Είδαμε στο Φεστιβάλ Αθηνών: Julius Caesar-Spared Parts

Είδαμε στο Φεστιβάλ Αθηνών: Julius Caesar-Spared Parts

Με τη σειρά του το Φεστιβάλ Αθηνών τιμά τα τετρακόσια χρόνια από το θάνατο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και μας παρουσιάζει τρεις θεατρικές παραστάσεις και τρεις κινηματογραφικές προβολές. Μέσα σε αυτές και η Julius Caesar.Spared parts, από τον Romeo Castellucci. Ιδρυτικό μέλος του Socìetas Raffaello Sanzio, ενός βιωματικου θιασου με έδρα την Τσεζένα της Ιταλίας, επιστρέφει στον Ιούλιο Καίσαρα μια παράσταση με την όποια είχε πρώτο ασχοληθεί και το 1997. Η ομάδα είναι γνωστή για την έλλειψη συμβατικής αφήγησης και  την εστίαση στα οπτικά και ακουστικά βιώματα του θεατή.

Η παράσταση αυτή χρησιμοποιώντας μια ενδοσκοπική κάμερα μας παρουσιάζει τις φωνητικές χορδές  ενός από τους ηθοποιούς και έτσι μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά στο πως παράγεται πραγματικά η φωνή. Σε αντίθεση με άλλες δουλειές τους αυτή τη φορά στο στόχαστρο μπαίνει η ομιλία, ερευνάται η φωνή και η απουσία της, καθώς ένας από τους τρεις ηθοποιούς έχει υποστεί εγχείρηση αφαίρεσης λάρυγγα.
Πέρα όμως από αυτό  μελετάται η τέχνη του σώματος, η σημασία του λόγου και δεν μπορούμε παρά να αναρωτιόμαστε  αν τελικά στην υποκριτική είναι όσο  κυρίαρχος όσο νομίζουμε …

 

Κλειώ Σιώζου

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.