Στο 6ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης μικροί και μεγάλοι γιόρτασαν τον κινηματογράφο σε δυο θρυλικά σημεία του νησιού

Στο 6ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης μικροί και μεγάλοι γιόρτασαν τον κινηματογράφο σε δυο θρυλικά σημεία του νησιού

Στις 13 και 14 Ιουλίου, υποδεχτήκαμε μικρούς και μεγάλους λάτρεις του ανεξάρτητου κινηματογράφου στο 6ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης, το οποίο ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία στο κατάμεστο θερινό Σινέ Καμάρι. 

Το φετινό SFF άνοιξε τις πόρτες του στις 13 Ιουλίου στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας “Δ. Νομικός” με ένα τρίωρο εργαστήριο animation για παιδιά ηλικία 10-12 ετών. Ειδικά σχεδιασμένο για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, το δημιουργικό εργαστήριο είχε συμμετοχή από ντόπιους και επισκέπτες του νησιού που βρίσκονταν στη Σαντορίνη για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Ξεκινώντας με μια σύντομη εισαγωγή για την τέχνη του animation και μια ξενάγηση στους χώρους του μουσείου, οι μικροί σινεφίλ έμαθαν για τη διαδικασία παραγωγής του πελτέ μέσα από τα εκθέματα και τα μηχανήματα του ιστορικού εργοστασίου και πειραματίστηκαν με οπτικοακουστικά εργαλεία που τους βοήθησαν να κατανοήσουν τις τεχνικές του παραδοσιακού ζωγραφικού animation. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες σκηνοθέτησαν και δημιούργησαν ομαδικά μια ταινία κινούμενης εικόνας με τα διάφορα στάδια επεξεργασίας ‘από τη ντομάτα στον πελτέ’.

«Η ανησυχία που είχαν στην αρχή για το πως θα κατάφερναν σε τόσο λίγο χρόνο να μάθουν μια εφαρμογή animation, να σκεφτούν ένα μικρό σενάριο και να ζωγραφίσουν το κινούμενο, έφυγε αμέσως μετά την ξενάγηση όταν ξεκίνησαν φειδωλά οι ιδέες, οι οποίες όταν πήραν μορφή στο μυαλό τους έγιναν σχέδιο και χρώμα στο χαρτί. Με χαρά είδα πως κατάφεραν να συνεργαστούν όχι μόνο στο ομαδικό αλλά και στο ατομικό μέρος, ανταλλάσσοντας υλικά και ιδέες. Η ερώτηση των παιδιών: «Πότε θα έρθετε να το ξανακάνουμε;» στο τέλος του εργαστηρίου μας γέμισε με χαρά και ανυπομονησία για του χρόνου», επισημαίνει η εισηγήτρια του εργαστηρίου Ιωάννα Γιακουμάτου

Την επόμενη ημέρα μεταφερθήκαμε στο αγαπημένο μας Σινέ Καμάρι, το οποίο φιλοξενεί το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης από την πρώτη χρονιά. Με αρκετούς θεατές να έχουν μαζευτεί από νωρίς το απόγευμα, η προβολή των ταινιών ξεκίνησε σε ένα κατάμεστο, από ένα ενθουσιώδες κοινό διαφόρων ηλικιών και εθνικοτήτων, σινεμά. Ανάμεσα στις 10 ταινίες που προβλήθηκαν από τη Δανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Πολωνία, Ισπανία και Κίνα βρίσκονταν και οι ελληνικές Abyssal Zone και TolisLive or (Toronto)

Με την παρουσία τους μας τίμησαν και διάφοροι σκηνοθέτες, όπως οι Lesya Kalynska & TJ Collins του «Α rising fury» και η σκηνοθέτιδα του «Mother of the Station» Κωστούλα Τομαδάκη. Ο Sergio Jaén Sánchez, σκηνοθέτης της ταινίας «Traje de luces» μαζί με την Georgia Marshall, υπεύθυνη παραγωγής, μίλησαν για την εμπειρία του να δημιουργείς μια ανεξάρτητη ταινία αλλά και για τις προκλήσεις που συνάντησαν γυρίζοντας μια ταινία με queer θεματολογία σε μια κλειστή ισπανική κοινωνία. Τις εντυπώσεις κέρδισαν η ελληνική ταινία «TolisLive» αλλά και το «Breathe» και το «A firecracker story». 

Με δροσερά ποτά και ενδιαφέρουσες συζητήσεις ανάμεσα στους σκηνοθέτες, θεατές, και την ομάδα της HFP, της εταιρείας οργάνωσης του Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε μια ακόμα γιορτή του ανεξάρτητου κινηματογράφου.

 

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως τον επίσημο χορηγό του Φεστιβάλ Nektar Lounge, τους χορηγούς επικοινωνίας και το καθώς και το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας “Δ. Νομικός” και τον Κινηματογράφο Σινε Καμάρι για τη φιλοξενία. 

Φωτογραφίες: Ελένη Κοσμοπούλου

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.