Sons of Anarchy | 10 χρόνια μετά το πρώτο επεισόδιο

Sons of Anarchy | 10 χρόνια μετά το πρώτο επεισόδιο

SOA ή SAMCRO - τα αρχικά του Sons of Anarchy Motorcycle Club Redwood Original, μιας λέσχης μοτοσικλετιστών στην φανταστική πόλη Charming της Καλιφόρνια. Μιας λέσχης που έχει ξεκινήσει ένα ταξίδι με καπετάνιο έναν άνδρα που ονειρεύεται κάτι μεγαλύτερο και μάλλον καλύτερο από μία συνηθισμένη ζωή. 
Κάτω από μια γέφυρα (όπως και στο τραγούδι Under the Bridge των Red Hot Chili Peppers), αυτός ο άνθρωπος που ακούει στο όνομα John Teller ανακαλύπτει γραμμένα με κόκκινο μελάνι μερικά λόγια της Emma Goldman:
«Αναρχία σημαίνει η απελευθέρωση του ανθρώπινου νου από την κυριαρχία της θρησκείας· η απελευθέρωση του ανθρώπινου σώματος από την κυριαρχία της ιδιοκτησίας· η απελευθέρωση από τα δεσμά και την συγκράτηση της κυβέρνησης. Πρόκειται για την κοινωνική τάξη που βασίζεται στην ελεύθερη ομαδοποιήση των ατόμων.»

Αυτά τα λόγια μέλλουν να του ανατρέψουν όλη του τη ζωή κι όπως αργότερα παραδέχεται και ο ίδιος σχετικά: «Η έννοια της αναρχίας είναι καθαρή, απλή, αληθινή. Μου δίνει έμπνευση. Ανάβει μια επαναστατική φωτιά αλλά τελικά μου διδάσκει το μάθημα που έμαθε τόσο η Goldman, όσο και o Proudhom και άλλοι. Η βάση της είναι η ελευθερία, αλλά απαιτεί θυσία και πόνο. Κι ενώ οι περισσότεροι νομίζουν πως την επιθυμούν, στην πραγματικότητα λαχταρούν την ασφάλεια της εργασίας, της καλής κοινωνικής τάξης,των άκαμπτων νόμων και του υλισμού. Η μόνη ελευθερία που θέλει ο άνθρωπος είναι η ελευθερία του να είναι άνετος.»

Και κάπως έτσι, από αυτά τα λόγια του τοίχου, ξεκινούν όλα:

Μια ιδιαίτερη ζωή, μια καθόλα ιδιαίτερη οικογένεια, μια αδελφότητα, μια λέσχη μοτοσικλετιστών και ένα αναπόφευκτο τελικά πεπρωμένο.

Ο λόγος λοιπόν για την τηλεοπτική σειρά Sons of Anarchy.

 

Δημιουργός και εμπνευστής της ο Kurt Sutter που την ξεκίνησε το 2008 και την εξέλιξε σε συνολικά 7 σεζόν με 92 μεστά επεισόδια (και επίσης έπαιξε το ρόλο ενός από τα πλέον πιστά μέλη της λέσχης των SAMCRO, του Otto Delaney), οπού η ιστορία και το πάθος αναπτύσσονται συνεχώς και κρατάνε τους θεατές σε εγρήγορση. (Εγώ προσωπικά τα παρακολούθησα όλα σε 38 ημέρες και όταν τα ολοκλήρωσα ένιωσα πως οι χαρακτήρες ήταν μέρος της ζωής μου και εγώ μέλος της λέσχης και της οικογένειάς τους...).

