα συστατικά περιμένοντας να σερβιριστεί στην κάθε κούπα που ζητείται. Αυτά είναι κόκκινο cabernet, τσίπουρο (είπε multinational και το εννοούσε), καστανή ζάχαρη, φρέσκος χυμός και φλούδες πορτοκαλιού, γλυκάνισο, τσίλι και.. Αυτό το τελευταίο δε μας το έλεγε με τίποτα. Πάντως, υποσχέθηκε, χαμογελώντας, πως δε θα το κρατήσει κρυφό αν κάποιος το ανακαλύψει από τη γεύση. Αν γίνει αυτό, προσωπικά, περιμένω την απάντηση και στο email μου. Μέσα στην κούπα θα δείτε ένα stick κανέλας στολισμένο με μια φλούδα εσπεριδοειδούς. Αλλά δεν παίρνουμε και όρκο καθώς η διάθεση μέρα με τη μέρα αλλάζει, το ίδιο και κάποιες λεπτομέρειες στη συνταγή ή στο σερβίρισμα. 

Blue Bird, Ηπίτου 4

 

Τελευταία στάση στο οδοιπορικό μας, ήταν το Blue Bird. Η νύχτα είχε κρυώσει για τα καλά, οπότε το πραγματικά καυτό gluhwein που μας σερβιρίστηκε ήταν αυτό που χρειαζόμασταν. Έντονο άρωμα κανέλας και εσπεριδοειδών αναδυόταν από ένα ρόφημα το οποίο μας καλούσε σε αργή και απολαυστική πόση, θυμίζοντάς μου εκείνο που είχα γευτεί σε κάποιο υπαίθριο christmas market στη Βουδαπέστη το 2011. Σερβίρεται σε γυάλινη κούπα με μεταλλικό πιατάκι, από ένα σκεύος μέσα στο οποίο βράζουν όλα τα συστατικά μαζί. Ξηρό κόκκινο κρασί, μέλι, καστανή ζάχαρη, φλούδες εσπεριδοειδών, μήλο, κανέλα, γλυκάνισο, γαρύφαλλο και αποξηραμένη φράουλα.

 

 

 

 

 

Σαν επίλογο, όπως σε κάθε συγκριτικό test που σέβεται τον εαυτό του, συγκεντρώσαμε όλες τις παραπάνω πληροφορίες σε έναν πίνακα. Βαθμό δε βάλαμε, γιατί, ως γνωστόν, περί ορέξεως..

 

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Θανάσης Οικονόμου

Συνεργός: Τζένη Δρούγκα

Θανάσης Οικονόμου

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.