Παραλλαγές του Μιχάλη Κατζουράκη, στο Μουσείο Μπενάκη

Παραλλαγές του Μιχάλη Κατζουράκη, στο Μουσείο Μπενάκη

Είδαμε την αναδρομική έκθεση του Μιχάλη Κατζουράκη στο Μουσείο Μπενάκη. Και είδαμε ίχνη ανθρώπων και ανθρώπινης ζωής, σημεία και τμήματα του αστικού κόσμου με εμφανή την επέμβαση του ανθρώπου, πάνω σε πίνακες, έτσι όπως αυτά τα στοιχεία μεταφράζονται από την εικαστική γλώσσα του καλλιτέχνη.

Η αγάπη του για τη φωτογραφία και το έντονο ενδιαφέρον του για τα ίχνη αυτά, δημιούργησαν ένα πλούσιο φωτογραφικό αρχείο, που δημιουργήθηκε εξαρχής με σκοπό να αποτέλεσει την αφορμή για τα ζωγραφικά έργα του Μιχάλη Κατζουράκη. ''Σκέφτομαι πάντα πίνακες όταν τα φωτογραφίζω αυτά'', διαβάζουμε στον κατάλογο της έκθεσης, να εξομολογείται ο καλλιτέχνης.

Πρόκειται για μία αναδρομική έκθεση που δεν ακολουθεί, ωστόσο, καμία χρονολογική σειρά του έργου.  Η έκθεση χωρίζεται σε θεματικές ενότητες, οι οποίες και βοηθούν ιδιαίτερα να αναγνωρίσεις τη στροφή του ενδιαφέροντος του καλλιτέχνη στη διάρκεια της πορείας του, σε διαφορετικά θέματα αλλά πάντα με την ίδια, εικαστική ματιά.

Μία φράση του κυρίου Δεληβοριά κατά την ξενάγησή μας στην έκθεση, με την οποία δε θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε λιγότερο είναι η εξής: ''Η έκθεση λειτουργεί καταπραϋντικά''.

Και έτσι ακριβώς λειτούργησε και για εμάς αυτή η έκθεση. Μέσα σε έναν ωκεανό πληροφοριών και έντονων εικόνων, έρχεται το έργο του Μιχάλη Κατζουράκη, να μας αποφορτίσει μέσα  από την ειλικρινή λιτότητά του.

 


ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΖΟΥΡΑΚΗΣ. Παραλλαγές 1954 - 2014, Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138

Διάρκεια Έκθεσης: 29/1/2015 έως 5/4/2015

 

Γεωργία Σουβατζή

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.