 

7 σεζόν λοιπόν, ωμής συχνά βίας, ανταλλαγής πυροβολισμών, αγάπης, δολοφονιών, προδοσίας και πολλών ακόμη. Και κυρίως; 7 σεζόν γεμάτες από τις όμορφες Harley-Davidson Dynas που οι άντρες της λέσχης έχουν στην κατοχή τους. Ως ιδιοκτήτης κι εγώ μίας Harley-Davidson γνωρίζω πολύ καλά για ποιο πράγμα μιλάω. Το συναίσθημα που σου δίνει όταν την οδηγείς είναι απίστευτο, γιατί είναι γρήγορη, δυνατή, «φασαριόζικη» και πολύ ευχάριστη στην οδική της συμπεριφορά. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στην εμφάνιση και στα βλέμματα που εισπράττει κάποιος στο δρόμο. Μια Harley-Davidson είναι πολλά παραπάνω από μια μοτοσικλέτα, είναι μια δήλωση ελευθερίας, σκληρότητας, εμπιστοσύνης και δύναμης που αναμειγνύεται μαζί με σένα αν είσαι αληθινός «καβαλάρης» (εκτός και αν είσαι απλώς «ποζεράς»).

Μπορεί να νιώθετε πως σας κουράζω με αυτά τα προσωπικά βιώματα αλλά αισθάνομαι πως όποιος πρόκειται να δει τη σειρά, πρέπει να τα γνωρίζει - πρέπει να καταλάβει το φόντο και την κύρια ιδέα πίσω της.

 

Προσπαθώντας να μην κάνω κάποιο spoiler λοιπόν θα σας δώσω μια πιο αφηρημένη περιγραφή.

 

Η ιστορία βασίζεται στον γιο του John Teller, τον Jackson aka Jax (Charlie Hunnam). Στα τέλη της 3ης δεκαετίας της ζωής του είναι αντιπρόεδρος της λέσχης. Στην διάρκεια των 7 σεζόν έρχεται αντιμέτωπος με διάφορες προκλήσεις, τις οποίες κανένας «κανονικός άνθρωπος» δεν θα ευχόταν αλλά ούτε και θα μπορούσε να αντιμετωπίσει. Κι έτσι -το προφανές- εξελίσσεται σε έναν καθόλα μη κανονικό άνθρωπο. Ο ίδιος όπως και οι περισσότεροι χαρακτήρες της σειράς, κι αυτό είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της, αναγκάζονται να αλλάξουν δραστικά κατά τη διάρκειά της, να εξελιχθούν παράλληλα με την ιστορία και την πλοκή της.

Τα μέλη της λέσχης είναι πολύ διαφορετικά ως προς την προέλευση, το πολιτιστικό υπόβαθρο και τον προσωπικό τρόπο ζωής, αλλά είναι όλα συνδεδεμένα μεταξύ τους λόγω της λέσχης και της αδελφοσύνης που έχει δημιουργηθεί με το πέρας των ετών που οδηγούν παρέα και που παρέα ζουν στην παρανομία. Αν θα πρέπει κάπως να τους χαρακτηρίσουμε σίγουρα μπορούμε να τους πούμε έτσι: Παράνομοι, αυτό είναι.

Ασχολούνται με το λαθρεμπόριο όπλων κυρίως, γεγονός που βάζει αυτούς και τις οικογένειες τους σε κίνδυνο συνεχώς, οπότε είναι αναγκασμένοι να μπαίνουν όλο και πιο βαθιά στην «αρένα του αίματος» για να προστατέψουν τη ζωή αλλά κυρίως φήμη τους. Έτσι κι αλλιώς είναι οι SAMCRO...

Ποιοι είναι οι βασικοί συστατικοί χαρακτήρες λοιπόν;

