Point Return για τους Afformance

Point Return για τους Afformance

Με μια γενναία ταυτόχρονη κυκλοφορία δύο album, οι Afformance επιστρέφουν στη σκηνή έχοντας στα χέρια τους μια δουλειά που ώριμα δραπετεύει από το genre που τους γνωρίσαμε.

Η αθηναϊκή κολλεκτίβα ξεκίνησε κάπου μέσα στο 2005 και σε χρονικό διάστημα δέκα ετών κόσμησε το ιστορικό της με 5 μουσικές κυκλοφορίες, εγχώρια και ευρωπαϊκά tour καθώς και συμμετοχές σε μεγάλα φεστιβάλ όπου μοιράστηκαν τη σκηνή με ονόματα όπως iLikeTrains, Pg Lost, Heirs, Balmorea, Dorena, Syndrome. Η μουσική τους είναι κατά κύριο λόγο instrumental με εξαιρέσεις κόμμάτια όπως το Do από το full length album Glimpse To The Days That Pass, επίσης έχουν συνθέσει μουσική για την χοροθεατρική παράσταση «Ο Τόπος» της ομάδας Bitchy-D το οποίο κυκλοφόρησε ως ένα 20λεπτο EP με τίτλο The Place το 2013. Ανά τα χρόνια εξέλιξαν τον ήχο τους μέσα από το spectrum του post rock ντύνοντας τις συνθέσεις τους με indie, ambient αλλά και hardcore στοιχεία και αναμφίβολλα έχουν υπάρξει ως μια από τις σημαντικότερες μπάντες που τίμησαν το genre στην εγχώρια σκηνή.

Έπειτα από δύο χρόνια δισκογραφικής απουσίας ξεκίνησαν να μας προϊδεάζουν για το φιλόδοξο release δύο full length album με τίτλους Pop Nihilism και Music for Imaginary Film #1. Η ταυτόχρονη κυκλοφορία τους έγινε στις 20 Οκτωβρίου μέσω της δισκογραφικής United We Fly. Aμφότερα τα album έχουν συγκεκριμένο concept το οποίο εξηγείται άμεσα από τους τίτλους τους. Στην περίπτωση του τελευταίου, όπως προανέφερα, η μπάντα έχει παρελθόν όσον αφορά μουσική για soundtrack, όμως εδώ δεν έχουμε κάποιο υπαρκτό έργο. Οι ίδιοι γράφουν: «Είναι η ιστορία ενός άντρα, ο οποίος προσπαθεί να δραπετεύσει από ένα μεγάλο δάσος στο οποίο είναι παγιδευμένος, και κατά την απόδρασή του από αυτό, λύνει αρκετά μυστήρια σχετικά με τον εαυτό του αλλά και τον ανεξερεύνητο κόσμο που τον περιέβαλε. Πρόκειται για την μεταφορική ιστορία ενός ατόμου το οποίο απομονωμένο στον μικρόκοσμό του, αδυνατεί να καταλάβει ή να σκεφτεί το τι πραγματικά συμβαίνει στη ζωή. Τα 8 τραγούδια που περιέχονται στο album, ξεδιπλώνουν ψυχικά και φυσικά στάδια από τα οποία περνάει ο χαρακτήρας, για να πραγματοποιήσει το πέρασμα από τη λήθη στην συνειδητοποίηση της ασθένειάς του». Έχουμε ένα άλμπουμ που περιέχει πολλά στοιχεία από trip hop και ηλεκτρονική μουσική αλλά παίζουν πολύ τα ακουστικά όργανα όπως πιάνο και άλλα έγχορδα καθώς και μεταλλόφωνο η ηλεκτρική κιθάρα κρατάει έναν ambient χαρακτήρα αλλά σε μερικά σημεία θα ακούσετε δυναμικά riff όπως στο 4ο λεπτό του κομματιού Aftermath. Κατα τη διάρκειά του Music for Imaginary Film #1 θα αφεθείτε σε μελωδικά sequences με γλυκό χαρακτήρα, σε άλλα σημεία θα αγχωθείτε, σε άλλα θα θέλετε να οδηγήσετε και σε άλλα θα φορέσετε μαύρα όπως αρμόζει στο πένθιμο «Matt-Elliottικό» Sailor’s Abandoned Ship που είναι από τα αγαπημένα μου του album. Σε κάθε περίπτωση θα σας ανοίξει την όρεξη για μια βόλτα στο video club της γειτονιάς σας.

 

Tracklist:

Side A

Intro

Sol in the Woods

Sol in the Battlefield

Anapæst

Side B

Aftermath

Sailor’s Abandoned Ship

…or Maybe It’s Not

619

 

Ακούγοντας το Pop Nihilism ξετυλίγεται ένα ακόμα ενδιαφέρον πλέγμα από διαφορετικά νήματα, μια λαμπρή συνακολουθία που ανά στιγμές κάνει κάθετη βουτιά στην εσωστρέφεια δίνοντας μια πολύ πιο σκοτεινή επίγευση. Το pop στοιχείο κάνει την εμφάνισή του ήδη από τις πρώτες κιθαριστικές μελωδίες και αργότερα αγκυροβολεί με τα φωνητικά της Μαρίας Σαχπασίδη που κοσμούν τρία από τα κομμάτια του δίσκου. Συγκεκριμένα είναι τα Here, Now, A Million Years, No Point Return και η έκπληξη του album: Open Mind με έναν RnB / Freestyle χαρακτήρα. Αυτό που με μαγνήτησε όταν έπεσα την πρώτη φορά πάνω σε αυτό το double release ήταν τα εξώφυλλα των δίσκων, τα οποία είναι και τα δύο φωτογραφικές δημιουργίες της Μαρίζας Καψαμπέλη και ταιριάζουν καταπληκτικά στην έννοια των δύο album.

 

Tracklist:

Side A

Perspectivism

Youth Corrupter

Here, Now, A Million Years

Side B

Open Mind

Fast Forward

Auto Reject / Self Validate

No Point Return

Χάριν αυτής της δυναμικής επιστροφής των Afformance, έχω πλέον πολλούς λόγους να πιάσω τον μαρκαδόρο και να ξαναπατήσω το όνομα της κολλεκτίβας στο χάρτη της μουσικής σκηνής της Αθήνας. Ένα όνομα που δεν σβήστηκε, αλλά έκανε ένα ευνοϊκό "fade-out - fade-in" χτίζοντας τις νέες του συνθέσεις σε πρόσφορο έδαφος. Είναι εκπληκτικό να παρατηρείς την εξέλιξη σε μια μπάντα όπως αυτή, μια εξέλιξη που οδηγεί στο να συνεχίσει να ανεβαίνει ο πήχης σε μια μουσ. σκηνή που της λείπουν ακόμα πολλά. Ευχόμαστε τα καλύτερα για την κυκλοφορία αυτή και ανυπομονούμε να τους δούμε στην παρουσίαση που θα κάνουν στο six d.o.g.s αυτή την Πέμπτη.

Περισσότερες πληροφορίες για το event εδώ.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.