Ο Jax, ο πρίγκιπας που θέλει να γίνει πρόεδρος, όπως ήταν και ο πατέρας του, και να εξυγειάνει όσο μπορεί τη λέσχη, ο Clay (που τον υποδύεται ο Ron Perlman, που τον μάθαμε όλοι πρώτα από το ρόλο του ως το «τέρας», στην τηλεοπτική σειρά «Η Πεντάμορφη και το Τέρας») ο πρόεδρος, ένας άνθρωπος που προκαλεί το φόβο και είναι σεβαστός, η μητέρα του Jax, Jemma (Katey Sagall, η γνωστή και ως Peggy Bundy στο «Παντρεμένοι με Παιδιά») που είναι η πιο παλιά «old lady», ένα είδος βασίλισσας στη λέσχη και η Tara (Maggie Siff), η πρώτη και ίσως η μόνη αγάπη του Jax που επιστρέφει στην πόλη μετά από πολλά χρόνια, αποφασισμένη να τον διεκδικήσει ξανά. 
Όλοι μαζί, παρέα με τους άλλοτε συμπαθείς και σίγουρα πολύπλοκους άλλους χαρακτήρες της λέσχης πλέκουν ένα δαιδαλώδες παιχνίδι θρόνου σε μονοπάτια γεμάτα όπλα, ναρκωτικά και rock ‘n’ roll. 

 

Οι ήρωές μας θα αντιμετωπίσουν δύσκολες στιγμές, θα πρέπει να πολεμήσουν με αντίπαλες λέσχες και θα χάσουν πολλά σε χρηματικό και προσωπικό επίπεδο. Μερικοί από αυτούς θα προδοθούν και κάποιοι άλλοι θα προδώσουν. Όλοι γεμάτοι κρυφές πτυχές, όλοι ικανοί να σας εκπλήξουν με τις ιστορίες και την εξέλιξη τους.

Αυτά περίπου θα πω... Η συμβουλή μου είναι να δείτε αυτή τη σειρά σαν ένα σύνολο πολλών πραγμάτων πέραν της μυθοπλασίας. Σαν μία άσκηση στο πως η ζωή (και δη μια πολύ ιδιαίτερη ζωή) μπορεί να πλάθει και να μεταλλάσσει τους χαρακτήρες των ανθρώπων κι επίσης έχοντας πάντα στο μυαλό σας πως το όλο σενάριο έχει βασιστεί στην ιστορία μίας πραγματικής λέσχης, των Hell's Angels. Δύσκολο να το πιστέψει κάποιος πως όσα βλέπει στην οθόνη του πραγματικά έγιναν, παρ΄όλα αυτά, αποτελούν κομμάτι της ιστορίας των Hell's Angels κατά τη διάρκεια των δεκαετιών 80 και 90. Κρατώντας αυτό στο μυαλό, η συνείδηση πως και τα συναισθήματα που παρουσιάζονται εκεί, κάποιοι τα βίωσαν στο πετσί τους, μπορεί να προκαλέσει ρίγη.

Last but not least, οφείλουμε να αναφερθούμε στο εξαιρετικό soundtrack της σειράς. Όπως πολύ σωστά αναφέρει το Rolling Stone Magazine (διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ), παρόλο που το SAMCRO έγινε γνωστό για τη βίαιη απεικόνιση της ζωής των μελών της λέσχης στην κατά τα άλλα γοητευτική Καλιφόρνια, κατάφερε και έκανε μία έξυπνη χρήση όσων έχει να προσφέρει η σύγχρονη indie μουσική σκηνή, με πολύ καλά covers από ανερχόμενους καλλιτέχνες. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μία μουσική επένδυση που λειτουργεί αφηγηματικά παράλληλα στην εξέλιξη της ιστορίας, μεταδίδοντας με τον καλύτερο τρόπο την πικρή πραγματικότητα των ηρώων της σειράς.

Πάρτε μία γεύση εδώ:


Πρώτο μου κείμενο λοιπόν, για μια σειρά που αγάπησα ειλικρινά, μέσα στη σκληρότητά της και τη συχνά καταθλιπτική της διάθεση κι έτσι θα κάνω μία παράκληση σε όλους εσάς που με διαβάζετε τώρα. Θα ήθελα, όσοι τελικά τη δείτε να μου πείτε αν σας άρεσε κι αν θα τη συστήνατε κι εσείς όπως κάνω κι εγώ. Διότι έτσι, θα μπορέσω να σας καταλάβω καλύτερα και να νιώσω πιο σίγουρος για το τι θα θέλατε να σας παρουσιάσω στο μέλλον!

 

Άλφιο Ρασίτι

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.